vodilna slika

Župan Alojzij Muhič sprejel člane dolenjske alpinistične odprave Muztagh ata 2011

datum: 02. 09. 2011

Odprava je postavila nov dolenjski višinski rekord - 7.546 m.

Župan Alojzij Muhič je danes dopoldne sprejel člane dolenjske alpinistične odprave Muztagh ata 2011. Bogdanu Kastelicu, Marjanu Markoviču, Stanetu Horvatu, Maksu Koklju, Tomažu Erpiču in Jožetu Hartmanu je čestital ob izjemnem dosežku in jim zaželel še mnogo uspešnih vzponov ter srečnih vrnitev domov.

Člani društva Dolenjski pohodniki so v zadnjih letih osvojili že vrhove Marmolada - 3.343 m (Italija), Yungrau - 4.163 m in Weisshorn - 4.506 m (Švica), Kilimandžaro - 5.895 m (Tanzanija), Aconcagua - 6.962 m (Argentina), Patibara - 6.850 m (Nepal), Ararat - 5.137 (Turčija), Toubkal - 4.167 m (Maroko) in druge.

 

 

 

Več o podvigu: Bogdan Kastelic, organizator odprave

Dolenjski alpinisti osvojili Muztagh Ata


»Vzpon na goro ni boj z naravo ali z zakonom gravitacije.
Je boj s samim seboj.«
Walter Bonatti


Člani Društva dolenjski pohodniki smo se že lani odločili, da se bomo letos odpravili na najvišji vrh pamirskega gorovja Muztagh Ata (7.546 m). V drugi polovici julija smo na Kitajsko odpotovali v 6-članski dolenjski alpinistični odpravi: Bogdan Kastelic, Marjan Markovič, Stane Horvat, Maks Kokalj (člani Društva dolenjski pohodniki) ter Tomaž Erpič in Jože Hartman (člana Plezalnega kluba Novo mesto).

Potovanje je trajalo tri dni: z letalom do Biškeka v Kirgiziji, s cestnim prevozom po večinoma makadamski cesti čez mejni prelaz Turagart (3.800 m) do Kashgarja, prestolnice turškega nomadskega ljudstva Ujguri, nato pa do izhodišča za prenos opreme s kamelami v Subašiju in od tod peš do baznega tabora pod goro.

Muztagh Ata, ki se nahaja ob zgodovinski svileni cesti, je zanimiv zaradi svoje višine. Običajna pot, ki smo jo izbrali za vzpon, tehnično ni zahtevna. Nevarnosti, ki jim ni kos marsikateri »tehnični alpinist«, pa so veter, mraz, globok sneg, nevarne razpoke v ledu in predvsem višina. Premagovanje slednje namreč ni odvisno od kondicijske pripravljenosti alpinista, temveč od dednih danosti. Pravilo, ki ga je treba spoštovati: na tej višini ni lahkega vzpona.

Po 14-dnevni aklimatizaciji (zmanjšanju vpliva nizke vsebnosti kisika v zraku na vsebnost kisika v krvi - na tej višini ima človek v krvi manj kot 50 % tiste količine kisika, ki jo ima v krvi na višini Novega mesta) in pripravah smo zelo uspešno uresničili ekipni načrt: vsi smo se povzpeli na višino 6.200 m, štirje od šestih pa so osvojili vrh in tako dosegli dolenjski višinski rekord. Muztagh Ata, »Očeta ledenih vrhov«, kot mu pravijo v lokalnem urgujskem jeziku, so osvojili Marjan Markovič, Stane Horvat in Maks Kokalj ter Tomaž Erpič, Bogdan Kastelic pa je odsmučal v dolino z višine 6.200 m. Vreme smo imeli po treh dneh sneženja lepo in skoraj brez vetra. Ker je ekipa cilj dosegla pred rokom, smo zapustili bazni tabor(4.400 m) in se dva dni »resetirali« v Kashgarju.
Dolenjsko javnost tudi seznanjamo, da se počasi prilagajamo sodobni civilizaciji, obenem pa že razmišljamo o novih poteh.

 

Nova slika splet.jpg

 

 

Nova slika2 splet.jpg

 

nazaj