brv-irca-vas-december2023-robertkokol-fotoasja_SVETLO.jpg

Za stvaritev Štukljeve brvi prejeli Plečnikovo medaljo

datum: 22. 05. 2024

Sklad arhitekta Jožeta Plečnika je podelil letošnje Plečnikove nagrade, najvišja nacionalna priznanja za vrhunske dosežke na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture in oblikovanja interierja. Plečnikovo nagrado je prejelo delo nadkritja ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji, med tremi prejemniki Plečnikove medalje pa je tudi Štukljeva brv za pešce in kolesarje v Irči vasi.

Projekt Brv za pešce in kolesarje v Irči vasi, katerega avtorji so asist. Blaž Budja, Rok Jereb, Marjan Pipenbaher, Tomaž Weingerl in Dušan Stupar, je slavil v kategoriji javnega prostora. Kot piše v utemeljitvi, je brv spoštljivo umeščena v prostor, z reko vzpostavlja tesen odnos in dosega ravnovesje, v katerem gradnja dopolnjuje naravno okolje. Avtorska ekipa arhitektov, krajinskih arhitektov in inženirjev je presegla idejo inženirskega objekta, saj ta postane skoraj krajinska poteza.

Prejemnika Plečnikove medalje sta tudi:

  • Kategorija arhitekturne realizacije manjšega merila: delo 2 prenovi, katerega avtorji so Matija Bevk, prof. mag. Vasa J. Perović, Valentin Tribušon, Rok Primažič, Antonia Rubić in Irene Salord Vila.
  • Kategorija strokovne publicistike: Angleška izdaja knjige Garden and metaphor: essays on the essence of the garden, avtoric Ane Kučan in zunanje sodelavke UL FA doc. dr. Mateje Kurir.


Tradicionalna razstava nagrajenih projektov bo med 21. majem in 13. junijem 2024 na ogled v galeriji Dessa v Ljubljani. Vabljeni k ogledu.

nazaj