vodilna slika

Prekleti kadilci

dne 08. 05. 2019, 20:00

Lokacija: KC Janeza Trdine

Gledališki koncert Prekleti kadilci se na eni strani spogleduje s koncertno obliko, na drugi pa ohranja tipično gledališke elemente. Glasba prehaja v gledališke prizore in obratno. Pri tem pa se razmišljanje o kajenju in kadilski problematiki nenehno prepleta z utrinki iz življenja in dela naše prve dame nikotina Svetlane Makarovič.

Svetlana je iskrena in brezkompromisna lučenoska, s svojim delom vedno znova zadene v osrčje težav sodobne družbe. Neizprosno razgalja dvoličnost, zahrbtnost, povzpetništvo in samoljubje. Njena beseda je kot nabrušen nož, oster in precizen.

V kratki satirični knjižici Prekleti kadilci skozi genezo kadilskega rodu obračuna z nasprotniki kajenja. Z bridkim humorjem se prehodi skozi svetovno tobačno zgodovino in tako naslika hudomušen mozaik kadilske problematike. Začne prav ob stvarjenju sveta, se sprehodi mimo ambicioznega Krištofa Kolumba, ki je prinesel tobačno zlo v Evropo, nadaljuje z nikotinsko evforijo dvajsetega stoletja in se ustavi šele pri temnih, zastekljenih kadilnicah našega časa.

Ob tem ji uspe iz različnih zornih kotov osvetliti vse bolj perečo problematiko nestrpnosti, ki zlahka dobi krila in preraste v sovraštvo. Nestrpnost do kadilcev lahko namreč v nekem trenutku postane metafora za vsakršno nestrpnost, ki se pojavlja v naši družbi.

nazaj