vodilna slika

Prvi korak k bolj transparentnemu kadrovanju v Mestni občini Novo mesto

datum: 12. 11. 2014

Kadrovska komisija občinskega sveta bo nadzornike iskala z javnim razpisom.

Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanje je na svoji konstitutivni seji 10. novembra 2014 sprejela sklep, da bo kandidate za 7-članski Nadzorni odbor Mestne občine Novo mesto iskala z javnim razpisom. S tem je storila prvi korak k bolj transparentnemu in politično manj pogojenemu kadrovanju na ključne funkcije v novomeški občini. Do sedaj so namreč lahko kandidate predlagale samo svetniške skupine občinskega sveta. V tem mandatu pa lahko za članstvo v nadzornem odboru kandidira vsak občan ali občanka Mestne občine Novo mesto, ki izpolnjuje zakonsko in statutarno določene pogoje.

 

Razpis je objavljen na spletnem portalu Mestne občine Novo mesto in je odprt do 21. novembra 2014. Člani nadzornega odbora morajo imeti najmanj VI. stopnjo strokovne izobrazbe, predsednik nadzornega odbora pa mora imeti VII. stopnjo strokovne izobrazbe in izkušnje s finančno-računovodskega ali pravnega področja.

 

Nadzorni odbor občine je sicer najvišji organ nadzora javne porabe v občini. Opravlja nadzor nad razpolaganjem s premoženjem občine, nadzoruje namenskost in smotrnost porabe sredstev občinskega proračuna, nadzoruje finančno poslovanje uporabnikov proračunskih sredstev, obravnava pripombe strank v postopku nadzora in daje mnenje v zvezi z zakonito in pravilno javno porabo v občini. Nadzoruje zakonitost in pravilnost poslovanja občinskih organov, občinske uprave, javnih zavodov in javnih podjetij ter vseh porabnikov sredstev občinskega proračuna. Več o pristojnostih nadzornega odbora si lahko preberete v Statutu Mestne občine Novo mesto.

 

nazaj