Varuh___lovekovih_pravic-3.png

Varuh človekovih pravic na obisku odprl Varuhov kotiček

datum: 31. 08. 2023

Včeraj, 30. avgusta 2023, je Varuh človekovih pravic Peter Svetina ob obisku naše občine pri sprejemni pisarni odprl Varuhov kotiček, opremljen s stojalom, na katerem so občankam in občanom na voljo koristne informacije o delu Varuha v obliki zloženk, brošur ter obrazec za vložitev pobud. Srečal se je tudi z županom Gregorjem Macedonijem in direktorico Jano Bolta Saje.

Varuh človekovih pravic je na srečanju predstavil pomen Varuhovega kotička: "Z Varuhovim kotičkom se bomo še lažje približali prebivalkam in prebivalcem v lokalnem okolju ter jim pomagali, če se bodo znašli v stiski ali pa bodo imeli težave pri iskanju odgovorov oz. pojasnil različnih institucij ali organov. Informacije so dostopne ne le v digitalni, temveč tudi v klasični obliki, saj se veliko ljudi v poplavi informacij na spletu ne znajde prav dobro.

Razprava se je dotaknila tudi ključnih izzivov in aktualnih vprašanj, s katerimi se soočamo pri svojem delovanju.

Župan Gregor Macedoni ga je seznanil s predlogom sprememb štirih zakonov, ki so jih s podporo overjenih podpisov volivk in volivcev v Državni zbor vložili župani 11 občin jugovzhodne Slovenije in Posavja. S spremembami zakonov predvsem želijo zaščititi otroke v težavnih socialnih okoljih, pri čemer je varuh izrazil podporo v delu, da se sprememba zakonodaje nanaša na vse socialno ogrožene družine, še posebno otroke, ki živijo v socialno šibkejših družinah, pri čemer je njihova pravica, da zaključijo obvezno šolsko izobraževanje.

Za lažjo dostopnost do informacij smo na občinski strani vzpostavili rubriko, imenovano Varuhov kotiček, kjer so vse relevantne informacije o Varuhu človekovih pravic na voljo tudi v digitalni obliki.

nazaj