Otroci_na_Glavnem_trgu.jpg

Na Dan brez avtomobila pripešačilo več kot 800 otrok

datum: 22. 09. 2023

Evropski teden mobilnosti, ki poteka vsako leto med 16. in 22. septembrom, smo tudi letos zaključili s tradicionalnim Dnevom brez avtomobila na Glavnem trgu. Dogodek je s skupinskim plesom otvorilo več kot 850 otrok, nato pa so se s trajnostno mobilnostjo spoznavali na zabaven način na petindvajsetih stojnicah lokalnih organizacij, ki so pripravile številne aktivnosti.

Šolarji in vrtičkarji so na osrednjem novomeškem trgu spoznali kolesarske in gasilske veščine, sodelovali so na ustvarjalni in plesni delavnici, med drugim so se preizkusili tudi v igrah Človek, razgibaj se in Odkrivajmo Evropo. Spremljali so predstavitve pohodništva in se poučili o izdelavi markacij ter o temeljnih postopkih oživljanja. Pridružili so se športnim panogam, kot so namizni tenis, borilne veščine, odbojka na trgu in mala šola športa, spoznali računanje z abakusom, izvedeli več o gozdnih, učnih in tematskih poteh ter o delu z reševalnimi in terapevtskimi psi.

Dogajanje na Glavnem trgu

Z Dnevom brez avtomobila smo sklenil niz dogodkov Evropskega tedna mobilnosti, ki smo ga letos pod sloganom »Varčne poti« obeležili s številnimi aktivnostmi, med drugim tudi z dobro obiskanim javnim vodstvom po arhitekturno atraktivnem novem mostu v Irči vasi in brezplačnim dogodkom za promocijo gibanja med starejšimi, akciji pa se je z vožnjo električnega avtomobila Rudi, ki je namenjen prevozom starejših, pridružil tudi župan Gregor Macedoni.

 

Sodelujoče organizacije

nazaj