utrip1__002_.jpg

Utrip – za boljše zdravje srca in ožilja

datum: 22. 09. 2023

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto ob svetovnem dnevu srca s pomočjo partnerjev pripravlja dogajanje pod skupnim imenom Utrip – za boljše zdravje srca in ožilja, ki se bo odvilo v četrtek, 28. septembra. Obiskovalci bodo lahko izvedeli več o tem, kako izboljšati zdravje srca in ožilja, se naučili uporabljati defibrilator, opravili meritve in prisluhnili gostom okrogle mize.

 Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v sklopu ZDRAVstvenega KOTička in certifikata Srcu prijazna knjižnica ob svetovnem dnevu srca pripravlja celodnevno dogajanje pod skupnim imenom Utrip – za boljše zdravje srca in ožilja. V sodelovanju z Društvom za zdravje srca in ožilja Slovenije, Podružnica za Dolenjsko in Belo krajino Novo mesto, Zdravstvenim domom Novo mesto, Območnim združenjem Rdečega križa Novo mesto in podjetjem iHELP, d. o. o., bodo v četrtek, 28. septembra 2023 v knjižnici potekale različne dejavnosti na temo srca in ožilja ter zdravega načina življenja.

Ob 9. uri vabijo na pohod po Machovi učni poti, ki ga organizira Društvo za zdravje srca in ožilja, Podružnica za Dolenjsko in Belo krajino Novo mesto. Kdor želi zraven, se jim lahko pridruži na zbirnem mestu na parkirišču pri Amigo baru na Malem Slatniku.

Med 8. in 10. ter med 15. in 17. uro bodo v novomeški knjižnici potekale meritve krvnega sladkorja in tlaka, obiskovalci pa se bodo lahko preizkusili tudi v postopku prve pomoči ob srčnem zastoju in pravilni uporabi defibrilatorja ter nudenju prve pomoči ob različnih poškodbah. V atriju knjižnice si bo mogoče ogledati posnetek predavanja prim. Matije Cevca, dr. med., z naslovom Kako skrbimo za zdravje srca in žil.

Ob 18. uri vabijo na okroglo mizo z gosti Davidom Beletom, dr. med., specialistom interne medicine Splošne bolnišnice Novo mesto, Andražem Ogorevcem iz podjetja iHELP, d. o. o., in Marjanom Mengerjem, s katerimi se bodo pogovarjali o srčno-žilnih boleznih ter ustrezni preventivi, Marjan Menger pa bo z obiskovalci delil lastno izkušnjo z infarktom. Knjižnici bo uradno podeljen tudi certifikat Srcu prijazna knjižnica.

 

 

nazaj