vodilna slika

Otvoritev centralne čistilne naprave

datum: 20. 06. 2014

V četrtek, 19. junija 2014 je pred upravno stavbo Centralne čistilne naprave (CČN) v Novem mestu potekala otvoritev in...

OTVORITEV CENTRALNE ČISTILNE NAPRAVE

V četrtek, 19. junija 2014 je pred upravno stavbo Centralne čistilne naprave (CČN) v Novem mestu potekala otvoritev in predaja objekta v upravljanje JP Komunali Novo mesto. CČN so skupaj odprli Alenka Bratušek, predsednica Vlade RS, Alojzij Muhič, župan Mestne občine Novo mesto in Rafko Križman, direktor JP Komunala Novo mesto. V programu so nastopili člani skupine Dan D in plesalci Plesnega studia Novo mesto, program je povezovala Irena Potočar Papež.

O INVESTICIJI IN POMENU CENTRALNE ČISTILNE NAPRAVE V NOVEM MESTU

Gradnja nove čistilne naprave se je pričela v letu 2011 po dolgotrajnih pripravah, ki so trajale vse od leta 2007 (projektiranje, gradbeno dovoljenje, razpisi za izbor izvajalca…). Od marca 2013 pa je čistilna naprava v polni funkciji.

Projekt »Hidravlične izboljšave kanalizacijskega sistema in centralna čistilna naprava v Novem mestu« je del pilotnega projekta Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju reke Krke. Operacijo delno financira Evropska unija iz Kohezijskega sklada. Vrednost gradbenih del na CČN Novo mesto znaša 8.287.555 EUR brez DDV. Projekt je sofinanciran s Kohezijskega sklada 4.845.858 EUR (59%) , iz proračuna RS 855.151 EUR (10 %), Mestna občina Novo mesto pa je morala zagotoviti lastna sredstva v višini 2.586.546,14 EUR (31%).

 

Nova čistilna naprava deluje po principu membransko biološkega reaktorja, kar pomeni, da se poleg biološkega čiščenja odpadnih voda (kar je običajno na starejših čistilnih napravah) izvaja dodatno čiščenje preko membran, ki omogočajo ultrafiltracijo odpadnih vod.

 

Rezultati čiščenja kažejo, da je bila odločitev pri načrtovanju pravilna.

Vsi rezultati meritev posameznih parametrov so boljši (nižji) od predvidenih po projektu ter bistveno boljši (nižji) od tistih, ki so zahtevani z zakonodajo. Bistveno odstopa tudi parameter motnosti, ki je na iztoku iz čistilne naprave 0,02 NTU. Parametra motnosti sicer zakonodaja v odpadni vodi ne predpisuje, je pa zanimiv za primerjavo s kakovostjo pitne vode, pri kateri je predpisan.

Motnost pri pitni vodi je dovoljena do meje 1,0 NTU. Ko je ta meja prekoračena, je potrebno vodo prekuhavati. Povprečna motnost pitne vode v naših vodovodnih sistemih se giblje od 0,8 do 1,0 NTU. Očiščena voda iz čistilne naprave pa dosega motnost le 0,05 NTU, kar pomeni, da je iztok iz čistilne naprave bolj bister, kot iztoki pitne vode na naših pipah.

 

Nova čistilna naprava je projektirana in zgrajena za 55.000 populacijskih enot.

Temeljni cilj projekta, da se zagotovi čiščenje odpadnih voda skladno z zahtevami zakonodaje in s tem zagotovi trajnostni razvoj in kakovostno življenjsko okolje za bolj zdravo in kakovostno življenje posameznika. Sistem odvajanja in čiščenja odpadnih voda je nekoč močno obremenjeval vodotok reke Krke. Z novo čistilno napravo pa je dosežena zaščita razpoložljivih vodnih virov in podtalnic. Urbanizirana naselja imajo urejeno odvajanje in čiščenje komunalne odpadne vode, prav tako pa se izboljšanje stanja odraža na kakovosti in videzu reke Krke.

 

cn1.jpg

 

cn2.jpg

 

cn3.jpg

 

cn4.jpg

 

 

nazaj