vodilna slika

O omejevanju prekomernega uživanja alkohola na javnih površinah tudi v javni razpravi

datum: 02. 06. 2015

Javna razprava bo 10. junija ob 14. uri na rotovžu.

Danes opoldne je na rotovžu potekala novinarska konferenca, na kateri smo podrobneje spregovorili o Spremembah in dopolnitvah Odloka o urejanju in čiščenju javnih površin v Mestni občini Novo mesto ter Spremembah in dopolnitvah Odloka o urejanju zelenih površin.

O spremembah in dopolnitvah obeh odlokov so sicer na 7. redni seji prvič razpravljali občinski svetnice in svetniki pretekli četrtek, spremembe in dopolnitve pa bodo tudi v javni razpravi.

 

Razloge za pripravo tovrstnih sprememb, ki se nanašajo predvsem na pitje alkoholnih pijač izven območij gostinskih lokalov in območij javnih prireditev, ter trenutno stanje so podrobneje predstavili direktorica Občinske uprave Mestne občine Novo mesto dr. Vida Čadonič Špelič, Doroteja Kuhar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, OE Novo mesto, komandir Policijske postaje Novo mesto mag. Tomaž Slak, direktor Šolskega centra Novo mesto Štefan David, ravnatelj Ekonomske šole Novo mesto Jože Zupančič ter Petra Škof z novomeške Gimnazije.

 

Kot je uvodoma poudarila direktorica Občinske uprave je namen sprememb in dopolnitev odlokov preventiven, saj je Mestna občina Novo mesto vendarle sodobna evropska občina, v kateri se moramo vsi občanke in občani ne glede na starost počutiti dobro.

Vodstvo Šolskega centra Novo mesto, Ekonomske šole Novo mesto ter Gimnazije Novo mesto prav tako podpira spremembe in dopolnitve, ki so skladne z vzgojno-preventivnim delovanjem šol, ki spodbujajo zdravo mladost ter veliko pozornosti namenjajo osveščanju mladih.

Doroteja Kuhar je v nadaljevanju podrobneje predstavila izsledke mednarodne raziskave 16-letnikov, sicer opravljene v šolskem letu 2010/2011, ki potrjuje prisotnost škodljive rabe alkohola med omenjeno populacijo. Rezultati raziskave so namreč pokazali, da se je kar 95 % anketirancev do svojega 16. leta starosti že srečalo z alkoholom, kar 50 % do te starosti pa 40 in večkrat. 60 % vprašanih je bilo do 16. leta starosti že opitih.

Mag. Tomaž Slak je ob koncu še izpostavil, da sama policija stremi k čim večjemu zagotavljanju varnosti vseh občanov, še zlasti v zadnjem času, ko beležijo porast števila dogodkov, ki vplivajo na ogroženost ljudi. Prav prekomerno uživanje alkohola je velikokrat vzrok kršitev javnega reda in miru ter tudi vandalizma.

 

Vse občanke in občane vljudno vabimo, da svoje mnenje o omenjeni temi delijo z nami tudi na javni razpravi, ki bo v sredo, 10. junija 2015, ob 14. uri na rotovžu. Več o tem najdete tukaj.

 

nazaj