udelezenci.JPG

Mednarodna konferenca EU – Home of Common Values (EU – Dom skupnih vrednot)

datum: 20. 06. 2023

Od 14. do 17.junija je v Novem mestu potekala mednarodna konferenca v okviru EU projekta EU – Dom skupnih vrednot (EU – Home CV). Projekt je združil državljane iz različnih držav EU in jih povabil k razpravam, s ciljem povečati in spodbuditi medsebojno sodelovanje, razumevanje in prijateljstvo. Projekt ustvarja formate s katerimi udeleženci nemoteno izmenjavajo mnenja in načine ozaveščanja o pomenu krepitev procesa evropske integracije, ki temelji na solidarnosti in skupnih vrednotah.

Mednarodni dogodek je bil organiziran v Sloveniji, državi vodilnega partnerja Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto – DRPDNM.  Dejavnostim konference se je pridružilo 192 tujih in več kot 200 domačih udeležencev. V projektu je sodelovalo šest partnerjev iz 5 držav članic EU: Slovenija (DRPDNM in Mestna občina Novo mesto), Italija (Občina Soriano nel Cimino), Bolgarija (Občina Strumyni), Hrvaška (Občina Breznicki Hum) in Madžarska (Občina iz Sopronkovešd). Poleg partnerjev na projektu so bili na nekaterih aktivnostih konference prisotni tudi udeleženci iz Avstrije, Grčije, Španije, Nemčije, Poljske, Romunije, BIH, Srbije, Črne gore, Severne Makedonije …   Vse skupaj še dodatnih več kot 100 mednarodnih udeležencev.

Konferenco je odprla gospa Branka Bukovec, predsednica DRPDNM in podžupanja Novega mesta, ga. Sara Tomšič. Začetno fazo konference je vodil evropski poslanec dr. Klemen Grošelj, ki je poudaril pomen današnje Evrope in novo sprejetih prednostnih nalog EU, ki vključujejo:

1. Širitev EU (predvsem na Zahodni Balkan, pa tudi preostalo Vzhodno Evropo).

2. Institucionalne spremembe (večja dostopnost in poenostavljena birokracija).

3. Spodbujanje večje lokalne reprezentativnosti in lokalne vključenosti državljanov in organizacij.

Posebej je bila poudarjena tudi potreba po večji vključenosti mladih v evropsko politiko. Še posebej na področjih, kot so izobraževanje, kultura in ekologija. Ugotovljeno je bilo, da bi morala Evropska unija spodbujati njihovo izobraževanje in spodbujati mladinsko organiziranost. Sledila je predstavitev Solidarnost v praksi, ki jo je vodil dr. Jure Gombač, ZRC SAZU, profesor na Univerzi v Novi Gorici.

Ob koncu predstavitve je dr. Gombač je mednarodne udeležence aktivno vključil v izmenjavo raznolikih izkušenj, skupnih izzivov in uveljavljenih dobrih praks za zagotavljanje podpore in na koncu uspešne integracije migrantov ter EU solidarnosti.

Serija predstavitev, delavnic o mladih, priložnostih, solidarnosti, EU prihodnosti, Covid-19 itd. pod vodstvom slovenskih strokovnjakov. Vsakega je spremljala interaktivna in produktivna debata.

Petek, 16. junija,  je bil namenjen interaktivnim debatam o EU v svetu in prihodnosti EU. Potekala je serija delavnic o COVID 19 ter lekcij in dobrih praks v razmerah pandemije. Udeleženci so se odpravili na ogled najboljših praks, ki jih financira EU, in se s svojimi predstavitvami, promocijskim materialom, nacionalno hrano, pijačo pridružili Medkulturnemu festivalu »Zur Vseh Kultur« z mednarodnimi stojnicami in kulturnim programom s folklornimi plesi, petjem ...

Konferenca se je zaključila z velikim entuziazmom in motivacijo za ponovno srečanje in skupno delo na številnih vprašanjih v vsaki partnerski državi, občini. Udeleženci so se strinjali, da bodo še naprej sodelovali in spodbujali EU, solidarnost med EU državami/državljani.

Projekt EU-HOME CV financira EU – Program za državljane, enakost, pravice in vrednote (CERV).

“Financira Evropska unija. Izražena stališča in mnenja so le mnenja avtorjev in ne odražajo nujno stališč Evropske unije ali European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Niti Evropska unija niti organ, ki dodeli pomoč, zanje ne moreta biti odgovorna.”

logo EU

logotipi partnerjev

 

EU_HOME CV AGENDA.docx.pdf

event-description-sheet_cerv-rem-civ-netw_en.pdf

 

nazaj