vodilna slika

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni predstavil aktivnosti v prvih tednih županovanja

datum: 27. 11. 2014

Mestna občina stremi k racionalizaciji celotnega občinskega javnega sektorja.

Novo mesto, 27. 11. 2014 - Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je danes dopoldne novinarjem predstavil svoje in aktivnosti Občinske uprave v prvih treh tednih njegovega mandata, pri čemer je podrobneje spregovoril o najbolj izpostavljenih projektih mestne občine v tem trenutku Hidravličnih izboljšavah vodovodnega sistema osrednje Dolenjske ter CeROD-u II.

 

001 splet.jpg

 

 

Župan je uvodoma pojasnil, da bo mestna občina v prihodnje leto prenesla okoli 2 milijona evrov zapadlih obveznosti. Pri pripravi proračuna za leto 2015, o katerem naj bi Občinski svet prvič razpravljal najprej na januarski seji, pa mestna občina zasleduje cilj racionalizacije stroškov celotnega občinskega javnega sektorja.

 

Kot je povedal župan, je ključne usmeritve v mandatu 2014-2018 že predstavil članom svetov krajevnih skupnosti v mestni občini, z ravnatelji osnovnih šol in vrtcev pa dosegel dogovor o uvrstitvi dela prihodkov iz naslova oddaje nepremičnin v lasti Mestne občine Novo mesto v najem v občinski proračun za namen sprotnega investiranja v objekte vzgoje in izobraževanja.

 

Župan je še pojasnil, da je bil včeraj, 26. 11. 2014, objavljen Javni natečaj za direktorja Občinske uprave, pri čemer bo reorganizacija Občinske uprave ena njegovih prvih nalog. Prav tako včeraj je župan za področje prostorskega razvoja in urejanje prostora Mestne občine Novo mesto imenoval posvetovalno telo župana - 4-članski Urbanistični svet, ki ga bo vodil doc. dr. Tomaž Slak. Naloga sveta je, da spremlja, obravnava, vrednoti ter oblikuje priporočila in predloge glede strateških, izvedbenih in drugih prostorsko pomembnih dokumentov in projektov občine.

 

V prihodnjem tednu bo župan Boštjana Groblerja z Liste Gregorja Macedonija imenoval za prvega podžupana, predvideva pa še ustanovitev več strokovnih svetov in delovnih teles za področje ustanovitve novomeške univerze, praznovanja 650-letnice ustanovitve Novega mesta, krajevnih skupnosti ter urejanja funkcionalnih zemljišč ob večstanovanjskih zgradbah. Župan je še predlagal Svetu županov CeROD-a imenovanje novega nadzornika ter vršilca dolžnosti direktorja in prokurista družbe.

 

V nadaljevanju je župan Gregor Macedoni podrobneje predstavil trenutno stanje dveh izjemno pomembnih projektov Mestne občine Novo mesto – Hidravličnih izboljšav vodovodnega sistema osrednje Dolenjske ter CeROD-a II. Mestna občina si na čelu z županom prizadeva, da bi projekt hidravličnih izboljšav, ki bo občanom in gospodarstvu prinesel neoporečno pitno vodo, začeli izvajati še v obstoječi finančni perspektivi, zato partnerjem v projektu predlaga začetek izgradnje vodarn že v letu 2015. Glede CeROD-a II pa je župan pojasnil, da občina v kratkem pričakuje okoljevarstveno dovoljenje, ki ga bo izdal ARSO. Kot ključen problem je izpostavil ničnost v letošnjem aprilu podpisane pogodbe o sofinanciranju, kar pomeni, da država v tem trenutku ne financira zahtevkov mestne občine. Skladno z odločbo je potrebno prioritetno urediti sofinanciranje projekta ter se z župani občin družbenic dogovoriti o naslednjih korakih, ki bi omejili, kolikor bo to mogoče, tveganja v projektu.

 

Ob koncu je župan še predstavil praznični program, ki se bo decembra odvijal na novomeškem Glavnem trgu, pri čemer je izpostavil dve novosti: na Glavnem trgu bomo prvič postavili drsališče, hkrati pa bo poenoten tudi praznični program, ki ga tokrat pripravlja en sam producent.

 

Župan Gregor Macedoni o stanju projekta Hidravlične izboljšave vodovodnega sistema osrednje Dolenjske

Župan Gregor Macedoni o projektu CeROD II

Župan Gregor Macedoni o ustanovitvi Urbanističnega sveta

nazaj