vodilna slika

Sporočilo za javnost: Najem prostorov na Topliški cesti (rumena stavba v ZTC Portoval)

datum: 17. 06. 2011

Najem novih prostorov prinaša številne prednosti.


SPOROČILO ZA JAVNOST

Najem prostorov na Topliški cesti (rumena stavba v ZTC Portoval)

Razvojnoizobraževalni center (v nadaljevanju RIC) je na MONM, zaradi povečanega obsega programa ter s tem posledično tudi števila zaposlitev in udeležencev programov, posredoval pobudo po zagotovitvi dodatnih prostorov za delovanje v skupni izmeri okoli 1500 m2. V dopisu so nas zaprosili za prednostno reševanje prostorskih pogojev, saj se najemna pogodba za prostore na Ljubljanski 28 v Novem mestu, kjer sedaj delujejo, izteče novembra 2011.
Tako smo za ta namen na MONM pridobili več različnih ponudb in izmed teh izbrali najugodnejšo in najustreznejšo ponudbo tako po obsegu kvadrature, primernosti lokacije kot tudi po višini najemnine. Po preučitvi vseh ponudb, ogledov prostorov, poročila o oceni vrednosti sodne cenilke za gradbeništvo in predstavitvi gradiva na kolegiju OU smo se odločili za dolgoročni najem objekta ZTC Portoval, rumena stavba na Topliški cesti, z možnostjo takojšnjega odkupa. V sprejetem Odloku o proračunu za leto 2011 je predviden obseg zadolževanja za nakup prostorov za RIC v višini 2.400,000,00 evrov. Nakupa prostorov v letošnjem letu ne bo mogoče izvesti zaradi prednostnega projekta izgradnje mestne večnamenske dvorane in zadolževanja za omenjeni projekt. Trenutno še ne vemo, kolikšni bodo in iz katerih virov jih bomo dobili, saj še traja postopek javnega razpisa za izbiro JZP in javnega arhitekturnega natečaja, tako da bodo rezultati znani v jesenskih mesecih. Takrat pa naj bi izvedli tudi selitev RIC, saj so njihove dejavnosti vezane na naravo njihovega dela.
MONM je sicer že v lanskem letu začela reševati prostorsko problematiko zavoda RIC. V tem letu smo si sicer za eno od prednostih nalog zadali sistemsko reševanje prostorskih zagat zavodov in ustanov, katerih (so)ustanoviteljica je MONM, ter društev, ki jih pestijo različne prostorske, lokacijske in logistične težave. V okviru tega bomo združevali in s tem reševali tudi posamezne sorodne dejavnosti na skupnih lokacijah.
Z najemom rumene stavbe na Topliški cesti urejamo prostorske zadeve za RIC, kot tudi rešujemo prostorsko stisko za potrebe družbenih dejavnosti. Pogodbo sklepamo za določen čas do odkupa prostorov, ki so predmet pogodbe za 20 let, v kolikor prej ne pride do odkupa. Kumulativna mesečna najemnina se povečuje zaradi večje kvadrature za okoli 700 kvadratnih metrov bruto.
Najem se lahko kadar koli spremeni v odkup, s čimer se je najemodajalec v kompenzacijo zavezal vzeti najmanj eno nepremičnino, za katero bo MONM zainteresirana.


In še dodatna utemeljitev izbire
Prostori so torej ob Topliški cesti nasproti glavne avtobusne postaje. V bližini sta dve železniški postaji. Razdalja do središča mesta je majhna, zato dosegljiva peš ali z lokalnim avtobusnim prevozom. Uporabniki prostorov bodo imeli na razpolago lastniške parkirne prostore. Do obeh nadstropij vodi osebno dvigalo iz garaže, poleg tega so na voljo še tekoče stopnice iz nivoja trgovine Tuš. Dostop v objekt je tudi v pritličju s terase.

 

Prednosti najema so torej sledeče:
- nižja cena najemnine na kvadratni meter prostora v odnosu na sedanjo najemnino za prostore, ki jih ima RIC v najemu na Ljubljanski cesti 28 (za približno 4 evre na kvadratni meter, kumulativni stroški pa so višji zaradi večje površine za okoli 10.000 evrov);
- zagotovljeni brezplačni parkirni prostori (na sedanji lokaciji so parkirni prostori plačljivi tako za uporabnike kot zaposlene) in s tem pridobitev 103 lastniških parkirnih mest in dodatno koriščenje 300 parkirnih mest za uporabo Športnega centra Portoval;
- ugodna lokacija (središče mesta, neposredna bližina avtobusne postaje in železniške postaje, bližina zdravstvenega kompleksa ...);
- dodatna pridobitev prostorov za druge službe na področju družbenih dejavnosti ter
- možnost dostopa tudi težje gibljivim osebam z dvigalom in po tekočih stopnicah.

 

nazaj