ss-1-1024x574.jpg

Rožca Šonc: prejemnica najvišjega državnega priznanja na področju prostovoljstva za leto 2020

datum: 19. 05. 2021

Predsednica Društva upokojencev Novo mesto in aktivna humanitarka, gospa Rožca Šonc, je prejemnica najvišje državne nagrade na področju prostovoljstva za leto 2020. Nagrado ji je podelil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je danes v Predsedniški palači priredil sprejem ob podelitvi državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva za leto 2020.

 

Rožca Šonc je desetletja predana socialnemu in humanitarnemu delu, ki mu namenja ves svoj prosti čas. V aktivni dobi je bila zaposlena v Tovarni zdravil Krka, d. d., v Novem mestu kot vodja kadrovske službe in projekta razvoja kadrov.

Humanitarno delo jo je zanimalo že v tistem času. Bila je pobudnica ustanovitve aktiva delovnih invalidov družbe in skupine za pomoč odvisnikom. Pomembna je bila tudi njena vloga kot predstavnice pokrovitelja v organih šole za otroke s posebnimi potrebami.

Predvsem po upokojitvi vodi ali sodeluje v številnih lokalnih, regionalnih in državnih projektih ter socialno-varstvenih programih in projektih za starejše ter upokojence (vodenje socialno zdravstvene komisije pri območni zvezi Društev upokojencev, projekti: Z manj trpljenja več življenja, Starejši za višjo kakovost življenja doma, Hiša sožitja in drugi).

Dejavna je tudi pri Zvezi društev upokojencev Slovenije, pri kateri je vodja projekta Starejši za višjo kakovost življenja doma, ki se izvaja na ravni celotne države in ga je pristojno resorno ministrstvo v poročilu Evropski komisiji o izvajanju socialnega programa navedlo kot primer dobre prakse, ko se v program neposredno vključi uporabnika in se mu zagotovi potrebna pomoč. V program je bilo doslej vključenih skoraj 198.000 starejših in preko 5500 prostovoljcev, omogoča pa kakovostno in neodvisno življenje starejših.

Ves čas je dejavna v Društvu upokojencev Novo mesto in od leta 2011 tudi njegova predsednica. Društvo upokojencev Novo mesto je ves čas zavezano socialnemu in humanitarnemu delu. Društvo je med prvimi društvi, ki je organiziralo pravno in socialno svetovalnico, od leta 2014 pa še svetovalnico s področja pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Za svojo predanost humanitarnemu delu je Rožca Šonc že prejela številna državna priznanja. Je prejemnica plakete Državnega sveta za najzaslužnejše prostovoljce v evropskem letu prostovoljcev ter nagrade Mestne občine Novo mesto za pomembnejše trajne uspehe na humanitarnem področju, prejela je tudi veliko plaketo Zveze društev upokojencev Slovenije in priznanje Festivala za tretje življenjsko obdobje. 

 

Posnetek prireditve lahko pogledate na povezavi (predsednica od 22.50 minute dalje). 

 

Gospe Šonc iskreno čestitamo. 

 

 

nazaj