vodilna slika

Literarno - glasbeni nastop IDIOT

dne 26. 06. 2018, 20:00

Lokacija: Vrt San Sebastian Novo mesto

K nam prihaja ena izmed najbolj progresivnih literarnih skupin v Sloveniji in širši regiji, znana po tem, da na svojih nastopih skozi spoj glasbe in branj s prvinami perforamansa predstavlja sveže literarne pristope, v katerih prelamlja s tradicijo – tako v formi, vsebini, kot s samim načinom predstavitve umetniških del. Namesto rigidnega branja pod neonsko svetilko v zaprtem prostoru, lahko tako pod zvezdnim nebom Novega mesta pričakujete razgiban, živ, temporalen nastop mlajše pesniške generacije. Nastopili bodo: Nina Dragicevic, Tibor Hrs Eppinger Pandur, Muanis Sinanović in Sergej Harlamov. Gostiteljica: Dijana Matković.

LOKACIJA: Vrt San Sebastian

ČAS: 20h

(V primeru slabega vremena bo dogodek prestavljen na julij.)

--

Paraliterarna organizacija I.D.I.O.T, katere zasedba članov se skozi čas spreminja, je osrediščena okoli istoimenske revije, ki že vrsto let predstavlja platformo za objavljanje, preizkušanje, srečevanje alternativnih literarnih praks na Slovenskem in velja za osišče ter prvi preizkus pesnic in pesnikov, pisateljic in pisateljev prihajajočih generacij. Svojo dejavnost širi tudi mednarodno, s festivali, konferencami in branji je aktivna na področju nekdanje Jugoslavije ter na nemško govorečem področju, kjer se vpenja v najsodobnejše literarne prakse mladih avtorjev. Tokrat se na branju s svojim delom predstavljajo člani uredništva Nina Dragičević, Tibor Hrs Pandur in Muanis Sinanović. Pridružuje se jim pesnik Sergej Harlamov. Nastopili bodo ob glasbeni podlagi Nine Dragičevič, pričakujemo lahko še neobjavljena dela, poteze performansa in zavezanost besedi z vero, da še vedno lahko artikulira svojo sodobnost.

--

Muanis Sinanović (Novo mesto, Slovenija 1989) je objavil tri pesniške zbirke, uredil je nekaj knjig, je urednik revije IDIOT ter gledališkega portala Kriterij.si, prevajalec, dolgoletni sodelavec neodvisnega Radia Študent, glasbeni in literarni kritik. Njegove pesmi so bile vključene v nekatere antologije in prevedene v nekaj evropskih jezikov. Nastopil je na domačih in mednarodnih festivalih ter prejel nagrado za prvenec.

Tibor Hrs Pandur (Maribor, Slovenija 1985). Avtor, prevajalec, soustanovitelj in glavni urednik revije in Paraliterarnega društva IDIOT. Napisal: dramo Sen 59 (uprizorjena 2009 v gledališču Glej), za katero je prejel nagrado mladega dramatika na tednih slovenske drame v Kranju; pesniški prvenec Enerđimašina (Center za slovensko književnost, Aleph, 2010); njegova druga zbirka nosi naslov Notranje zadeve. Med drugim je prevedel nekatera besedila Edgarja Allana Poeja, S. T. Coleridgea, Pabla Nerude, Jima Morrisona, Heinerja Müllerja in Nikole Tesle.

Nina Dragičević (Novo mesto, Slovenija 1984) je pisateljica, esejistka in zvočna umetnica. Leta 2014 je objavila roman Kdo ima druge skrbi, leta 2016 esejistično-znanstveno monografijo Slavne neznane: zvočne umetnice v konstrukciji družbe, leta 2017 pa esejistično-znanstveno monografijo Med njima je glasba: glasba v konstrukciji lezbične scene. Je tudi sourednica revije IDIOT in občasnika Lezbnik ter sodelavka Radia Študent, kjer vodi avtorsko oddajo Slavne neznane. Na področju glasbe oziroma zvočnih umetnosti gre izpostaviti njeno ploščo Parallellax (Kamizdat 2016) in zvočne instalacije, kot je Vox Populi(st), ki je bila prvič postavljena v Sonoretumu Galerije Kapelica. Nina Dragičević je tudi umetniška vodja simpozijskega festivala Topografije zvoka.

Sergej Harlamov (Ptuj, Slovenija 1989) je pesnik, občasni publicist, diplomirani sociolog in komparativist. Prejemnik Prešernove nagrade študentom za diplomsko delo Michel Houellebecq in arheologija sedanjosti. Avtor pesniške zbirke Jedci (2011). Svoje pesmi je objavljal v večini pomembnejših literarnih revij v Sloveniji.

nazaj