451952960_1047509546803247_8351103253053957144_n.jpg

Otroke na letovanju na Debelem rtiču obiskal podžupan Urban Kramar

datum: 19. 07. 2024

V četrtek, 18. julija 2023 so predstavniki občin, med njimi tudi podžupan Urban Kramar, prostovoljci ter vodstvo novomeškega Rdečega križa obiskali otroke na zdravstvenem letovanju v prvi izmeni. Na Debelem rtiču je v prvi izmeni, ki se je začela v nedeljo, 14. julija 2024, 128 otrok iz vseh osmih občin, ki jih z delom pokriva Območno združenje RKS Novo mesto, sledi pa še ena izmena 130 otrok.

Na vabilo za obisk letovanja so se odzvali župani Občine Žužemberk Jože Papež, Občine Škocjan Jože Kapler, Občine Dolenjske Toplice Franci Vovk ter podžupana MO Novo mesto Urban Kramar in Občine Mirna Peč Damjan Zupančič. S strani Območnega združenja RK Novo je otroke obiskala predsednica Danica Novak Malnar in nekateri prostovoljci ter predstavniki krajevnih organizacij RK. Sprejela nas je v. d. vodje Mladinskega zdravilišča RKS Lilijana Kozlovič s sodelavci. 

Obiskovalci na Debelem rtiču

Otroci so obiskovalcem prikazali plesni program, v katerem so sodelovali vsi udeleženci in njihovi mentorji. Sporočilo je bilo, da se imajo na letovanju lepo in da se radi družijo z vrstniki, plavajo v morju, ustvarjajo, tekmujejo in se kaj novega naučijo. Poudarili so, da so mentorji z njimi prijazni in da se dobro razumejo. Letovanje na Debelem rtiču poteka brez elektronskih naprav. Mentorji otrokom pripravijo predavanja o pasteh digitalnega sveta, o osnovah prve pomoči in kako se pomiriti in sprostiti. »Čeprav so letošnji udeleženci od najmlajših starih dobrih 5 let do 15 in so pristopi pedagoškega dela z njimi zelo različni, vzamemo to kot izziv,« je pojasnila pedagoška vodja Maja Papež, profesorica razrednega pouka, ki skrbi za skupino 14 mentorjev in jim pomaga pri vodenju skupini z do 11 otroki. »Manjši otroci potrebujejo, da so mentorji nadomestne mame in očki, veliki pa jasna pravila in meje in veliko ljubezni,« je še poudarila Maja.

Obiskovalci letovanja so se lahko prepričali, da je letos na letovanju zelo živahno. Župani in podžupana so se srečali z otroki s posamezne občine, za njih so imeli tudi darilca, nekaj pa jih je izkoristilo obisk tudi za to, da so jih »počastili« s sladoledom.

 

nazaj