vodilna slika

Pohod na Stol

dne 29. 06. 2020, 05:00

Lokacija: zbor na avtobusnem postajališču pri Tušu Novo mesto

STOL ( 2236 m )

Planinsko društvo Krka Novo mesto vabi ljubitelje planinskega pohodništva in ljubitelje narave na pohod na STOL. Še posebej lepo povabljeni potencialni udeleženci letošnjega vzpona na Triglav v avgustu (pripravljalna tura ).

ODHOD: Avtobusno postajališče Tuš ob 5,00 uri.

TURA: Z osebnimi vozili se bomo peljali, do Valvasorjevega doma pod Stolom. Začetek hoje predvidoma ob 7.00 uri po Žirovniški poti (malenkost strmejša od Zabreške). Po približno treh urah smo v Prešernovi koči na Stolu. Odložimo nahrbtnike, se oddahnemo in odidemo na vrh (15 - 20 minut). Nazaj do Prešernove koče, kjer bomo imeli počitek in malico. Sledi spust na sedlo med Malim in Velikim Stolom in po razgledni poti proti Potoškemu Stolu, ki ga bomo z lahkoto osvojili. Pot nadaljujemo po glavni poti med Stolom in Golico in sicer do Vajneževega sedla, od koder se bodo najvztrajnejši lahko povzpeli še na najvišji vrh Jeseniške občine Vajneža ( 2102m ), hoje 15 - 20 minut iz sedla. Sledi spust do betonskega "bivaka" in naprej v dolino. Po precej strmi poti bomo v dobri uri pri Urbasovem Studencu, od koder nas čaka samo še zložna pot nad Potoško planino do Valvazorjevega doma. Ob povratku možen še kakšen postanek, mogoče v rojstni hiši Janeza Jalna na Rodinah, kjer njegov pranečak Janez na šaljiv način pove marsikaj o Jalnu in krajih, ki jih bomo ves dan občudovali iz prelepih karavanških vrhov.

POVRATEK: V Novo mesto se bomo vrnili predvidoma ob 18.00 uri.

OPREMA: Za visokogorje, planinski čevlji, topla oblačila, zaščita proti dežju in vetru. Priporočamo pohodne palice. Za gorivo po dogovorom z voznikom (po oceni približno 10,00€ po osebi).

HRANA: Iz nahrbtnika ali v obeh kočah.

DODATNE INFORMACIJE:

Najkasneje do sobote, 27. 6. 2020: Pisarna PD NM, vsak torek med 16. in 18.

uro, GSM: 041 693 195 – Tone ali na pd.krka.nm@gmail.com (pripišite

telefonsko številko)

Tone 041 693 195 ali Milan 041 650 807

VODENJE: Turo bodo vodili vodniki PZS. Vodji bova Anton Progar in Milan Kraljič

LEP PLANINSKI POZDRAV in nasvidenje v ponedeljek 29. junija 2020.

nazaj