oder_z_nastopajo__imi.jpg

Za nami še en uspešno izveden Festival cvička

datum: 29. 05. 2024

Minuli vikend je v Novem mestu potekal že tretji Festival cvička v organizaciji Zavoda Novo mesto. Dogodek je potekal v sodelovanju z Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske, ki letos obeležuje 52. leto Tedna cvička, in Društvom novomeških študentov, ki s svojo tradicionalno Cvičkarijo nadaljuje bogato tradicijo. Festival cvička tako povezuje različne dogodke pod eno skupno zgodbo.

Petkov dan je kot vedno potekal v znamenju povorke članov Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, nastopa Mestne godbe Novo mesto in Novomeških mažoret, slavnostne otvoritve Festivala cvička in 52. Tedna cvička ter razglasitve kralja cvička. Krono bo v letu 2024 ponosno nosil Andrej Grabnar iz Društva vinogradnikov Raka. Razglašen je bil tudi ambasador cvička, častitljivi naziv pa je prejel dolgoletni promotor dolenjskega posebneža Sašo Đukić. Program je popestril Ansambel Pogum.

V soboto se je Festival cvička pričel s študentskimi kmečkimi igrami, ki so otvorile Cvičkarijo. S sprevodom Mestne godbe Novo mesto smo pozdravili tudi večerni del, v sklopu katerega so nastopili Big Band Medicinske fakultete, Drugi vagon, za veliki finale pa še priljubljena novomeška skupina Društvo mrtvih pesnikov.

Zadnje jutro je zaznamovala Golažijada,  na kateri je komisija soglasno izbrala nespornega zmagovalca z najbolj okusnim golažem: Društvo Sever Dolenjska. Nadalje so nas obiskale lokalne vinske kraljice, pozdravila pa nas je tudi 27. vinska kraljica Slovenije. Sledila je razglasitev 25. cvičkove princese, lento pa bo v letu 2024 ponosno nosila Blažka Ilovar iz Šmarjete. Za konec smo podelili še priznanja in medalje za ocenjena vina ter še eno uspešno izvedeno prireditev proslavili s skupino Firbci.

Poleg pestrega tridnevnega programa je za nami barvit mesec številnih dogodkov in aktivnosti, povezanih s cvičkom, s katerimi želimo krepiti pomen vinske kulture Dolenjske ter edinstvenega potenciala pri razvoju turistične ponudbe v regiji in širše.  V začetku maja je Društvo novomeških študentov organiziralo Cvičkarijo v Ljubljani, nadaljevalo pa se je z ocenjevanjem vin v okviru 52. Tedna cvička, Pohodom po Slakovi poti, predstavitvijo butične vinske kleti Arret Wines z degustacijo, srečanjem vinogradniških pevskih zborov, predstavitvijo Turzima v zidanicah, tematskim vodenjem “Novo mesto in vinogradniška dediščina” ter tematskimi delavnicami za otroke. Uradno se bodo vse aktivnosti v znamenju cvička zaključile prihodnji petek, 31. maja, s Pop-up Wine Festivalom na Gradu Grm.

Glavni cilj letošnjega Festivala cvička je še naprej krepiti odnos do cvička in kulture pitja ter ju dvigniti na višjo raven. V ta namen smo organizirali Akademijo cvičkovega turizma, v atriju Gostišča na Trgu pa je potekala tudi tridnevna degustacija ocenjenih vin, vključno z najboljšimi sortami, s čimer si prizadevamo postaviti cviček ob bok priznanim vinom iz drugih slovenskih vinorodnih območij.

glasbeniki

 

 

nazaj