vodilna slika

Javni razpis za dodelitev finančnih sredstev za ohranjanje in spodbujanje razvoja kmetijstva in podeželja v Mestni občini Novo mesto za leto 2024

datum: 27. 06. 2024

Dolenjski uradni list 16 - 2024.

Na podlagi 24. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17, 22/18, 86/21 – odl. US in 123/21, 44/22 in 130/22 – ZPOmK-2 in 18/23 in 78/23), Pravilnika o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva in podeželja v Mestni občini Novo mesto za programsko obdobje 2024 – 2030 (DUL, št. 14/2024), Odloka o proračunu Mestne občine Novo mesto za leto 2024 (DUL, št. 18/2023) in Odloka o rebalansu proračuna Mestne občine Novo mesto za leto 2024 (DUL, št. 9/2024) Občinska uprava Mestne občine Novo mesto objavlja

JAVNI RAZPIS

ZA DODELITEV FINANČNIH SREDSTEV ZA OHRANJANJE IN SPODBUJANJE RAZVOJA KMETIJSTVA IN PODEŽELJA V MESTNI OBČINI NOVO MESTO ZA LETO 2024

            I.      PREDMET JAVNEGA RAZPISA

Mestna občina Novo mesto (v nadaljevanju: občina) razpisuje dodelitev nepovratnih finančnih sredstev za ohranjanje in spodbujanje razvoja kmetijstva in podeželja v Mestni občini Novo mesto.

Sredstva se dodeljujejo po shemi državnih pomoči v kmetijstvu, skladno z Uredbo komisije (EU) št. 2022/2472,  pomoči de minimis v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 2023/2831 in Uredbo komisije (EU) št. 1408/2013.

Sredstva za javni razpis v skupni višini 125.000 EUR, so zagotovljena v proračunu občine za leto 2024 in se dodelijo za naslednje ukrepe.

UKREPI

UKREP 1: Pomoč za naložbe na kmetijskih gospodarstvih v zvezi s primarno kmetijsko proizvodnjo

UKREP 2: Pomoč za komasacijo kmetijskih in gozdnih zemljišč

UKREP 3: Pomoč za naložbe za ohranjanje kulturne in naravne dediščine na kmetijskih gospodarstvih

UKREP 4: Pomoč za plačilo zavarovalnih premij

UKREP 5: Podpora za tekoče poslovanje v primarni kmetijski proizvodnji

UKREP 6: Pomoč za naložbe v predelavo in trženje kmetijskih in živilskih proizvodov ter naložbe v nekmetijsko dejavnost

UKREP 7: Pomoč za izobraževanje in usposabljanje na področju dopolnilnih in nekmetijskih dejavnosti na kmetiji ter predelave in trženja

UKREP 8: Dodelitev enkratne denarne pomoči za šolanje v srednjih poklicnih in srednjih strokovno izobraževalnih programih s področja kmetijstva UKREP 9: Podpora delovanju društev s področja kmetijstva

           II.      SPLOŠNA DOLOČILA

 Splošni pogoji za upravičence:

  1. Pomoč se lahko dodeli upravičencem, ki so opredeljeni v okviru posameznega ukrepa iz Pravilnika o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva in podeželja v Mestni občini Novo mesto za programsko obdobje 2024 – 2030 (DUL, št. 14/2024, v nadaljevanju: pravilnik).

  2. Najvišji znesek, ki ga v okviru javnega razpisa za leto 2024 lahko prejme posamezno kmetijsko gospodarstvo je:

  • 5.000,00 EUR za ukrep Pomoč za naložbe v kmetijska gospodarstva v zvezi s primarno kmetijsko proizvodnjo;

  • 3.000 EUR za ukrep Pomoč za naložbe za ohranjanje kulturne in naravne dediščine na kmetijskih gospodarstvih;

  • 500 EUR za ukrep Podpora za tekoče poslovanje v primarni proizvodnji;

  • 100 EUR za ukrep Pomoč za izobraževanje in usposabljanje na področju dopolnilnih in nekmetijskih dejavnosti na kmetiji ter predelava in trženje;

  • 100 EUR za ukrep Dodelitev enkratne denarne pomoči za šolanje v srednjih strokovnih in srednjih poklicnih programih s področja kmetijstva in gozdarstva.

    Pomoči po tem javnem razpisu se ne odobrijo za plačilo taks, režijskih stroškov, stroškov za refinancirane obresti, za že izvedena dela.

    Državne pomoči po skupinskih izjemah: Pomoč se lahko dodeli samo, če ima spodbujevalni učinek, razen za ukrep 3 - Pomoč za naložbe za ohranjanje kulturne in naravne dediščine na kmetijskih gospodarstvih ter ukrep 2 – Pomoč za komasacijo kmetijski in gozdnih zemljišč. Pomoč ima spodbujevalni učinek, če je vloga za pomoč predložena pred začetkom izvajanja projekta oziroma dejavnosti (za ukrepe na podlagi Uredbe Komisije (EU) št. 2022/2472).

    Upravičencem se sredstva iz proračuna občine izplačajo na podlagi pogodbe, ki se sklene po pravnomočnosti sklepa o dodelitvi sredstev ter po izstavitvi zahtevka posameznega upravičenca. Naložbe oziroma dela ali storitve, ki so odobrene s sklepom, morajo biti zaključena pred zadnjim izplačilom zahtevka.

    Po zaključku investicije, mora le-ta biti v uporabi za namen, za katerega je upravičenec pridobil sredstva, vsaj še 5 let po izplačilu sredstev; Upravičenec mora po izplačilu sredstev omogočiti Komisiji, ki jo s sklepom imenuje župan/županja, da lahko v tem obdobju (5 let po odobritvi sredstev) preveri, če se naložba uporablja za namen, za katerega je upravičenec pridobil sredstva in/ali preveri dokumentacijo, na podlagi katere je pridobil nepovratna sredstva.

    Upravičenec, ki pridobi pomoč iz tega javnega razpisa, mora hraniti vso dokumentacijo, ki je bila podlaga za odobritev pomoči po pravilniku, še 10 let od datuma prejema sredstev. 8. Upravičenec, ki od svoje vloge odstopi (razen v primerih višje sile, v skladu z definicijo nacionalnih operativnih strateških dokumentov državnih razpisov za področje kmetijstva), po že odobreni pomoči iz pravilnika (po pravnomočnosti sklepa o odobritvi sredstev), za sredstva iz javnega razpisa ne more kandidirati naslednji 2 leti.

    Na dan oddaje vloge na javni razpis mora imeti prijavitelj poravnane vse obveznosti do občine. V primeru, da se ugotovi, da je prijavitelj dolžnik, bo dolžan v dogovorjenem roku poravnati vse obveznosti, sicer do sredstev iz javnega razpisa ni upravičen.

    Upravičenec mora predložiti izjavo o prejetih sredstvih oziroma izjavo, ali je/ni prejel sredstev za isti namen iz drugih javnih sredstev (državnih ali EU).

    Davek na dodano vrednost (DDV) po Uredbi Komisije (EU) št. 2022/2427, ni upravičen, razen kadar po predpisih, ki urejajo davek na dodano vrednost, le-ta ni izterljiv. Pomoči de minimis so nepovratna sredstva v bruto zneskih, t. j. pred odbitkom davka ali drugih dajatev; 12. Do državne pomoči po tem javnem razpisu (za ukrepe na podlagi Uredbe Komisije (EU) št. 2022/2472), niso upravičeni subjekti, ki so naslovniki neporavnanega naloga za izterjavo, na podlagi predhodnega sklepa EU, s katerim je pomoč, ki jo je dodelil organ RS, razglasila za nezakonito in nezdružljivo z notranjim trgom ter podjetja v težavah.

13. Do de minimis pomoči so v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 2023/2831 upravičena vsa podjetja v vseh sektorjih, razen za:

  • pomoč, dodeljeno podjetjem, dejavnim v primarni proizvodnji ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture;

  • pomoč, dodeljeno podjetjem, dejavnim v predelavi in trženju ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture, kadar je znesek pomoči določen na podlagi cene ali količine proizvodov, nabavljenih ali danih na trg;

  • pomoč, dodeljeno podjetjem, dejavnim v primarni proizvodnji kmetijskih proizvodov; (d) pomoč, dodeljeno podjetjem, dejavnim v predelavi in trženju kmetijskih proizvodov, v enem od naslednjih primerov: a. kadar je znesek pomoči določen na podlagi cene ali količine takih proizvodov, ki so nabavljeni od primarnih proizvajalcev ali jih zadevna podjetja dajo na trg; Javni razpis 2024 – ohranjanje in spodbujanje razvoja kmetijstva in podeželja v Občini b. kadar je pomoč pogojena s tem, da se delno ali v celoti prenese na primarne proizvajalce;

  • pomoč, dodeljeno za dejavnosti, povezane z izvozom v tretje države ali države članice, in sicer pomoč, neposredno povezana z izvoznimi količinami, z ustanovitvijo in delovanjem distribucijske mreže ali drugimi tekočimi izdatki, povezanimi z izvozno dejavnostjo;

    pomoč, ki se dodeli pod pogojem, da se domačim proizvodom in storitvam pri uporabi daje prednost pred uvoženimi;

    do sredstev za razvoj niso upravičena mikro, podjetja, ki so po zakonu, ki ureja prisilno poravnavo, stečaj ali likvidacijo, v prisilni poravnavi, stečaju ali likvidaciji ter so kapitalsko neustrezna, kar pomeni, da je izguba tekočega leta skupaj s prenesenimi izgubami dosegla polovico osnovnega kapitala družbe;

    če je podjetje dejavno v enem od sektorjev iz prvega odstavka 13. alineje (a), (b), (c) ali (d), poleg tega pa je dejavno v enem ali več sektorjih, ki spadajo na področje uporabe te uredbe ali opravljajo še druge dejavnosti, ki spadajo na področje uporabe te uredbe, se ta uredba uporablja za pomoč, dodeljeno v zvezi s slednjimi sektorji ali dejavnostmi, od pogojem, da zadevna država članica na ustrezen način, kot je ločevanje dejavnosti ali ločevanje računovodskih izkazov, zagotovi, da dejavnosti v sektorjih, ki so izključeni iz področja uporabe te uredbe, niso deležne pomoči de minimis, dodeljene skladno s to uredbo.

      Ne glede na določila o možni najvišji višini odobrenih sredstev na kmetijsko gospodarstvo, se pomoč ustrezno zniža, če bi z odobreno pomočjo presegli skupni znesek pomoči de minimis.

      Skupna vrednost pomoči, dodeljena istemu upravičencu oziroma enotnemu podjetju na podlagi pravila de minimis v skladu z Uredbo Komisije (ES) št. 2023/2831, ne sme preseči 300.000 EUR obdobju zadnjih treh proračunskih let, ne glede na obliko in namen pomoči ter ne glede na to, ali se pomoč dodeli iz sredstev države, občine ali Unije. Če je podjetje dejavno v sektorjih ribištva in akvakulture, na področju primarne proizvodnje kmetijskih proizvodov in podjetjem, dejavnim v predelavi in trženju kmetijskih proizvodov (23. člen pravilnika) ter je poleg tega dejavno v enem ali več sektorjih, ali opravlja še druge dejavnosti, ki sodijo na področje uporabe Uredbe Komisije (ES) št. 2023/2831, se ta uredba uporablja za pomoč, dodeljeno v zvezi s slednjimi sektorji ali dejavnostmi, če podjetje na ustrezen način, kot je ločevanje dejavnosti ali razlikovanje med stroški, zagotovi, da dejavnosti v sektorjih, ki so izključeni iz področja uporabe te uredbe, ne prejemajo pomoči de minimis na podlagi Uredbe Komisije (ES) št. 2023/2831.

      Drugi pogoji de minimis pomoči: Prejemnik mora k vlogi predložiti:

    • pisno izjavo o vseh drugih pomočeh de minimis, ki jih je upravičenec oziroma enotno podjetje prejelo na podlagi te ali drugih odredb de minimis v predhodnih dveh in v tekočem proračunskem letu;

    • pisno izjavo o drugih že prejetih (ali zaprošenih) pomočeh za iste upravičene stroške in zagotovil, da z dodeljenim zneskom pomoči de minimis, ne bo presežena zgornja meja de minimis pomoči ter intenzivnost pomoči po drugih predpisih;

    • seznam podjetij, s katerimi je lastniško povezan, tako da se preveri skupen znesek že prejetih de minimis pomoči za vsa, z njim povezana podjetja;

    • številko transakcijskega računa, odprtega v Republiki Sloveniji.

    17. Podrobnejša določila za posamezne vrste pomoči po Uredbah (EU) št. 2022/2472 in 2023/2831, so sestavni del razpisne dokumentacije.

     

              III.      UKREPI IN UPRAVIČENCI

    A. Državne pomoči po skupinskih izjemah

    UKREP 1. Pomoč za naložbe v kmetijska gospodarstva v zvezi s primarno kmetijsko proizvodnjo

    Višina razpisanih sredstev do: 87.000 EUR

     

    1) Upravičenci do pomoči:

    - Kmetijska gospodarstva, vpisana v register kmetijskih gospodarstev, ki imajo v lasti oziroma v zakupu kmetijska zemljišča na območju občine, ter so mikropodjetja, dejavna v primarni kmetijski proizvodnji.

    2) Pomoč se ne dodeli za:

    • nakup drugega ali kateregakoli naslednjega traktorja na kmetiji, na kateri že imajo traktor mlajši od 10 let,

    • nakup traktorja brez štirikolesnega pogona,

    • nakup traktorja brez standardiziranega tritočkovnega priključnega drogovja in priključne gredi,

    • nakup vseh vrtnih kosilnic (samohodnih, traktorskih, nahrbtnih…),

    • nakup plačilnih pravic,

    • nakup in zasaditev letnih rastlin,

    • dela in opremo za namakanje,

    • ožičenje in polaganje kablov za podatkovna omrežja zunaj zasebne lastnine,

    • nakup živali,

    • dela v zvezi z odvodnjavanjem,

    • že izvedena dela, razen za izdelavo projektne dokumentacije (vloga mora biti oddana pred začetkom investicije - spodbujevalni učinek),

    • investicije, ki se izvajajo izven območja občine,

    • gradnjo, rekonstrukcijo ali prenovo zidanic in vinski kleti,

    • stroške opreme zidanic in vinski kleti,

    • stroške, povezane z zakupnimi pogodbami,

    • naložbe v proizvodnjo biogoriv in energije iz obnovljivih virov, • obratna sredstva.

    Dejavnost primarne kmetijske proizvodnje se mora opravljati na najmanj 1 hektar primerljivih kmetijskih površin v uporabi.

    3) Višina pomoči:

    • do 65% upravičenih stroškov naložb na kmetijskih gospodarstvih,

    • skupna predračunska vrednost vseh prijavljenih investicij na upravičenca sme znašati največ 40.000,00 EUR brez DDV,

    • najvišji skupni znesek pomoči za nakup nove kmetijske mehanizacije in opreme na upravičenca lahko znaša do 3.000,00 EUR.

    Pomoč za naložbe v kmetijska gospodarstva za primarno proizvodnjo se lahko dodeli za:

      posodabljanje kmetijskih gospodarstev

      urejanje kmetijskih zemljišč in pašnikov

    1.1.: Posodabljanje kmetijskih gospodarstev Višina razpisanih sredstev do: 67.000 EUR

    1. Pomoč se lahko dodeli za naložbe v kmetijska gospodarstva v povezavi s primarno kmetijsko proizvodnjo.

    2. Upravičeni stroški:

    • stroški gradnje, nakupa ali izboljšanja nepremičnin na kmetijskem gospodarstvu; razen nakupa zemljišč,

    • stroški nakupa nove kmetijske mehanizacije in opreme,

    • stroški opreme hlevov in gospodarskih poslopij,

    • stroški nakupa rastlinjaka, montaže ter opreme v rastlinjaku,

    • stroški nakupa in postavitev zaščite pred neugodnimi vremenskimi razmerami (preventivni ukrepi, npr. protitočne mreže,..),

    • stroški izdelave projektne dokumentacije za novogradnjo (rekonstrukcijo) hlevov in gospodarskih poslopij na kmetiji,

    • stroški nakupa računalniške programske opreme, patentov, licenc, avtorskih pravic in blagovnih znamk.

    (3) Pogoji za dodelitev pomoči:

    • predložitev ustreznega dovoljenja za izvedbo investicije, če je s predpisi s področja gradnje objektov to potrebno;

    • priloga projektne dokumentacije za izvedbo naložbe, predračuni/računi o stroških povezanih z naložbo, kadar so upravičeni do sofinanciranja;

    • za naložbo, v zvezi s katero mora biti opravljena presoja vplivov na okolje v skladu s predpisi o posegih v okolje, za katere je treba izvesti presojo vplivov na okolje, mora biti navedena presoja opravljena pred datumom dodelitve pomoči oziroma predložena z vlogo za pridobitev pomoči;

    • ponudba oziroma predračun za načrtovano naložbo;

    • predložitev oddane zbirne vloge (subvencijska vloga) v tekočem oziroma preteklem letu, če rok za oddajo zbirne vloge v tekočem letu še ni potekel;

    • mnenje o upravičenosti in ekonomičnosti investicije, ki ga pripravi pristojna strokovna služba, - zbirno vlogo za neposredna plačila za leto 2024 Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.

    (4) Vlogo za pomoč v okviru tega ukrepa predloži nosilec kmetijskega gospodarstva.

    1.2: Urejanje kmetijskih zemljišč in pašnikov Višina razpisanih sredstev do: 20.000 EUR

    1. Pomoč se lahko dodeli za namen urejanja kmetijskih zemljišč in pašnih površin na območju občine.

    2. Upravičeni stroški:

    • stroški urejanja kmetijski zemljišč za površine nad 0,3 ha;

    • stroški izdelave načrta ureditve kmetijskega zemljišča (nezahtevne agromelioracije, pašniki);-  stroški izvedbe del za nezahtevne agromelioracije;

    • stroški nakupa opreme za ograditev in pregraditev pašnikov z ograjo; -  stroški nakupa opreme za ureditev napajališč za živino.

    (3) Upravičenci do pomoči:

    • kmetijska gospodarstva, vpisana v register kmetijskih gospodarstev, ki ležijo na območju občine oziroma katerih naložba se izvaja na območju občine;

    • urejanje kmetijskih zemljišč in pašnikov se mora izvajati najmanj na 1 hektar primerljivih kmetijskih površin. (4) Pogoji za dodelitev:

    • ponudba oziroma predračun,

    • ustrezna dovoljenja oziroma projektna dokumentacija za izvedbo naložbe,- kopija katastrskega načrta in program del, ki ga pripravi pristojna strokovna služba, - dovoljenje lastnika zemljišča za izvedbo naložbe v primeru zakupa zemljišča.

    (5) Vlogo za pomoč v okviru tega ukrepa predloži nosilec kmetijskega gospodarstva oziroma pooblaščena oseba, ki jo pooblastijo vsi nosilci kmetijskih gospodarstev, ki so vključeni v skupno naložbo.

    UKREP 2. Pomoč za komasacijo kmetijskih in gozdnih zemljišč Višina razpisanih sredstev do: 1.000 EUR

    1) Upravičenci do pomoči:

    - kmetijska gospodarstva, vpisana v register kmetijskih gospodarstev, ki imajo v lasti oziroma v zakupu kmetijska zemljišča na območju občine, ter so mikropodjetja, dejavna v primarni kmetijski proizvodnji ali gozdarstvu.

    2) Upravičeni stroški:

            -     stroški pravnih in upravnih postopkov, vključno s stroški geodetskih pregledov.

    3) Pogoji za pridobitev:

    • načrt o nameravani zaokrožitvi kmetijskih/gozdnih zemljišč (kopija katastrskega načrta ali izris obravnavanih GERK-ov s podatki);

    • mnenje o upravičenosti zaokrožitve pristojne strokovne službe;

    • predračun;

    • v primeru, da upravičenec ob prijavi na razpis predloži ponudbo oz. predračun za stroške, nastale pri izvedbi pravnih in upravnih postopkov oz. geodetskih storitev, izroči račune in notarsko overjeno pogodbo pri zahtevku za izplačilo;

    • notarsko overjeno pogodbo ali osnutek le te;

    • zbirno vlogo za neposredna plačila za leto 2024 Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.

    4) Višina pomoči:

            -     do 100% upravičenih stroškov.

    5) Vlogo za pomoč v okviru tega ukrepa predloži nosilec kmetijskega gospodarstva.

    UKREP 3. Pomoč za naložbe za ohranjanje kulturne in naravne dediščine na kmetijskih gospodarstvih

    Višina razpisanih sredstev do: 3.000 EUR

      Pomoč se lahko dodeli za sofinanciranje naložb, ki imajo značilnosti kulturne in naravne dediščine na kmetijskih gospodarstvih.

      Upravičenci do pomoči:

    • kmetijska gospodarstva, ki se ukvarjajo s primarno kmetijsko proizvodnjo, so vpisani v register kmetijskih gospodarstev ter so lastniki objektov, vpisanih v register nepremične kulturne dediščine. (3) Intenzivnost pomoči:

    • do 100 % upravičenih stroškov,

    • najvišji znesek dodeljene pomoči za investicijska dela ne sme preseči dovoljene višine 10.000 EUR letno na investicijo.

    (4) Pogoji za pridobitev:

    • stavba mora biti vpisana v register nepremične kulturne dediščine (RKD), ki ga vodi ministrstvo, pristojno za kulturo ali zaščiten z občinskim odlokom o varstvu kulturne dediščine,

    • ustrezna dovoljenja za izvedbo naložbe, v kolikor je to potrebno,

    • ustrezna dokumentacija za izvedbo naložbe s slikovno situacijo pred obnovo in situacijo po obnovi,

    • predračuni, računi oz. dokazila o plačilu upravičenih stroškov.

    (5) Upravičeni stroški:

    • stroški naložbe v opredmetena sredstva v ohranjanje neproizvodne dediščine – arheoloških ali zgodovinskih značilnosti na kmetijskem gospodarstvu; - razna investicijska dela.

    (6)Pomoč se ne dodeli za:

    • davke, razne takse in režijske stroške,

    • stroške zavarovanja,

    • stroške za refinanciranje obresti,

    • že izvedena dela, razen za izdelavo projektne dokumentacije (spodbujevalni učinek),

    • investicije, ki se izvajajo izven območja občine in

    • investicije, ki so financirane iz drugih javnih sredstev Republike Slovenije in EU.

    K vlogi mora upravičenec predložiti še dodatno dokumentacijo:

    • ponudbo oziroma predračun za nameravano investicijo oziroma študijo, za projektno dokumentacijo pa račun o izdelavi,

    • ustrezno dovoljenje oz. dokumentacijo za izvedbo investicije, če je v skladu z zakonodajo s področja graditve objektov to potrebno (gradbeno oz. uporabno dovoljenje),

    • mnenje oz. soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Novo mesto, - zbirno vlogo za neposredna plačila za leto 2024 Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.

    UKREP 4. Pomoč za plačilo zavarovalnih premij

    Višina razpisanih sredstev do: 5.000 EUR

      

      Pomoč se lahko dodeli za sofinanciranje dela stroškov zavarovalnih premij za zavarovanje kmetijske proizvodnje, z namenom kritja izgub zaradi naravnih nesreč, slabih vremenskih razmer, bolezni živali ali škodljivih organizmov na rastlinah ter zaščitenih živali.

      Upravičenci do pomoči:

    - kmetijska gospodarstva, vpisana v register kmetijskih gospodarstev, s sedežem na območju občine, in ki sklenejo zavarovalno pogodbo za tekoče leto, ki je vključena v sofinanciranje po nacionalni uredbi za tekoče leto.

    (3) Upravičeni stroški:

    • sofinanciranje stroškov zavarovalne premije za zavarovanje pred naravnimi nesrečami, - sofinanciranje zavarovalne premije za zavarovanje pred slabimi vremenskimi razmerami, ki jih je mogoče enačiti z naravnimi nesrečami in drugimi slabimi vremenskimi razmerami, - sofinanciranje zavarovalne premije za bolezni živali in škodljivih organizmov na rastlinah za tekoče zavarovalno leto,

    • sofinanciranje zavarovalne premije za zaščitene živali.

    Sofinanciranje stroškov zavarovalnih premij vključuje pripadajoči davek od prometa zavarovalnih poslov.

    (4) Pogoji za pridobitev:

    - veljavna zavarovalna polica z obračunano višino nacionalnega sofinanciranja.

    (5) Intenzivnost pomoči:

    - pomoč, skupaj s pomočjo po nacionalni uredbi o sofinanciranju zavarovalnih premij za zavarovanje primarne kmetijske proizvodnje, ne sme preseči 70% stroškov zavarovalne premije.

    B. De minimis pomoči

    UKREP 5. Podpora za tekoče poslovanje v primarni kmetijski proizvodnji, preparati za nakup gnojevke

    Višina razpisanih sredstev do: 3.000 EUR

      Pomoč se dodeli za sofinanciranje stroškov nakupa dodatkov za zorenje gnojevke, inhibitorev nitrifikacije dušika in sredstev za zmanjševanje kislosti tal. Upravičeni stroški so vsi registrirani preparati za dodajanje gnojevki, ki dokazano zmanjšujejo neprijeten vonj pri polivanju gnojevke (in sicer preparati; GLENOR, GLENOR KR+, PLOCHER, ACTIVE NS, SEOFOSS,…).

      Upravičenci do pomoči:

    • kmetijska gospodarstva, vpisana v register kmetijskih gospodarstev, ki imajo v lasti oziroma v zakupu kmetijska zemljišča na območju občine, ter so mikropodjetja, dejavna v primarni kmetijski proizvodnji. (3) Intenzivnost pomoči:

    • do 50% upravičenih stroškov;

    • najvišji skupni znesek dodeljene pomoči znaša 500,00 EUR na kmetijsko gospodarstvo.

    (4) Pogoji:

    • mnenje o upravičenosti in ekonomičnosti investicije, ki ga pripravi pristojna strokovna služba, - zbirno vlogo za neposredna plačila za leto 2024 Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, iz katere je razviden podatek o nosilcu in seznam staleža živali govedo, prašiči ter razvidna površina GERKOV,

    • upravičenci, ki redijo minimalno 5 GVŽ prašičev ali govedi / KMG,

    • upravičenci, ki obdelujejo minimalno 5 ha obdelovalnih kmetijskih površin na območju mestne občine Novo mesto,

    • računi in potrdila o plačilu, v okviru upravičenih stroškov, ki se nanašajo na datum opravljene storitve oziroma od 1.1.2024 do prijave na javni razpis, - plačani računi, ki se glasijo na ime upravičenca, (5) Upravičeni stroški:

    • sofinancira se do 50% vrednosti nakupa preparata, brez DDV,

    • priznana bo normativna poraba preparata na m3 gnojevke glede na priporočila proizvajalca, - v primeru premalo zagotovljenih sredstev se delež sofinanciranja sorazmerno zniža vsem vlogam.

    UKREP 6. Pomoč za naložbe v predelavo in trženje kmetijskih in živilskih proizvodov     ter naložbe v nekmetijsko dejavnost Višina razpisanih sredstev do: 9.000 EUR

    1) Pomoč se lahko dodeli za naložbe, ki se nanašajo v zvezi s predelavo ali trženjem kmetijskih proizvodov, ki po predelavi ne ostanejo kmetijski proizvodi.

    (2) Upravičenci do pomoči:

    • nosilci kmetijskih gospodarstev in člani kmetijskega gospodarstva, ki imajo stalno prebivališče na naslovu nosilca dejavnosti, so registrirani za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji, so vpisani v register kmetijskih gospodarstev.

    • društva in združenja, ki so registrirana po zakonu o društvih in je njihova glavna dejavnost kmetijstvo (odločba o vpisu v register) in imajo evidenco o članstvu, delujejo na območju občine oziroma združujejo člane iz občine.

    (3) Višina pomoči - bruto intenzivnost pomoči:

    • do 50% upravičenih stroškov;

    • skupna vrednost vseh prijavljenih investicij na upravičenca sme znašati največ 10.000 EUR brez DDV,

    • pri izračunu intenzivnosti pomoči upravičenih stroškov se upošteva neto vrednost brez DDV za upravičence, ki so v sistemu DDV;

    • najvišji skupni znesek dodeljene pomoči znaša 3.000,00 EUR.

    (4) Pogoji:

    • dovoljenje za opravljanje dejavnosti na kmetijskem gospodarstvu;

    • dokazilo o registraciji dejavnosti, v kolikor upravičenec pomoči še nima dovoljenja za opravljanje dejavnosti;

    • dejavnost na kmetiji se mora izvajati vsaj pet let po zaključeni naložbi;

    • predložitev ustreznega dovoljenja za izvedbo investicije, če je s predpisi s področja gradnje objektov to potrebno;

    • projektno dokumentacijo za izvedbo naložbe ter dokazila o teh stroških, kadar so upravičeni do sofinanciranja;

    • poslovni načrt za izvedbo naložbe s predračunom stroškov.

    (5) Upravičeni stroški:

    • stroški izdelave projektne dokumentacije za naložbe v predelavo in trženje kmetijskih in živilskih proizvodov ter naložbe v nekmetijske dejavnosti na kmetiji,

    • stroški gradnje ali obnove objekta za dejavnosti predelave in trženja kmetijskih proizvodov ter nekmetijske dejavnosti na kmetiji,

    • stroški nakupa opreme in naprav za dejavnosti predelave in trženja na kmetijah ter nekmetijske dejavnosti. (6) Neupravičeni stroški:

    • plačila davkov, raznih taks in režijskih stroškov, stroški zavarovanja, plačila obresti, vse investicije, ki se izvajajo izven občine.

    (7) K vlogi mora upravičenec priložiti še dodatno dokumentacijo:

    • predračune ali račune za nakup strojev ali opreme oz. račune o izvedenih delih,

    • dovoljenje za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji,

    • ustrezno dovoljenje oz. dokumentacijo za izvedbo investicije, če je v skladu z zakonodajo s področja graditve objektov to potrebno, 

    • projektno dokumentacijo za izvedbo naložbe ter dokazila o teh stroških, kadar so upravičeni do sofinanciranja,

    • mnenje pristojne strokovne službe o ekonomski upravičenosti investicije - vlaganja v izbrano vrsto dopolnilne dejavnosti,

    • zbirno vlogo za neposredna plačila za leto 2024 Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.

    UKREP 7. Pomoč za izobraževanje in usposabljanje na področju dopolnilnih in nekmetijskih dejavnosti na kmetiji ter predelave in trženja  Višina razpisanih sredstev do: 1.000 EUR

    (1) Upravičenci do pomoči:

    - nosilci kmetijskih gospodarstev in člani kmetijskega gospodarstva, ki imajo stalno prebivališče na naslovu nosilca dejavnosti, so registrirani za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji in so vpisani v register kmetijskih gospodarstev.

    (2) Višina pomoči - bruto intenzivnost pomoči:

    • do 100 % upravičenih stroškov;

    • najvišji znesek dodeljene pomoči je največ 100,00 EUR.

    (3)  Pogoji za pridobitev sredstev:

    • račun oziroma dokazila o plačilu stroškov, za katere se uveljavlja pomoč,

    • program izobraževanja oziroma usposabljanja povezanega z nekmetijskimi dejavnostmi na kmetiji, predelavo ali trženjem kmetijskih proizvodov.

    (4) Upravičeni stroški:

    • stroški kotizacije in šolnin za tečaje, seminarje, predavanja in strokovne ekskurzije povezane z nekmetijskimi dejavnostmi ter predelavo in trženjem kmetijskih proizvodov,

    • stroški prevoza in stroški vstopnin za strokovne oglede, povezane z nekmetijskimi dejavnostmi ter predelavo in trženjem kmetijskih proizvodov,

    • stroški strokovnih gradiv, pomembnih za izobraževanje in usposabljanje, povezano z nekmetijskimi dejavnostmi ter predelavo in trženjem kmetijskih proizvodov,

    • stroški udeležbe na sejmih, povezanih z nekmetijskimi dejavnostmi ter predelavo in trženjem kmetijskih proizvodov,

    • kritje stroškov tečajev oziroma izobraževanj za pridobitev certifikata – nacionalne poklicne kvalifikacije.

    UKREP 8. Dodelitev enkratne denarne pomoči za šolanje v srednjih poklicnih in srednjih strokovno izobraževalnih programih s področja kmetijstva Višina razpisanih sredstev do: 1.000 EUR

    (1) Upravičenci do pomoči:

    • dijaki poklicnih in srednješolskih programov s področja kmetijstva in gozdarstva in imajo stalno prebivališče v občini. Ne upoštevajo se smeri biologije, biotehnologije, mikrobiologije ipd. Dijaki, ki so šolanje končali (maturanti), niso upravičeni do sofinanciranja,

    • prednost imajo prosilci, katerih edini vir dohodka izhaja iz kmetijske dejavnosti in prosilci z manjšimi dohodki na družinskega člana.

     (2) Višina pomoči:

    - do 100,00 EUR neto/vlagatelja v šolskem letu; vrednost se lahko zniža glede na število prejetih popolnih vlog in razpoložljivih finančnih sredstev.

    (2) Upravičeni stroški:

    - pomoč za nakup literature ter plačilo stroškov, ki nastanejo v okviru rednega šolanja v kmetijskih izobraževalnih programih.

    (3) Pogoji za pridobitev sredstev:

    Dijak se na javni razpis prijavi z vlogo, ki mora vsebovati:

    • izjava nosilca kmetijskega gospodarstva, da bo upravičenec pomoči prevzemnik kmetije,

    • izpolnjeno razpisno dokumentacijo, podpis izjav in vzorca pogodbe,

    • kopijo zadnjega šolskega spričevala, iz katerega je razvidna smer in letnik šolanja, - potrdilo o šolanju oz. o vpisu v letnik šolanja (npr. 2023/2024), - potrdilo o višini prejemanja štipendije, če jo vlagatelj prejema.

    UKREP 9. Podpora delovanju društev s področja kmetijstva

    Višina razpisanih sredstev do: 15.000 EUR

    1. Predmet podpore je sofinanciranje različnih neprofitnih oblik sodelovanja kmetov in drugih neprofitnih združenj, povezanih s kmetijstvom in razvojem podeželja.

    2. Upravičenci do pomoči so združenja in društva, ki so registrirana po zakonu, ki ureja delovanje društev in je njihova dejavnost kmetijstvo (odločba o vpisu v register), delujejo na območju občine oziroma združujejo člane iz občine, imajo urejeno evidenco o članstvu ter izvajajo in se vključujejo v aktivnosti na območju občine.

    3. Višina pomoči - bruto intenzivnost pomoči:

    • do 100 % upravičenih stroškov;

    • DDV je upravičen strošek;

    • znesek dodeljene pomoči posameznemu upravičencu se določi na podlagi doseženega števila točk, razpoložljivih razpisanih sredstev in števila prispelih popolnih vlog;

    • v primeru, da so upravičeni stroški, izkazani ob realizaciji programa nižji od upravičenih stroškov, predvidenih v vlogi upravičenca, se upravičencu odobrena sredstva ustrezno zmanjšajo;

    • najvišji skupni znesek dodeljene pomoči znaša 3.000,00 EUR.

    (4) Upravičeni stroški:

    • materialni stroški, povezani z izvedbo programov društev in združenj,

    • izobraževalne vsebine za ohranjanje kmetijstva in razvoj podeželja, namenjena splošni javnosti,

    • promocija dejavnosti društva, pomembna za razvoj kmetijstva, gozdarstva in podeželja, npr. zgibanke, različne publikacije, objave v medijih, izdelava internetnih strani brez navajanja informacij o proizvajalcih kmetijskih proizvodov, članih ali nečlanih društva, ali o kmetijskih proizvodih, blagovnih znamkah ali poreklu,

    • organizacije netržnih razstav, prikaz običajev.

    (4) Pogoji za pridobitev sredstev:

    • fotokopija odločbe o vpisu v register društev (samo prvič ob prijavi, izda jo upravna enota),

    • dokazila o vključenosti pravnih in fizičnih oseb z območja občine – seznam članov,

    • finančno in vsebinsko ovrednoten program dela za leto 2024,

    • dokazila o aktivnostih – kopije računov in dokazila o plačilu računov ter slikovna gradiva ali druga dokazila o aktivnostih.

    Vsi obrazci morajo biti žigosani in podpisani s strani predsednika društva oziroma njegovega pooblaščenca. Če obrazce podpisuje pooblaščenec, je vlogi potrebno priložiti tudi pooblastilo.

    Če upravičenec ne posluje z žigom, to v vlogi navede.

    Pogoji za dodelitev sredstev:

    Zaprošeni zneski upravičencev se točkujejo na podlagi meril, navedenih v spodnji tabeli:

    MERILA

    OPIS

    TOČKE

    PODROČJE

    DELOVANJA

    DRUŠTVA

    KMETIJSTVO, GOZDARSTVO, PODEŽELJE

    1

    DRUGO

    0,5

    AKTIVNOSTI

    ORGANIZACIJA SAMOSTOJNIH VEČJIH PROGRAMOV

    1

    UDELEŽBA V PROGRAMIH DRUGIH ORGANIZATORJEV

    0,5

    IZVAJANJE OSNOVNEGA PROGRAMA

    0,25

    DELEŽ

    ČLANOV IZ

    MONM

    81-100%

    1

    33-80%

    0,5

    0-32%

    0,25

    • znesek, ki ga prejme posamezni upravičenec je odvisen od številka točk, ki ga prejme njegova vloga ter od vrednosti točke. Vrednost točke se izračunana tako, da se višina razpisanih denarnih sredstev deli z vsoto vseh doseženih točk vseh ocenjenih prijaviteljev;

    • upravičenec je dolžan pri informiranju javnosti o izvedbi aktivnosti, ki so predmet programa, za katere je prejel sredstva, vselej in na ustrezen način navesti, da je bil program izveden s pomočjo občine. Upravičenec istočasno obvesti tudi občino o predvideni izvedbi navedenih aktivnosti.

              IV.      NAČIN PRIJAVE IN RAZPISNA DOKUMENTACIJA

    Vlogo oziroma prijavne obrazce z zahtevano dokumentacijo je potrebno v zaprti kuverti nasloviti na:

    Mestna občina Novo mesto, Seidlova cesta 1, 8000 Novo mesto s pripisom:

    • za kmetijstvo: » JAVNI RAZPIS 2024 – KMETIJSTVO«

    • za društva in dijake: »JAVNI RAZPIS 2024 – PODPORA DRUŠTVOM IN DIJAKOM V KMETIJSTVU«

    Na kuverti je obvezen polni naslov prijavitelja.

    Rok za oddajo vlog:

    Do vključno srede, 31. julija 2024

    Za pravočasno prispele vloge se bodo štele tudi tiste vloge, ki jih bodo vlagatelji poslali priporočeno po pošti do 31. julija 2024 do 24.00.

    Razpisna dokumentacija po ukrepih je vlagateljem na voljo:

    • na spletni strani Mestne občine Novo mesto: www.novomesto.si

    • vsak delovnik na sedežu Mestne občine Novo mesto, Seidlova cesta 1, 8000 Novo mesto.

    Vse informacije v zvezi z javnim razpisom je mogoče dobiti na telefonski številki 07 39 39 272

    (Klavdija Kolarič) ali elektronskem naslovu: klavdija.kolaric@novomesto.si

               V.      ODPIRANJE IN OBRAVNAVA VLOG

    Vloga mora biti popolna in izpolnjena na ustreznih prijavnih obrazcih za posamezen ukrep in mora vsebovati vse obvezne priloge in podatke določene v razpisni dokumentaciji.

    Upoštevale se bodo vloge, ki bodo prispele do določenega datuma v glavno pisarno Mestne občine Novo mesto. Šteje se, da je vloga dostavljena pravočasno, če je bila oddana najkasneje zadnji dan roka za oddajo prijav na pošti s priporočeno pošiljko ali neposredno v glavni pisarni (vložišču) Mestne občine Novo mesto.

    Vloge, ki bodo prispele po zaključenem roku razpisa, bodo neodprte vrnjene vlagatelju.

    Vloge, ki ne bodo oddane v razpisnem roku ali ne bodo popolne ali jih ne bo oddala upravičena oseba, bodo s sklepom zavržene in ne bodo obravnavane v postopku dodelitve sredstev.

    Postopek za dodelitev pomoči bo vodila strokovna komisija, ki jo imenuje župan Mestne občine Novo mesto. Odpiranje vlog ni javno. Odpiranje vlog bo izvedla strokovna komisija v 30 ih dneh po  končanem razpisnem roku. Nepopolne vloge, ki jih prijavitelji ne bodo dopolnili v roku 5 dni od poziva komisije, bodo zavržene. Vloge, ki ne izpolnjujejo pogojev razpisa, se kot neustrezne zavrnejo. Prijavitelj s svojim podpisom jamči za pravilnost navedenih podatkov.

    Glede na to, da so sredstva omejena, bodo odvisna od števila prosilcev, ki bodo izpolnjevali vse pogoje iz tega razpisa. Upravičenci bodo o izidu razpisa obveščeni s sklepom. Po pravnomočnosti sklepa se bo z upravičenci sklenila pogodba.

    Upravičencem se sredstva iz proračuna občine izplačajo na podlagi zahtevka za izplačilo finančnih sredstev s poročilom o izvedenih aktivnostih. Zahtevek mora vsebovati naslednjo dokumentacijo:

    - dokazila o plačilu obveznosti (originalni računi z dokazili o plačilu), ki se morajo nanašati

    na datum opravljene storitve po oddaji vloge do roka za dostavo zahtevkov, - poročilo o izvedenih aktivnostih.

    Rok za dostavo zahtevkov bo upravičencem določen ob izdaji sklepa in pogodbe.

    Če vlagatelj ne posreduje zahtevka z dokazili do roka, se šteje, da je umaknil prijavo na javni razpis. Po pravnomočnosti sklepa vas bomo pozvali k sklenitvi pogodbe. Če se upravičenec v 8-ih dneh od prejema poziva ne odzove oz. ne sklene pogodbe, se šteje da je umaknil prijavo na javni razpis in se mu izda sklep o ustavitvi postopka.

    Pogoj za dodelitev sredstev je sprejet proračun Mestne občine Novo mesto za leto 2024. Komisija lahko zmanjša delež sofinanciranja pri posameznih ukrepih zaradi zmanjšanja načrtovanih prihodkov proračuna občine za leto 2024.

                                                                                                         

    Številka: 331-0002 / 2024

    Datum: 19. 6. 2024

     

    mag. Gregor Macedoni

    župan, l.r.

    nazaj