vodilna slika

O 6. redni seji Občinskega sveta Mestne občine Novo mesto

datum: 23. 04. 2015

Na seji je odstopil občinski svetnik Gregor Klemenčič.

Novo mesto, 23. 4. 2015 – 6. redno sejo Občinskega sveta Mestne občine Novo mesto so zaznamovali sprejeta Predlog odloka o ustanovitvi in izdajanju lokalnega glasila Novo mesto in Predlog odloka o zaključnem računu proračuna Mestne občine Novo mesto za leto 2014, razprave o reorganizaciji širše občinske uprave ter novosti v pravilniku o enkratni denarni pomoči za novorojence v Mestni občini Novo mesto.

 

Svetnice in svetniki so po skrajšanem postopku potrdili Predlog odloka o zaključnem računu proračuna Mestne občine Novo mesto za leto 2014, v katerem so prikazani predvideni in realizirani prihodki in drugi prejemki ter odhodki in drugi izdatki občine v preteklem letu. Mestna občina je v proračunskem letu 2014 realizirala prihodke (brez sredstev iz računa finančnih terjatev in naložb) v višini skoraj 32,5 milijona evrov (77 % veljavnega proračuna v proračunskem letu 2014) ter odhodke (brez sredstev iz računa financiranja) v višini 34,1 milijona evrov (78 % veljavnega proračuna za proračunsko leto 2014). S tem je občina zabeležila 1,6 milijona evrov visok primanjkljaj, ki predstavlja razliko med bilanco prihodkov in odhodkov.

 

Občinski svet Mestne občine Novo mesto je v drugi obravnavi sprejel Predlog odloka o ustanovitvi in izdajanju lokalnega glasila Novo mesto, s katerim ustanavlja in ureja izdajanje lokalnega glasila Mestne občine Novo mesto kot informativnega glasila občine. Ustanovitelj in izdajatelj glasila je skladno z odlokom Mestna občina Novo mesto, izšle pa bodo praviloma štiri številke letno. Glasilo bodo vsa gospodinjstva brezplačno prejemala v tiskani obliki, na voljo pa bo tudi elektronska izdaja na spletnem portalu mestne občine. Župan bo najpozneje v dveh mesecih od uveljavitve odloka imenoval še koordinacijski odbor in urednika glasila.

 

Občinski svet je po skrajšanem postopku sprejel Predlog odloka o organizaciji in delovnem področju Občinske uprave Mestne občine Novo mesto, ki ga je Občinska uprava pripravila z namenom učinkovitejšega in racionalnejšega izvajanja delovnih nalog z jasno delitvijo dela in odgovornosti, z namenom usklajenega delovanja občinske uprave z vzpostavljenim nadzorom nad poslovanjem in porabo proračunskih sredstev, predvsem pa z namenom boljše odzivnosti. Tako bodo po novem organi Občinske uprave Kabinet župana, Občinski inšpektorat ter 4 uradi namesto dosedanjih 9 – Urad za finance in splošne zadeve, Urad za družbene dejavnosti, Urad za prostor in razvoj ter Urad za gospodarske javne službe. Z novim odlokom se bodo naloge notranje revizije, naloge s področja zaščite in reševanja ter naloge občinskega pravobranilstva izvajale izven organov občinske uprave.

 

Zaradi reorganizacije in optimizacije širše občinske uprave je župan na dnevni red 6. seje uvrstil tudi Predlog Odloka o organiziranju Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto, saj je za stroškovno učinkovito delovanje potrebno v posameznih zavodih združiti in povezati organe zavodov oz. delovna mesta. Nov predlog odloka tako združuje naloge sveta zavoda z nalogami strokovnega sveta ter naloge direktorja z nalogami strokovnega vodje oz. poveljnika.

Za stroškovno učinkovito delovanje širše občinske uprave je nujno zmanjševanje števila zavodov in njihovo sinergično delovanje. Mestna občina Novo mesto kot ustanoviteljica tako predlaga ukinitev Javnega zavoda za turizem Novo mesto, saj gre za zavod z najmanjšim številom zaposlenih, z visokimi fiksnimi administrativnimi stroški ter relativno nizkim deležem programskih sredstev. Dokončno odločitev bo Občinski svet sprejel na eni izmed prihodnjih sej.

 

Občinski svet je ob koncu seje sprejel še novelo Pravilnika o enkratni denarni pomoči za novorojence v Mestni občini Novo mesto, ki določa, da je upravičenec do pomoči eden od staršev novorojenca pod pogojem, da imata tako upravičenec, kakor tudi novorojenec na dan rojstva otroka oba stalno prebivališče v Mestni občini Novo mesto. Pravilnik odpravlja pogoj državljanstva RS za upravičenca do pomoči ter hkrati zvišuje višino pomoči z dosedanjih 200 na 220 evrov. Hkrati bo občina zagotovila enkratne vrednostne bone s strani posameznih donatorjev (dogovor o 20 evrih na posameznega novorojenca je denimo že sklenjen z Dolenjskimi lekarnami).

 

nazaj