vodilna slika

Nagrajenci / Prize Winners 2003-2019 Ex-tempore Ptuj Karneval

od 01. 02. 2020 do 29. 02. 2020, 19:00

Lokacija: Galerija mesta Ptuj, Prešernova 29, 2250 Ptuj

Uroš Weinberger, Eyes in the Sky, 2019, olje na platnu, 250 cm x 152 cm

 

Ob 60. obletnici ptujskega Kurentovanja, v sodelovanju z Mestno občino Ptuj in Zavodom za turizem, KUD Art Stays organizira razstavo dobitnikov nagrad Grand Prix Mestne občine Ptuj in drugih nagrajencev zdaj že tradicionalne likovne nagrade, ki se odvija v času pusta v najstarejšem slovenskem mestu vse od leta 2003. Do danes je Ex-tempore Ptuj Karneval na Ptuj privabil več kot 900 likovnikov iz Slovenije, Italije, Avstrije, Hrvaške in drugod, ter preko nagrajenih del obogatil fundus mestne likovne zbirke, s pomembnimi vizualnimi zapisi pustne tradicije.

»…Prvo kurentovanje je organiziralo Zgodovinsko društvo Ptuj leta 1960, letos pa poteka že šestdeseto kurentovanje po vrsti, ki skrbi za ohranjanje nesnovne kulturne dediščine pustnih šeg in navad na ptujskem območju. Bogato semško izročilo je že od nekdaj bilo priljubljen motiv mnogih umetnikov. Med njimi je najbolj poznan France Mihelič (1907–1998), ki je na podlagi poganskega lika kurenta ustvaril svet figur in groteskno likovno fantastiko.

Na podlagi te tradicije je že leta 2003 Galerija Tenzor, njeno poslanstvo je nadaljevalo Kulturno-umetniško društvo Art Stays, oblikovala mednarodno likovno nagrado Ex-tempore Ptuj – Karneval, ki je sedaj že stalna spremljevalka ptujskega kurentovanja. Ptujski Ex-tempore je potekal v letih 2003 in 2004, po osemletni mirovanju pa vsako leto od leta 2011 dalje. Sočasno ob 60-letnici kurentovanja bo organizirana že 12. mednarodna likovna nagrada Ex-tempore Ptuj 2020.«(Doroteja Kotnik)

Razstava dobitnikov nagrad postavlja na ogled nagrajena dela iz zbirke Mestne občine Ptuj in drugih zasebnih zbirk iz ptujskega okoliša. Zraven nagrajenih del bo razstava predstavila tudi aktualno produkcijo avtorjev, ki prihajajo iz Slovenije, Hrvaške in Italije, ter tako pokazala širši spekter likovnega ustvarjanja nagrajenih umetnikov.

Sodelujoči umetniki:
Silene Arnaldi, Bogdan Čobal, Tjaša Čuš, Tina Dobrajc, Dušan Fišer , Mito Gegič, Suzana Jović, Barbara Jurkovšek, Narcis Kantardžić, Tomaž Plavec, Andreja Repnik, Gregor Samastur, Franc Simonič, Andreja Srna, Željko Strelec, Sabina Šinko, Tanja Špenko, Kaja Urh, Mira Uršič, Oto Vogrin, Uroš Weinberger

Razstavo bosta odprla Nuška Gajšek, županja MO Ptuj, in Branko Brumen, predsednik Kurentovanja in generalni sekretar FECC.

Ob razstavi bo izšel katalog.

Razstava bo postavljena na ogled do 29. februarja 2020.
Galerije je odprta od torka do petka med 10. in 18. uro, v soboto, nedeljo in med prazniki med 10. in 13. uro. Vstopnine ni.

 

Projekte umetnika Uroša Weinbergerja sofinancira Mestna občina Novo mesto.

nazaj