3.png

Vrtec Ciciban praznuje: 40 let enote Bibe

datum: 15. 06. 2023

7.februarja je minilo 40 let od odprtja enote Bibe Vrtca Ciciban Novo mesto, ki se je takrat imenovala Ločna II, jubilej pa so v vrtcu skupaj z otroki obeležili prejšnji teden.

V Dolenjskem listu so leta 1981 zapisali: »Najtežje čakajo na varstvo starši dojenčkov, za katerega gradijo vrtec v naselju na Cesti herojev, na mestu, kjer je bil včasih poštni objekt.«

Leta 1983 dokončan vrtec je imel 5 igralnic in kuhinjo. Vanj je bilo takrat vključenih 86 otrok. 3 oddelki jasli, 1 oddelek 2-3 in 1 oddelek 3-4 letnih otrok.

Pred 10 leti je bila enota deležna celovite obnove (streha, vrata, okna), prenovljeno je bilo igrišče in zgrajene terase z nadstrešnicami, zamenjano je bilo pohištvo v igralnicah, prenovile so se sanitarije. Zaradi vsakodnevne skrbi – ne samo za otroke, temveč tudi za stavbo – je danes enota Bibe prav mladostna pri 40-ih letih.

Danes je v enoti 5 oddelkov otrok, starih od 1-3 leta. Obiskuje ga 71 otrok, zanje pa skrbi 11 vzgojiteljic oz. vzgojiteljev. V razdelilni kuhinji zaposlena poskrbi za prehrano, čistilka pa za to, da so prostori vsak dan čisti. Štiri igralnice imajo direkten izhod na igrišče. Nadkrite terase pa omogočajo vsakodnevno bivanje na prostem in medsebojno druženje oddelkov tudi ob deževnih dnevih.

Kot je ob jubileju zapisala vzgojiteljica in vodja enote vrtca Ksenija Gajić, začnejo otroci z vstopom v vrtec odkrivati družbeni svet v širšem pomenu, pri raziskovanju in prilagajanju pa imajo pomembno vlogo prav vzgojitelji. "Trudimo se, da je to uvajalno obdobje mehek prehod iz domačega varnega okolja v tuje okolje - vrtec. V tem času se z otroki veliko crkljamo, pojemo, plešemo, skupaj gledamo knjige. Zelo pomembno je, da smo ob njih umirjeni, da otroku nudimo varno, ljubeče okolje. Zakaj? Šele ko bo otrok dobil občutek varnosti in sprejetosti, bo začel raziskovati svet okoli sebe in se vključevati v družbo. In prav v našem vrtcu nekateri otroci naredijo prve korake, se naučijo samostojno jesti, piti, se sami obujejo, oblečejo, se odvadijo od pleničk, dudic, stekleničk. Dajemo velik poudarek na razvijanju samostojnosti otroka. Otroci začnejo čutiti, da pripadajo družbi, v kateri veljajo določena pravila. V uvajalnem obdobju ne smemo pozabiti tudi na starše, kajti tudi oni se na nek način uvajajo v nov način življenja. Tudi starši v tem času doživljajo stisko, zato se trudimo, da smo jim v oporo, jih pomirimo, opogumljamo, spodbujamo, svetujemo. Z njimi gradimo spoštljiv odnos z medsebojnim zaupanje. Želimo, da nas začutijo kot enakovredne partnerje, zato dajemo velik poudarek medsebojnemu sodelovanju. V naš vrtec prihajajo otroci nasmejani in željni družbe, kar je pokazatelj, da delo opravljamo dobro in to nas veseli. Enota Bibe, še na mnoga leta, z veliko mladostne energije, zadovoljnih otrok in radostnih vzgojiteljic!"

Foto: Vrtec Ciciban

40 let enote Bibe - praznovanje40 let enote Bibe - praznovanje40 let enote Bibe - praznovanje40 let enote Bibe40 let enote Bibe40 let enote Bibe - praznovanje40 let enote Bibe40 let enote Bibe - praznovanje40 let enote Bibe - praznovanje

nazaj