Zunanjost_objekta__002_.jpg

Na Dolenjskem odprli regionalni objekt za predelavo odpadkov

datum: 23. 10. 2024

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, direktor podjetja CERO-DBK Robert Novak in župani desetih dolenjskih in belokranjskih občin soinvestitoric so s slovesnim prerezom traku v uporabo predali nov objekt za mehansko in biološko obdelavo odpadkov, ki se nahaja ob Centru za ravnanje z odpadki v Leskovcu pri Brusnicah. Nov objekt s 6000 m² površin in z letno zmogljivostjo obdelave 25 tisoč ton odpadkov, ki bo s poskusnim enoletnim obratovanjem začel delovati v novembru, bo Dolenjski in Beli krajini omogočil avtonomno predelavo odpadkov, regiji pa sta z investicijo še izboljšali učinkovitost na področju ravnanja z odpadki, ki se odraža v bistveno nižji ceni predelave in odlaganja odpadkov glede na slovensko povprečje.

Ob odprtju novega objekta je poleg ministra za okolje, podnebje in energijo in direktorja podjetja CERO-DBK zbrane v vlogi predsednika Sveta županov CeROD nagovoril tudi župan Gregor Macedoni. Izpostavil je, da je 7,6 milijonov evrov vredna gradnja nadomestila bistveno dražji projekt izgradnje objekta za predelavo odpadkov CEROD II v načrtovani vrednosti 32 milijonov evrov, ki je bil predviden za gradnjo pred dobrimi desetimi leti, a so projekt po zapletih s pridobivanjem okoljevarstvenega dovoljenja občine investitorice prekinile zaradi zamud, ki so ogrozile pridobitev sofinanciranja iz sredstev EU. Z zmanjšanjem vrednosti investicije so objekt zgradili za 3,6-krat nižjo ceno od prvotno načrtovane naložbe. Kljub nedvoumno nižji ceni izvedbe projekta glede na prekinjeni projekt CEROD II pa še ni znana končna vrednost prekinjenega projekta – ta bo znana po zaključenih sodnih postopkih s tožnikoma Helector in Riko, izvajalcema neizvedenega projekta CEROD II, ki občine investitorice tožita za izgubljeni dobiček zaradi prekinitve projekta.

V objektu za mehansko in biološko obdelavo odpadkov, s katerim upravlja podjetje CERO-DBK in se nahaja ob odlagališču odpadkov CeROD, se bo izvajala obdelava mešanih komunalnih odpadkov, kosovnih odpadkov gospodinjstev in ločeno zbranih biološko razgradljivih gospodinjskih odpadkov, kapaciteta predelave 25 tisoč ton pa je za potrebe sodelujočih občin, v katerih prebiva skoraj 100 tisoč ljudi, več kot dovolj. CERO-DBK je za investicijo koristil 6 milijonov evrov kredita, ki ga je zagotovila SID banka ter so bili na ta način razbremenjeni občinski proračuni, hkrati pa so sodelujoče občine sofinancirale investicijo v višini 1,66 milijona evrov.

S sodobno obdelavo odpadkov se bodo zmanjšale količine odloženih odpadkov in se skrajšale logistične poti pri predelavi odpadkov, posledično pa se bo zmanjšal ogljični odtis in povečal prispevek lokalnih skupnosti k varovanju narave. Z zagonom objekta za obdelavo odpadkov bodo lahko novomeška občina, Občina Črnomelj, Občina Dolenjske Toplice, Občina Metlika, Občina Mirna Peč, Občina Semič, Občina Straža, Občina Šmarješke Toplice, Občina Škocjan in Občina Žužemberk, naknadno pa predvidoma tudi Občina Šentjernej, še dodatno izkoristile prednosti regijskega središča za ravnanje z odpadki v Leskovcu, ki se ponaša z največjim še prostim odlagalnim volumnom v Sloveniji in letno sprejme 20 tisoč ton odpadkov na odlaganje.

Prerez traku

Fotografije: arhiv MONM in Foto Asja

 

nazaj