10._redna_seja_OS.jpg

Nova generacija štipendistov, razširjena Skupna občinska uprava občin Dolenjske in Bele krajine

datum: 22. 12. 2023

Decembrska 10. redna seja novomeških svetnikov se je začela s predstavitvijo nove generacije občinskih štipendistov in prejemnikov enkratne denarne pomoči. Nova štipendista sta Zoe Heric Zagrljača in Matic Kotnik, enkratno denarno pomoč za izobraževanje v tujini pa bo prejela Ema Starešinič. Svetniki so na seji sprejeli Odlok o ustanovitvi Skupne občinske uprave občin Dolenjske in Bele krajine, ki bo združevala devet občin. Potrdili so predlog spremenjenega izračuna nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč (NUSZ) za nepozidana stavbna zemljišča in novelacijo izvedbenega načrta Trajnostne urbane strategija Novo mesto 2030, ki vključuje več kot 40 projektov in se usklajuje z aktualnimi operativnimi programi evropske kohezijske politike.

 

Nova generacija štipendistov

Izredne štipendije in enkratne denarne pomoči za izobraževanje v tujini podeljujemo  od leta 2016, saj želimo podpreti in nagraditi perspektivne mlade v Novem mestu, ki na različnih področjih dosegajo izjemne dosežke. Letos se bosta sedmim štipendistom iz predhodnih let pridružila glasbenica in dijakinja škofijske klasične gimnazije Zoe Heric Zagrljača in Matic Kotnik, dijak novomeške gimnazije, uspešen na številnih področjih. Prejemnica enkratne denarne pomoči za izobraževanje v tujini je Ema Starešinič, študentka na Univerzi umetnosti v Berlinu in na Pravni fakulteti v Ljubljani.  

Nova generacija štipendistov

 

Ustanovljena Skupna občinska uprava občin Dolenjske in Bele krajine

Z ustanovitvijo Skupne občinske uprave občin Dolenjske in Bele krajine bo upravo odslej tvorilo devet občin, to so Občina Črnomelj, Občina Metlika, Občina Semič, Občina Škocjan, Občina Šentrupert, Občina Mirna, Občina Mokronog-Trebelno, Občina Straža in Mestna občina Novo mesto, z novim letom pa iz skupne uprave izstopa Občina Trebnje. Na razširjeno skupno občinsko upravo se bodo prenesle naloge, ki jih je pred priključitvijo dodatnih občin opravljala Skupna občinska uprave občin Dolenjske.

 

Spremembe izračuna NUSZ in podpora Revozu

Občinski svet je na 10. redni seji potrdil tudi predlog spremenjenega izračuna nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč (NUSZ) za nepozidana stavbna zemljišča. Z novim ovrednotenjem NUSZ na občini načrtno spodbujamo lastnike h gradnji na nepozidanih stavbnih zemljiščih ali prodaji zazidljivih stavbnih zemljišč ter spodbujamo povečanje interesa za gradnjo na temu že namenjenih zemljiščih. Zagotavljanje zadostnih površin za stanovanjsko gradnjo za različne skupine uporabnikov je sicer ena od najpomembnejših nalog lokalne skupnosti, ki jo  spremljamo tudi z aktualno in načrtovano gradnjo novih stanovanj. Sprejet je bil tudi amandma župana, ki vsebuje novo nižjo vrednost točke za izračun nadomestila, in sicer za 25 odstotkov, kot podporo podjetju Revoz, d. d. Nova nižja vrednost točke veljala le za prehodno obdobje, in sicer do 31. 12. 2025, cilj ukrepa pa je podpora novim proizvodnim programom na področju e-mobilnosti in s tem ohranjanje visokotehnološke avtomobilske proizvodnje v Novem mestu. V letih 2024 in 2025 bo ob pripravah na morebiten nov proizvodni program potrebno ohranjanje zaposlitev, kljub zmanjšanju proizvodnje. S tem na novomeški občini aktivno izražamo podporo  pričakovani največji investiciji v gospodarstvu v zadnjih letih na območju Slovenije.

 

Nadaljevanje razvojne naravnanosti občine

Svetniki so potrdili tudi novelacijo izvedbenega načrta Trajnostne urbane strategija Novo mesto 2030, v kateri so predvideni prioritetni projekti do leta 2027 in drugi projekti do leta 2030. Več kot polovico obstoječega izvedbenega načrta smo že uresničili, z novelacijo pa razširjamo seznam nadaljnjih projektov (več kot 40), pomembnih za občino in regionalni razvoj. Novelacija omogoča črpanje sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj za izvajanje strateških ukrepov trajnostnega urbanega razvoja Novega mesta in se usklajuje z aktualnimi operativnimi programi evropske kohezijske politike.

 

Ogrevanje na lesno biomaso

Občinski svet je obravnaval in potrdil dopolnjen osnutek odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za umestitev sistema daljinskega ogrevanja na lesno biomaso in pripadajoče okoljsko poročilo za Gozdno gospodarstvo Novo mesto. Slednji namerava umestiti sodobno kotlovnico za proizvajanje tople vode in električne in toplotne energije na mestu obstoječega rastlinjaka ter načrtuje sistem daljinskega ogrevanja, s katerim se omogoča distribucija toplote za vrtnarijo Gozdnega gospodarstva Novo mesto, Dom starejših občanov Novo mesto, Varstveno delovni center Novo mesto, Osnovno šolo Šmihel, Škofijo Novo mesto, Župnijo Novo mesto, Društveni prostor ZŠAM in individualne stanovanjske stavbe med vrtnarijo in križiščem Smrečnikove s Šmihelom.

 

Ostali akti in premoženjsko-pravne zadeve

Svetniki so sprejeli še spremembe poslovnika Občinskega sveta Mestne občine Novo mesto, potrdili dopolnjen odlok o ureditvi cestnega prometa v prvi obravnavi ter dopolnitve načrta ravnanja s stvarnim premoženjem občine za leto 2024. Strinjali so se s spremembami odloka o organizaciji in delovnem področju občinske uprave in odloka o izvajanju izbirnih gospodarskih javnih služb dejavnosti sistemskega operaterja distribucijskega omrežja in dobave zemeljskega plina tarifnim odjemalcem.

Potrdili so sklepe o določitvi višine grobnine na novomeških pokopališčih in spremembe odloka o pokopališkem redu, seznanili so se s poročilom o opravljenem nadzoru poslovanja Anton Podbevšek Teatra za leto 2022 in podelili status grajenega javnega dobra lokalnega pomena nepremičninam v katastrskih občinah Daljni Vrh, Smolenja vas, Stopiče in Hrušica.

 

Kadrovske zadeve

Na področju kadrovskih zadev je občinski svet za predstavnike ustanovitelja v svet zavoda Osnovne šole Brusnice imenoval Mileno Jaklič, Danila Malnarja in Urško Korasa, v upravni odbor Fakultete za organizacijske študije Novo mesto pa Katjo Grgić, Darjo Judež in Romana Kapša. Svetniki so podali pozitivno mnenje o Vidi Marolt, kandidatki za ravnateljico Osnovne šole Dragotina Ketteja in se zaradi sporazumne odpovedi pogodbe o zaposlitvi strinjali z razrešitvijo direktorja Varstveno delovnega centra Novo mesto Mitje Mežika.

nazaj