13-TK-Tris_in_Ena_plus_ena.jpg

Teden kultur 2024 navdušil

datum: 18. 06. 2024

Ducat z dobrotami obloženih stojnic različnih kultur, več kot 120 nastopajočih majhnih in velikih plesalcev in pevcev, poln Glavni trg obiskovalcev – tako pisano in veselo se je v petek s Žurom vseh kultur zaključili 15. Teden kultur Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

Festival medkulturnih, umetniških in kulinaričnih užitkov je tudi letos izpolnil obljubo organizatorjev in Novomeščanom ponudil »utrip različnih dežel, ne da bi odpotovali«. Več kot 130 mladih ga je odprlo z obiskom torkove Žive knjižnice, ki je za polurne pogovore nudila 12 izjemnih »knjig« oz. oseb, ki so odkrito odgovarjale na njihova vprašanja o življenju, sanjah, ovirah in premagovanju le-teh. Tako sreda kot četrtek sta napolnila atrij Knjižnice Mirana Jarca z odličnimi predstavami za majhne in velike, kot so Ena bolha za pomoč (Zavod Frnikola), Ena + ena = tri (Tris), Od paleolita do twita (Društvo MaTaFir) in Samo besede/parole parole (Gledališče Ane Monro in Teater Vis).

»Vsaka od njih je obiskovalcem ponudila nek drugačen pogled bodisi na običajno bodisi na drugačnost samo. V letošnjih pravljicah je bil denimo volk vegetarijanec in ni snedel babice, navdušili so žongler iz Etiopije, klovn iz Kolumbije in akrobat iz Slovenije,« je povedala vodja programa Tina Cigler in nadaljevala: »Festival sklenemo s sejmom, ki vsakič potrdi naš slogan, da več je kultur, večji je žur.« Obiskovalci so med drugim okušali gurabijo in petullo iz Albanije, baklavo in burek iz BiH, sambuso in bolani iz Afganistana ter druge dobrote, čudovito je bilo videti srbska, bosanska, slovenska idr. tradicionalna oblačila, pesmi in plese. »Predvsem pa smo slišali res veliko pohval zaradi dobrega vzdušja, ki ga je ob naši ekipi soustvarilo še 260 sodelujočih, tj. predstavnikov številnih društev različnih kultur, poleg omenjenih še makedonska, latinska, romska, ukrajinska ...«

Na osrednjem prizorišču pred mestno hišo se je samo v petek zvrstilo več kot 120 nastopajočih. »Od nove romske glasbe in ukrajinskega pevca do folklore in na koncu še novomeškega punka,« je zaključila v smehu, saj so festival sklenili v klubu LokalPatriot s projekcijo rokumentarca En DOBER večer in koncertom.

Teden kultur so letos omogočili Mestna občina Novo mesto, Krka, d.d., Novo mesto, Ministrstvo za kulturo in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, DRPD pa ga je izvedel ob podpori Knjižnice Mirana Jarca, Zavoda Boter in LokalPatriota. Festival je potekal v sklopu Tednov ljubiteljske kulture 2024.

Zaposleni in prostovoljci se vsem sodelujočim društvom in posameznikom ter predvsem obiskovalcem iskreno zahvaljujejo za vso podporo. In se že pripravljajo na julijski Otroški svet, ves mesec ustvarjalnega počitniškega programa za otroke.

nazaj