DSC_7758.jpg

O raku dojk osveščamo z zasaditvijo drevesa v Julijinem parku

datum: 23. 10. 2024

V sodelovanju z združenjem Europa Donna Slovenija v okviru rožnatega oktobra, mednarodnega meseca osveščanja o raku dojk, sta podžupan Urban Kramar in direktorica dr. Jana Bolta Saje v Julijinem parku simbolično posadila drevo navadnega gloga. S tem dejanjem se na Mestni občini Novo mesto pridružujemo širjenju informacij o pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni raka.

Rak dojk je žal še vedno ena najpogostejših oblik raka pri ženskah, zbolevajo pa tudi moški. V Sloveniji se vsako leto s to diagnozo sooči okoli 1500 žensk in do 15 moških. Naše zdravje je v naših rokah in z majhnimi koraki lahko dosežemo velike spremembe. Številne raziskave kažejo, da zdrav način življenja občutno zmanjša tveganje za razvoj raka dojk. Z zdravimi izbirami kot so uravnotežena prehrana, redna telesna dejavnost, vzdrževanje zdrave telesne mase, izogibanje kajenju in omejevanje uživanja alkohola, lahko vsak od nas prispeva k svojemu dobremu počutju in zdravju.

Zgodnje odkrivanje raka dojk
Redni mesečni samopregledi dojk ter odzivanje na vabila državnega presejalnega programa Dora so ključni koraki, ki vam lahko omogočijo zgodnje odkrivanje morebitnih sprememb in s tem večje možnosti za uspešno zdravljenje. Redno mesečno samopregledovanje dojk je preprost, a izjemno pomemben korak k zgodnjemu odkrivanju raka. Začnite že v mladosti in spoznajte svoje telo – tako boste lažje zaznali morebitne spremembe. Pred menopavzo opravite pregled vsaki sedmi do deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa si izberite določen dan v mesecu, ki vam ustreza. Pri tem vam je lahko v pomoč tudi brezplačna mobilna aplikacija Breast Test.

Poleg samopregledov je zelo pomembno, da se odzovete na vabila državnega presejalnega programa DORA, ki omogoča zgodnje odkrivanje raka dojk. Vse slovenske ženske, stare med 50 in 69 let, so vsaki dve leti povabljene na mamografijo. Tudi če se redno udeležujete presejalne mamografije, ne pozabite nadaljevati s samopregledovanjem – s tem dodatno skrbite za svoje zdravje.

Potipaj raje svoje
V Združenju Europa Donna Slovenija že od leta 1997 osveščajo  o raku dojk in rakih rodil ter o pomenu zdravega načina življenja, rednega mesečnega samopregledovanja dojk in preventivnih presejalnih programih DORA; ZORA in SVIT. Velik del dejavnosti združenja je namenjen podpori bolnicam in njihovim svojcem ob soočanju z boleznijo.

V letošnji kampanji želijo poudariti, kako pomembno in preprosto je redno mesečno samopregledovanje dojk. Tako kot si v trgovini vedno vzamemo čas, da preverimo zrelost sadja s stiskanjem in tipanjem, je pomembno, da si doma vzamemo trenutek zase in za svoje zdravje. Kampanja “Pretipaj raje svoje” nas prijazno opominja, da uporabimo svoje roke, spoznamo svoje dojke in pozorno spremljamo morebitne spremembe v obliki, teksturi ali pojav zatrdlin. S tem preprostim, a ključnim korakom lahko veliko storimo za zgodnje odkrivanje raka dojk in povečamo možnosti za uspešno zdravljenje. Poskrbimo zase in za svoje zdravje!

nazaj