DSC_0564.jpg

Z občinsko denarno pomočjo nagrajeni trije izstopajoči posamezniki

datum: 22. 12. 2023

Na zadnji letošnji seji občinskega sveta sta župan Gregor Macedoni in direktorica občinske uprave dr. Jana Bolta Saje predstavila mlade novomeške upe, ki s svojim znanjem in spretnostmi izstopajo med svojimi vrstniki. Sedmim štipendistom naše občine sta se tako pridružila glasbenica in dijakinja Zoe Heric Zagrljača ter dijak Matic Kotnik, ki blesti na različnih področjih, prejemnica enkratne denarne pomoči za izobraževanje v tujini pa je postala pevka Ema Starešinič.

Zoe Heric Zagrljača je dijakinja 1. letnika Škofijske klasične gimnazije, ki poleg šolanja poje v  dekliškem pevskem zboru 1. letnikov, igra oboo v Orkestru Ave Novo mesto, letos pa se je pridružila še simfoničnemu orkestru Simfonija 23 v Ljubljani. Najbolj je ponosna na zadnji dve leti v osnovni šoli, ko je sodelovala na mnogih tekmovanjih v znanju in tako dvakrat dosegla 1. mesto na šolski in na regijski stopnji tekmovanja za Cankarjevo priznanje, ter si na državni stopnji prislužila dve zlati priznanja. Z igranjem oboe se je udeležila tekmovanja TEMSIG, kjer je v svoji kategoriji dosegla zlato priznanje in 3. mesto. Nastopila je tudi na mednarodnem tekmovanju Sirmium Music Fest v Sremski Mitrovici, kjer je osvojila zlato priznanje ter zasedla prvo mesto. V prihodnje si želi uspešno dokončati gimnazijo in se vpisati na medicinsko fakulteto.

DSC_0600

Matic Kotnik je dijak 1. letnika Gimnazije Novo mesto. V osnovnošolskih dneh, ki so jih zaznamovale odlične šolske ocene, se je redno udeleževal tekmovanj, tako z naravoslovnega kot z družboslovnega področja, pri čemer je osvojil 16 zlatih priznanj in se štirikrat uvrstil med najboljše tri v državi, v kvizu Male sive celice pa prišel vse do finala. Pri tabornikih, ki so njegova največja ljubezen, že opravlja funkcijo vodnika, na orientacijskih tekmovanjih pa se s svojo ekipo redno uvršča med najboljše v državi. Naklonjenost h kulturi in nastopanju sta ga po zaključku šestletnega učenja kitare obdržala v glasbeni šoli kot člana mladinskega pevskega zbora, s katerim vsako leto pripravijo glasbeno predstavo ene izmed znanih pravljic, v letošnjem letu Lepotica in zver.

Matic Kotnik

Ema Starešinič je študentka na Univerzi umetnosti v Berlinu in na Pravni fakulteti v Ljubljani. Od otroštva se ukvarja z glasbo – igra violino in klavir, v zadnjih petih letih pa se je popolnoma posvetila solo petju. Kot pevka je na državnem tekmovanju Temsig prejela srebrno plaketo, na mednarodnem tekmovanju Musica Goritiensis pa tretjo in drugo nagrado. Redno se udeležujem mojstrskih tečajev doma in v tujini. Pela je na Večeru opernih arij s Policijskim orkestrom Slovenije, solo vlogo v opereti Netopir v produkciji KCJT Novo mesto, v projektu Mini opere, v SNG Opera in Balet Ljubljana, kot nagrajenka tekmovanja pa je bila izbrana za solistko v mednarodnem projektu Balkon opera. Bila je tudi nagrajenka Dobrodelnega opernega maratona, ki ga je za štiri mlade talente pretekla njena profesorica Irena Yebuah Tiran.

Ema Starešinič

nazaj