Foto_Vanesa_G..jpg

Sistem lokalne blaginje združil organizacije že na 2. letošnjem srečanju

datum: 13. 12. 2023

Včeraj se je v prostorih Škofijske karitas Novo mesto odvilo že 2. letošnje srečanje organizacij delujočih na novomeškem območju. 45 predstavnikov 37 organizacij, ki pokrivajo najrazličnejša področja življenja, od zdravja, zaposlovanja, izobraževanja, bivanja do humanitarnih in prostočasnih aktivnosti za vse občane, se je družilo in povezovalo na dogodku, kjer so se strinjali, da lahko le s sodelovanjem pripomoremo k splošni blaginji v naši skupnosti.

 

Eden izmed ciljev srečanj v okviru Sistema lokalne blaginje je, da se na vsakem srečanju v širšem smislu predstavi druga organizacija. Tokratni dogodek je tako gostila Škofijska karitas Novo mesto, ki je predstavila svoje bogato delo, ki je pogosto v javnosti poznano le po humanitarni in materialni pomoči. Generalni tajnik Simon Dvornik pa je izpostavil široko paleto njihovega delovanja, ki sega vse od skupin za samopomoč, psihosocialne pomoči, skupin za mamice, nosečnice, družine in pare, pa vse do medgeneracijskega druženja v njihovi Dnevni sobi. 

 

Vodja Pisarne lokalne blaginje Vanesa Gazvoda pa je predstavila delo pisarne, ter najrazličnejše primere, s katerimi se je pisarna letos ukvarjala. Vsi udeleženci dogodka so bili pozvani k skupnem soustvarjanju spletnega kataloga www.nmzame.si, katerega glavni namen je na enem mestu zbrati vse informacije o tem, kaj vse obstaja in deluje v naši občini. 

 

V nadaljevanju so se predstavila še ostala sodelujoča društva, nevladne organizacije, ter javni in zasebni zavodi in institucije, ter izpostavili stanje na terenu, kot ga zaznavajo sami preko uporabnikov njihovih storitev, in predlagali konkretne sistemske rešitve za izboljšanje stanja, ter dvig kakovosti življenja vsakega posameznika v naši občini. 

 

Namen tovrstnih srečanj je namreč nabor in izmenjava informacij o tem, kaj vse že obstaja v našem okolju, saj je Mestna občina Novo mesto poznana po bogatem društvenem življenju, kjer se posamezniki in društva dnevno trudijo opolnomočiti posameznike in družine, da si dvignejo kakovost življenja. S povezovanjem, mreženjem in izmenjevanjem dobrih praks, verjamemo, da lahko življenje v naši občini dvignemo vsaj za stopničko ali dve višje. 

 

Naslednje srečanje sledi predvidoma v aprilu 2024. 

 

Avtor spodnjih fotografij: Škofijska karitas Novo mesto. 

 

 

Povezane novice

14. junij
srečanje organizacij v Novem mestu Prvo srečanje organizacij v Novem mestu

Prvo srečanje organizacij v Novem mestu

Včeraj je v okviru novo vzpostavljenega Sistema lokalne blaginje potekalo 1. srečanje nevladnih organizacij, društev ter javnih in zasebnih zavodov v Mestni občini Novo mesto. Dogodek je bil organiziran...

več >

01. junij
Pisarna lokalna blaginja - rezanje traku

Vrata odprla Pisarna lokalne blaginje

Župan Gregor Macedoni in podžupanja Sara Tomšič sta včeraj na Gubčevi ulici 15 v Novem mestu slavnostno odprla Pisarno lokalne blaginje, ki bo občankam in občanom na voljo za pomoč in svetovanje...

več >

nazaj