vodilna slika

Sprehod po Bobrovih poteh in Zeliščarska delavnica

dne 14. 06. 2020, 14:00

Lokacija: https://www.google.com/maps/@45.7617464,15.0337963,19z

Sprehod po Bobrovih poteh in Zeliščarska delavnica

Nedelja, 14. junij 2020 ob 14.00 , kozolec Podhoščan ob Radeščici, Podhosta – Meniška vas

.. dogodek bo v vsakem vremenu ..

lokacija https://www.google.com/maps/@45.7617464,15.0337963,19z

Cilj članov, simpatizerjev in prijateljev društva BOBER - Okoljsko gibanje Dolenjska je spodbuditi vse ljudi k aktivnemu in odgovornemu delovanju v smeri trajnostnega razvoja, ker se zavedamo ranljivosti in enkratnosti planeta, na katerem živimo.

V okviru prireditev ob mednarodnem dnevu Bobra in vseslovenske akcije Dan za spremembe ki so zaradi Corona virusa v aprilu odpadle bodo člani društva BOBER - Okoljsko gibanje Dolenjska to nedeljo predstavili terenski habitat bobra in biodiverzitete v Logu pri Podhosti ( sotočje Radeščice in reke Krke ) ter izvedli zeliščarsko delavnico .

Mednarodni dan bobra je namenjen ozaveščanju javnosti o pomenu in sobivanju bobra v naravi.

Potem, ko je bil tako v Sloveniji, kot nekaterih drugih državah že iztrebljen, se je k nam vrnil leta 1998 in začel poseljevati porečja Krke, Kolpe, Save, Sotle, Drave in Mure. Bober s svojo aktivnostjo v vodnih ekosistemih postaja ključna vrsta, ki izboljšuje habitate za vodni živi svet. Je indikator, ki kaže, kje se je človek s svojo dejavnostjo preveč približal obrežnemu prostoru, ter izvrsten »okoljski inženir«, ki obnavlja vodna telesa s svojimi tisočletnimi izkušnjami in brezplačnimi storitvami. Zaradi nerazumevanja njegove vloge v naravi, smo ga v preteklosti že iztrebili. Upamo, da bomo ob njegovi ponovni naselitvi lažje sprejeli izziv sobivanja.

Živeti z bobrom, namreč pomeni ohranjati večjo stopnjo naravnih procesov v obrežnem prostoru, hkrati pa tudi spremeniti pogled na ranjene rečne ekosisteme in mokrišča.

Program dogodka:

- sprehod po habitatu in bobrovi poti ( Log- sotočje Radeščice in reke Krke ) vodi: Ivan Pečaver

- zeliščarska terenska delavnica ( vodi zeliščarka Mateja Redenšek -Črepinšek )

-ozaveščanje javnosti o pomenu in sobivanju bobra v naravi ( Igor Šenica )

  • priporočamo primerno terensko obutev za moker obvodni teren

  • Sprehod je primeren za vse generacije in na lastno odgovornost


Po dogodku bo pod vaškem kozolcem izveden občni zbor Društva Bober.

Možen bo tudi vpis novih članov v Društvo Bober.

Povabite tudi vaše prijatelje, znance ....Sprehod je za vse udeležence brezplačen in na lastno odgovornost.. prisrčno vabljeni na zanimivo doživetje in druženje.

 

 

nazaj