Z_darili_smo_polep__ali_praznike_92_otrokom-1__002_.jpg

Novomeški rdeči križ v letu 2023 pomagal veliko ljudem

datum: 22. 12. 2023

Ob zaključku leta so na novomeškem Rdečem križu opravili kratek pregled humanitarne dejavnosti v letu 2023. V preteklem letu so okrepili svoje delo na terenu, izvedli so kar 1697 obiskov pri družinah ali posameznikih na domu. Razdelil so 4042 paketov s hrano, ki jo je prejemalo 712 družin na mesec Donirano hrano prejema 160 uporabnikov, 69 samskih gospodinjstev in 91 družin, skupaj 351 oseb. Finančno pomoč v obliki plačila položnic je prejelo 97 družin v skupni višini 14.329 evrov. Ob začetku šolskega leta je organizacija podprla 179 otrok z boni za šolske potrebščine v vrednosti 12.520 evrov, medtem ko mesečno 18 dijakov prejema štipendijo, ki jo prispevajo donatorji.

Program za brezdomne in socialno izključene

Program za brezdomne in socialno izključene ljudi prispeva k večji socialni vključenosti uporabnikov in širjenju socialne mreže ter s tem tudi povezanosti naše družbe. Vsak mesec se v povprečju vključi 60 uporabnikov, ki jih spodbujajo k vključevanju v  različne dejavnosti, kot so joga, pohodi, ogledi, ustvarjalne delavnice, računalniške aktivnosti, kuharske delavnice, kegljanje in družabne igre. Posebno pozornost namenjajo tudi tistim uporabnikom, ki se zaradi nemobilnosti ne morejo udeleževati programa na našem sedežu, obiskujejo jih na terenu, na njihovih domovih in se na ta način prilagodijo njihovim potrebam in željam.

 

Novoletna obdaritev starejših

Prostovoljci Območnega združenja RK Novo mesto so v decembru obiskali 4027 starejših od 80 let in jim razdelili novoletno darilo, ki je vsebovalo piškote, kavo in čaj. V domovih starejših so prostovoljci obiskali 303 starejše in jih obdarili z nogavicami in piškoti. Vsem darilcem so dodali tudi voščilnice, največ so jih prispevali otroci iz osnovnih šol. Obiskov so starejši vsako leto veseli, zahvalijo se za drobno pozornost, posebej pa so hvaležni prostovoljkam in prostovoljcem, da mislijo na njih.

Obisk prostovolje in obdaritev gospe

Sklad za pomoč ljudem v stiski

V letošnjem letu je Rdeči križ izvedel ali dokončal pet humanitarnih akcij. Milan je dobil ogrevanje na toplotno črpalko, v akciji za pomoč otrokom, ki so ostali brez mame, se zbrana sredstva črpajo za stroške otrok, v akciji za pomoč mladi družini po možganski kapi mame pomagajo pri obnovi hiše. Zbirali so tudi sredstva za šolske potrebščine. Pokrovitelj Sklada za pomoč ljudem v stiski je Krka, tovarna zdravi, Novo mesto, ki z znatnim zneskom vsako leto prispeva v sklad in za posebne akcije.

 

Delo z mladimi

V začetku šolskega leta so povabili vse vrtce, osnovne in srednje šole ter fakultete k sodelovanju na likovnem natečaju za bralna znamenja pod naslovom »Mladi za boljši svet«. Do roka so prejeli 1034 bralnih znamenj. Komisija je izbrala 22 najboljših bralnih znamenj, ki jih bo natisnila in razdeljevala članom Rdečega križa. V vrtcih izvajajo delavnice Križemkapica, v osnovni šoli delavnice Nesreča nikoli ne počiva, Reci ne nasilju in delavnico humanitarnih vrednot. Predani prostovoljce in prostovoljke so v tem šolskem letu izvedli 27 delavnic za 553 učencev. V humanitarni center pa smo povabili sedem prvih letnikov Gimnazije Novo mesto, ki so preživeli dopoldne ob spoznavanju RK in druženju z uporabniki RK. Srednješolci so tudi prostovoljci, saj jih 11 izvaja telefonsko družabništvo, obiskujejo starejše in pomagajo v skladišču.

 

Aktivnosti OZ RKS Novo mesto v času poplav

Od začetka poplav, 4. avgusta, so bili vključeni bolničarji, člani nastanitvene enote in drugi prostovoljci na vseh poplavljenih območjih. Bolničarji so oskrbovali odročne vasi, nudili zdravstveno in socialno oskrbo ljudem, zbirali sredstva in materialno pomoč. Vključeni so bili tudi v evakuacijo in začasno nastanitev turistov in prebivalcev poplavljenih območij. Po umiritvi razmer pa so pomagali pri čiščenju domov in okolice. Od 21. avgusta do konca septembra so nudili psihosocialno pomoč 1221 osebam v najbolj prizadetih vaseh, naseljih in krajih. Kasneje se je vzpostavil nastanitveni center za pripadnike tujih reševalnih enot v Rečici, kjer so člani nastanitvene enote RK Novo mesto do konca skrbeli, da so se vsi počutili čim boljše.  

 

Krepimo mrežo prostovoljcev

Rdeči križ je pričel tudi so s skupino prostovoljk in prostovoljcev, ki so se vključili v pomoč oskrbovancem novomeškega doma starejših. Imajo prostovoljko, ki tam skupaj z oskrbovancem vodita bralne urice, ki so namenjene poslušanju zgodb, pesmi, druženju in prijetnemu klepetu. Prostovoljci prispevajo svojo pomoč tudi na prireditvah, saj omogočajo udeležbo oskrbovancem, ki bi se zaradi gibalnih ovir sicer težje udeležili dogodkov. Posebej smo zadovoljni, ker smo dvema skupinama stanovalcev omogočili ogled okrašenega Glavnega trga.

 

Dela na novomeškem Rdečem križu ne bo zmanjkalo tudi v prihodnjem letu, želijo pa si, da bi se manj ukvarjali s pomanjkanjem in več z zadovoljnimi ljudmi, ki na Rdečem križu iščejo sprostitev, prijatelje ali so pripravljeni ponuditi svoj čas in svojo roko ljudem, ki jih potrebujejo.

nazaj