Dan_kro__nega_gospodarstva_-_novinarska_konferenca.jpg

Dan krožnega gospodarstva v Novem mestu: Krožno je možno!

datum: 19. 04. 2024

V Novem mestu smo dan Zemlje, ki ga po vsem svetu praznujemo 22. aprila, letos obeležili tudi z Dnevom krožnega gospodarstva. V četrtek, 18. aprila 2024, so v organizaciji partnerjev projekta NovIKroG skozi cel dan potekali dogodki, katerih cilj je bil občane spodbuditi, da s svojimi vsakodnevnimi dejanji pomagajo, da predmeti v okolju čim dlje krožijo in ne postanejo odpadek.

Dan krožnega gospodarstva smo začeli z zaključno novinarsko konferenco projekta NovIKroG, na kateri smo partnerji projekta predstavili  ključne dosežke in ugotovitve dvoletne poglobljene analize kroženja materialov v lokalnem okolju in razvoja krožnega javnega naročanja pri javnih naročnikih v jugovzhodni Sloveniji.

Vodja Pisarne za razvoj na novomeški občini in vodja projekta NovIKroG Peter Geršič je poudaril, da je pri spodbujanju krožnega gospodarstva, ki je kompleksna globalna tema, ključno, da se osredotočimo na naše neposredno okolje, na katerega s svojimi dejanji lahko vplivamo. »Z izvedenim krožnim javnim naročilom stolov in pohištva, s pripravljeno vzorčno dokumentacijo za krožna javna naročila, z zbiralno akcijo plastike in izdelavo uporabnih izdelkov iz lokalnih zbranih odpadnih materialov, z izvedenimi izobraževanji in drugimi projektnimi aktivnostmi, smo dokazali, da je v lokalnem okolju krožno možno, da je lahko tudi prijetno in zabavno,« je povzel Geršič.

Partnerji projekta smo dobre prakse krožnosti s pomočjo norveškega partnerja projekta, Univerze Nord, spoznavali tudi pri javnih organizacijah in podjetjih na Norveškem. Izredna profesorica na Univerzi Nord dr. Dolores Modic je predstavila orodja, ki so javnim naročnikom lahko v pomoč pri pripravi in izvedbi krožnih javnih naročil, saj slednja terjajo nekatera posebna znanja in kompetence, ki jih je zaradi situacije v svetu  potrebno čim prej osvojiti in se lotiti krožnosti: »Danes je na Zemlji več mase, ki jo je ustvaril človek, kot je vse biomase, zato je potrebno ukrepanje tukaj in zdaj. Javna naročila predstavljajo 12 -16 % odstotkov BDP in so lahko pomembno gonilo sprememb«, je nujnost spremembe iz linearnega v krožno razmišljanje ilustrirala dr. Modic. Orodja bodo dostopna na digitalni platformi projekta NovIKroG.  

Franci Bratkovič, direktor Razvojnega centra Novo mesto, v sklopu katerega je s podporo projekta NovIKroG zaživel Krožni inovativni center, je javne naročnike in ponudnike krožnih izdelkov in storitev pozval, naj se po informacije obrnejo na center, ki je že izvedel dve zelo dobro sprejeti izobraževanji za javne naročnike, in sicer na temo zelenega in krožnega naročanja živil v šolah in vrtcih in na temo obnovljenega pohištva in računalniške opreme. Krožni inovativni center ima prostore v poslovnem inkubatorju UrbaNMakerspace na Novem trgu 9 v Novem mestu in je za stranke odprt vsak četrtek od 10. do 15. ure, po dogovoru prek e-naslova info@novikrog.si pa so možne tudi druge oblike sodelovanja.

Krožni inovativni center je opremljen s stoli in pohištvom, za katerega smo na občini ob objavi naročila dala pogoj, da mora biti v najmanj 50 % narejeno iz recikliranih materialov oziroma materialov iz ponovne uporabe. »Preko javnih naročil v Sloveniji letno naročimo pohištva v vrednosti 15 milijonov evrov. Če bi vsaj 7 % pohištva naročili iz ponovne uporabe, bi to pomenilo, da rešimo okoli 4.250 kosov pohištva iz sežigalnic in prihranimo najmanj 200.000 kg CO2 na leto ter ustvarimo nova zelena delovna mesta v lokalnem okolju,« je na novinarski konferenci dejala Polona Hrovat Mavsar, vodja projektov na Zavodu Knof. 

Pisarniško pohištvo iz reciklirane plastike3

 

Pomemben del projekta NovIKroG je temeljil na izkušnjah  naše in okoliških občin, ki so leta 2019 pristopile k skupnemu zelenemu javnemu naročilu za higienski papir iz lokalnega materialnega kroga. »V okviru KEMSO, kot ga poznamo v lokalnem okolju, so vključeni javni zavodi in podjetja dosegli konkretne okoljske učinke, med drugim so pred sečnjo ohranili več kot 3.660 dreves in zagotovili za 229.000 manj izpustov CO2/kg. Trenutno dosegajo 83 % pokritost oskrbe s higienskim papirjem iz KEMSO, delež pa je seveda mogoče še povečati. V KEMSO se lahko vključijo tudi podjetja in tako prispevajo k boljšim rezultatom in učinkom,« je pojasnila Katja Ajdišek iz Circular Shielda.

Ugotovitve projekta NovIKroG so zbrane v publikaciji Krožno javno naročanje in lokalni snovni tokovi: ključ do zelene prihodnosti, ki je v tiskani obliki na voljo v Krožnem inovativnem centru, v elektronski obliki pa na spletni strani NovIKroG.

Dan krožnega gospodarstva se je v atriju Knjižnice Mirana Jarca nadaljeval s srečanjem za strokovno javnost z naslovom »Aktualni ukrepi za implementacijo evropskega zelenega dogovora«, kjer sta aktualno zakonodajo za pospeševanja krožnega gospodarstva predstavili predstavnici SRIP Krožno gospodarstvo. Popoldne je v Butiku ponovne uporabe KNOF potekala brezplačna stilska delavnica »Eko – styling« z modno oblikovalko Anjo Medle, v Knjižnici Mirana Jarca pa sta vzporedno potekali ustvarjalni delavnici za otroke in odrasle na temo krožnega gospodarstva.  

Predavanje za strokovno javnost 

V projektu NovIKroG, ki ga s sredstvi v višini 799.980 evrov sofinancira Norveški finančni mehanizem, sodeluje šest partnerjev: Komunala Novo mesto, Razvojni center Novo mesto, Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto, Zavod Knof, Univerza Nord iz Norveške ter kot vodilni partner naša občina. Trajanje projekta znaša 24 mesecev, pričel pa se je maja 2022.

nazaj