plavalni_bazen.jpg

Ob odprtju Bazena Novo mesto veliko zanimanja in že prva arhitekturna nagrada

datum: 04. 09. 2023

S 1. septembrom 2023 je vrata za obiskovalce odprl Bazen Novo mesto, s čimer se je uresničila dolgoletna želja Novomeščanov, da v domačem mestu rekreativno plavamo in se udejstvujemo v plavalnem športu. Bazenski kompleks s 25-metrskim plavalnim in 20-metrskim vadbenim bazenom je ob odprtju med uporabniki že požel veliko zanimanja, kot vrhunski športni objekt pa tudi dobil prvo arhitekturno nagrado Zlati svinčnik. Naša občina je namenila 6,8 milijona evrov za njegovo gradnjo in 890 tisoč evrov za notranjo opremo, slovesni dogodek z uradnim odprtjem pa pripravljamo v petek, 8. septembra, ob 17. uri.

Novo pomembno pridobitev na področju športne infrastrukture so na današnjem srečanju z novinarji predstavili župan Gregor Macedoni, predsednik Plavalne zveze Slovenije dr. Boro Štrumbelj in vodja Olimpijskega centra Novo mesto Ana Seliškar.

Novinarska konferenca od odprtju Bazena Novo mesto

Kot je povedal župan Gregor Macedoni, Bazen Novo mesto predstavlja vrhunsko okolje za profesionalno in rekreativno vadbo, s svojo premišljeno arhitekturo, ki poudarja umeščenost v naravo, pa omogoča pomirjajoč stik z zeleno okolico, kar ga umešča med vrhunske športne objekte, Zbornica za arhitekturo in prostorsko načrtovanje pa je bazenski kompleks že nagradila z Zlatim svinčnikom 2023, nagrado za najboljše arhitekturno realizacijo. Župan je izpostavil tudi nadaljnje načrte, saj je ob bazenskem kompleksu umeščen tudi prostor za naknadno gradnjo dodatnih parkirišč, zunanjega 50-metrskega olimpijskega bazena, med razvojnimi načrti je še gradnja dodatne tribune v bližnjem velodromu. S tem se nadaljuje nadgradnja Olimpijskega centra Novo mesto, ki je z atletsko dvorano in pokritim velodromom edinstven objekt v radiju 500 kilometrov, v kombinaciji z bazenom in zelenimi površinami za vadbo pa predstavlja izredno atraktivno in funkcionalno športno-rekreacijsko okolje.

Po besedah predsednika Plavalne zveze Slovenije dr. Bora Štrumblja, so z novozgrajenim bazenom ustvarjeni pogoji za razvoj plavalne kulture v tem okolju, opremljen s sodobno tehnologijo pa bo vrsto let služil tako Novomeščanom kot uporabnikom iz širše regije, predvsem pa bo kakovost življenja dvignil na višjo raven za vse generacije. Kot je dodala Ana Seliškar iz Zavoda Novo mesto in vodja Olimpijskega Centra Novo mesto, sta osrednji 25-metrski plavalni in manjši 20-metrski vadbeni bazen na voljo vsem skupinam obiskovalcev, tako posameznikom kot številnimi klubom in društvom, ki ponujajo programe plavanja ali vadbe. V prvih dneh obratovanja je bazenski kompleks, ki sprejme 370 obiskovalcev, požel veliko zanimanja, v septembru so na voljo tudi akcijske cene dnevnih in mesečnih vstopnic, ob nakupu letne vstopnice pa uporabniki prejemajo brezplačno uro plavanja s trenerjem. Uvodoma je obratovalni čas Bazena Novo mesto šest dni v tednu od ponedeljka do petka med 8. in 14. uro ter med 16. in 21. uro, v soboto pa med 10. in 20. uro. 

Bazen Novo mesto

Odprtje bazena je tudi ena od prelomnic evropskega pilotnega raziskovalnega projekta Varcities, v okviru katerega je Mestna občina Novo mesto za revitalizacijo športno-rekreacijskega centra Češča vas oziroma Olimpijskega centra Novo mesto pridobila dobrih 510 tisoč evrov nepovratnih sredstev. Projekt Varcities je usmerjen v razvoj inovativnih rešitev za zdravo življenje in dobro počutje v urbanih okoljih in želi prek prepleta sodobnih tehnoloških rešitev in naravnega okolja oblikovati celostno ponudbo rekreacijskih in športnih programov za vse generacije in za vse skupine prebivalcev, vključno z ranljivimi skupinami. V to območje sta integrirana tudi oba konjeniška centra, ki delujeta v Češči vasi, na voljo so tudi že prostor za piknik, motorični park za otroke in senzorična pot za slepe in slabovidne. V prihodnjih tednih bo dokončana še trim steza, ki bo obkrožala olimpijski center, v načrtu pa je tudi kamp.

nazaj