bush-972972_1280.jpg

Z vrtnim odpadom v zbirni center, ne na ogenj

datum: 14. 05. 2024

Pomlad je čas, ko se na naših dvoriščih naberejo večje količine zelenega vrtnega odpada, pri čemer Skupna občinska uprava občin Dolenjske in Bele krajine opozarja, da kurjenje zelenega vrtnega odpada na dvoriščih stanovanjskih hiš ni dovoljeno. Biološko razgradljive odpadke z vrtov, kot so odpadno vejevje, trava, listje, stara zemlja lončnic, rože, plevel, gnilo sadje, stelja malih rastlinojedih živali, lesni pepel ter žaganje in lesni odpadki, če les ni obdelan s premazi ali lepili, ki vsebujejo težke kovine ali organske spojine, lahko odložimo v to namenjene zabojnike ali odpeljemo v zbirni center.

Med pravilne načine odlaganja zelenega vrtnega odpada sodi tudi ureditev prostora za kompostiranje na vrtu, kamor lahko odlagamo kuhinjske biološke odpadke. Druga možnost je odlaganje zelenega vrtnega odpada v za to namenjene zabojnike (rjavi zabojniki).

V kolikor imamo zelo velike količine zelenega vrtnega odpada, torej za odlaganje ne zadostujeta ne kompostnik ne zabojnik, je potrebno odpadke odpeljati v zbirni center. Prav tako ni dovoljeno kuriti plastike, papirja ipd. Tovrstne odpadke je potrebno odložiti v ustrezen zabojnik za komunalne odpadke.
 

nazaj