034_foto-asja-ROBERT.jpg

Cicidan - dan preživet v naravi

datum: 13. 05. 2024

Le dan pred svetovnim dnevom gibanja so v Vrtcu Ciciban Novo mesto pripravili 6. Cicidan, ki je bil prava športna pravljica za vse naše varovance, starše in prijatelje vrtca. Na 21. športnih postajah so se udeleženci preizkušali v različnih spretnostih in športnih disciplinah, ki so jih pripravili zaposleni vrtca. Tako otroci kot starši so se preizkusili v vlečenju vrvi, spretnostnem skakanju gumitvista, skakanju v žakljih, ravnotežju pri hoji s hoduljami, prenašanju mivke preko ovir do cilja ter še mnogih drugih izzivih. Vsak udeleženec je za uspešno opravljeno nalogo prejel štampiljko s tematiko narave.

Vrhunec dogodka je bila podelitev lesene medalje tistim, ki so uspešno zbrali vsaj sedem štampiljk. Medalje, izdelane iz naravnih materialov in osvežilno jabolko, so bile prava nagrada za trud in športno zagnanost udeležencev. Prijetno vzdušje so dodatno popestrili člani domačega Cicibenda, ki ga sestavljajo zaposleni v vrtcu ter tako poskrbeli, da je bil Cicidan še bolj nepozaben.

V sklopu trajnostnega razvoja so bile športne postaje opremljene izključno z naravnimi in recikliranimi materiali, kar je prispevalo k zmanjšanju ekološkega odtisa dogodka. Otroke tudi v vrtcu osveščamo o pomenu spoštovanja narave in okolja ter o tem, kako lahko vsak posameznik prispeva k ohranjanju planeta. Z različnimi aktivnostmi, kot so ekološki vrtički, ločevanje odpadkov in skupne akcije čiščenja okolice, otroci pridobivajo praktične izkušnje in znanja o trajnostnih življenjskih slogih. Izdelava lesenih medalj pa je bila priložnost za sodelovanje med Vrtcem Ciciban in Srednjo gradbeno, lesarsko in vzgojiteljsko šolo Šolskega centra Novo mesto, s čimer so promovirali tudi pomen lokalnega sodelovanja in uporabe naravnih materialov.

Cicidan je tako postal ne le športni dogodek, temveč prava priložnost za povezovanje in skupno ustvarjanje trajnostne prihodnosti, ki jo zavezani kakovosti vzgoje v Vrtcu Ciciban z veseljem soustvarjajo otroci, starši, lokalna skupnost in narava.

Cicidan

Fotografije: Foto Asja

nazaj