dobitniki_zlatega_znaka_s_podeljevalci_in_komisijo_za_priznanja.png

Naša občana prejemnika prestižnega priznanja Zlati znak

datum: 10. 05. 2024

Strokovna organizacija Zbornica – Zveza je podelila deset prestižnih priznanj za pomembne prispevke in dosežke na področju zdravstvene oziroma babiške nege. Med prejemniki sta tudi občana naše občine, Barbara Luštek in Robert Sotler

Priznanje Zbornica – Zveza podeljuje članom in članicam, ki na svojem strokovnem področju dosegajo pomembne dosežke, prispevajo k prepoznavnosti poklica in sodeluje pri razvoju in delovanju Zbornice – Zveze.

Barbara Luštek ima bogate delovne izkušnje na področju perioperativne zdravstvene nege. Kot operacijska medicinska sestra že 28 let dela v Centralnem operacijskem bloku (COB) novomeške bolnišnice. Poleg strokovnega dela v tehnološko izjemno zahtevnem okolju operacijske dvorane so zgodaj prepoznali tudi njene organizacijske sposobnosti in izredno sposobnost timskega sodelovanja. Sedem let je kot glavna medicinska sestra vodila oddelek, danes opravlja dela in naloge namestnice. Pod njenim vodstvom so uvedli številne novosti, med katerimi je najbolj prepoznavna e-dokumentacija perioperativne zdravstvene nege, poraba materialov na pacienta in vodenje konsignacijskih skladišč. Tudi širša strokovna javnost spoštuje in ceni njeno strokovno delo. V Sekciji medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v operativni dejavnosti že več let sodeluje v Upravnem odboru, lani pa je prevzela mesto predsednice. Kot koordinatorica strokovnih sekcij in članica Upravnega odbora je vpeta v delo Zbornice – Zveze. Dejavna je tudi v sindikatu in seveda aktivna članica DMSBZT Novo mesto, kjer so jo lani nagradili s srebrnim znakom. Od samega začetka sodeluje pri pripravi Dnevov Marije Tomšič. Pozitivna, družabna, komunikativna in optimistična, vedno odprta za nove ideje. Takšna je gospa Barbara. Sodelavci jo cenimo in spoštujemo in menimo, da si najvišje priznanje stanovske organizacije zagotovo zasluži.

Barbara Luštek prejme priznanje

 

Viš. pred. Robert Sotler, dipl. zn., je poklicno pot začel kot srednji zdravstveni tehnik na primarni in sekundarni ravni, nekaj let kasneje diplomiral na ZF UL, v Združenem kraljestvu pa opravil magisterij iz javnega zdravja, zdaj zaključuje doktorski študij s področja menedžmenta kakovosti. Ima več kot dvajset let neposrednih delovnih izkušenj na različnih strokovnih področjih (urgenca, anesteziološko-reanimacijsko področje, medicina dela, prometa in športa, področje odvisnosti od prepovedanih drog, področje skupnostne psihiatrije …). Bil je pomočnik direktorja za področje zdravstvene nege v SB Brežice in pet let kot prvi iz vrst zdravstvene nege zastopnik pacientovih pravic.

Zadnje desetletje je zaposlen na ljubljanski zdravstveni fakulteti kot višji predavatelj za področje ZN in še vedno dejaven v organih Zbornice – Zveze. Je član Častnega razsodišča I. stopnje pri Zbornici – Zvezi, kjer med drugim pokriva področje IT tehnologije, vodil je tudi prenovo Kodeksa etike za funkcionarje Zbornice – Zveze. Do marca 2024 je bil dva mandata član Republiške komisije za pacientove pravice.

Deluje tudi v lokalni skupnosti in društvih, zlasti ko gre za dobrobit pacientov, otrok, socialno šibkih. V času obvladovanja epidemije covida-19 je bil prostovoljec pri RK Novo mesto in pri Zbornici – Zvezi.

Prepričan je, da so v zdravstvenih timih najpomembnejši dobri odnosi. Delo na področju pacientovih pravic in prostovoljstva je udejanjanje njegove profesionalne in človeške skrbi za druge.

Robert Sotler prejme priznanje

Oba dobitnika zlatega znaka vsak na svojem področju s svojim strokovnim delom in človeško toplino pomembno prispevata  k razvoju zdravstvene nege in ugledu in prepoznavnosti omenjenega  poklica.

Iskrene čestitke tudi z naše strani. 

nazaj