DSC09690__1_.jpg

Po družinskih kolesarskih poteh na podeželje

datum: 19. 05. 2023

V sklopu projekta Socialna aktivacija: S kolesom na podeželje smo v sodelovanju s Kolesarskim društvom Sprint trasirali dve varni kolesarski krožni poti namenjeni družinam, ki povezujeta obrobje Novega mesta z lokalnimi kmetijami, gostišče z lokalno kulinariko ter kmetijskim izobraževalnim centrom. V trasi so vključene naslednje točke: Kmetija Redek, Gostilna Mrak, Kmetija Medle ter Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma.

Vsem aktivnim družinam ter kolesarskim navdušencem sta na voljo dve možnosti z izhodiščno točko pri novi postaji za izposojo koles GoNm v Srebrničah.

Zemljevid tras

Zemljevid tras.pdf

Krajša pot

Prva možnost je krajša trasa, ki v celoti poteka po asfaltiranih kolesarskih ter lokalnih poteh in je primerna tudi za družine z majhnimi otroki ter za vse vrste koles, tudi za mestna kolesa.

VIDEO: https://www.relive.cc/view/vKv2QB9XJ4q

  • Izhodišče: parkirišče pri pokopališču v Srebrničah (krožna pot)
  • Dolžina: 24.8 km
  • Trajanje poti: 2 uri (prilagojeno družinam)
  • Višinska razlika po poti: 316 m
  • Podlaga: asfalt
  • Težavnost: nezahtevna
  • Primernost: za vse kolesarje in vse vrste koles, tudi za družine z majhnimi otroki in mestna kolesa

Krajša pot na aplikaciji Strava: https://www.strava.com/routes/3090900809715437586 

Krajša pot GPX formatrelive-krajsa pot.gpx

Daljša pot

Druga možnost je daljša trasa, ki poteka tudi po urejenih gozdnih in makadamskih poteh in brveh preko reke Krke ter jo priporočamo aktivni populaciji, predvsem družinam, ki si nekoliko več časa želijo preživeti v naravi.

VIDEO: https://www.relive.cc/view/vQvxpPwBmBv

  • Izhodišče: parkirišče pri pokopališču v Srebrničah (krožna pot)
  • Dolžina: 32.1 km
  • Trajanje poti: 2,5-3 ure
  • Višinska razlika po poti: 573 m
  • Podlaga: asfalt, makadam, utrjene gozdne poti
  • Težavnost: srednje zahtevna
  • Primernost: aktivnim kolesarjem ter aktivnim družinam z otoki, ki so vešči kolesarjenja. Ni primerno za mestna kolesa.

Daljša pot na aplikaciji Strava: https://www.strava.com/routes/3090901266540231698

Daljša pot GPX formatrelive-daljsa pot.gpx

Kolesarske poti so ponazorjene v različnih oblikah na način, da se boste čim lažje orientirali med kolesarjenjem na terenu. Tako v grafični obliki zemljevida, kot video simulacija ter kot zemljevid v digitalni obliki (GPX format) za prenos na pametni telefon oz. druge navigacijske naprave.

Predstavitev točk in ponudnikov na poti

1. Postajališče za izposojo koles GoNm Srebrniče

GoNm je avtomatski sistem za izposojo koles v Mestni občini Novo mesto, v Občini Straža, Občini Trebnje in Občini Mirna Peč in je del sistema DBK Bike (Dolenjska in Bela krajina Bike). V Mestni občini Novo mesto se je v sklopu projekta Socialna aktivacija: S kolesom na podeželje, uredila nova postaja za izposojo koles sistema GoNm, pri pokopališču Srebrniče. To je že 18. postaja za izposojo koles v Mestni občini Novo mesto.

Več o sistemu GoNm: https://novomesto.si/gonm/

2. Kmetija Redek

Kmetija Redek iz neposredne bližine Novega mesta se je že pred dvema desetletja, iz manjše družinske kmetije, transformirala v sodobno kmetijo. Njihova skupna želja je v lokalnem okolju strankam ponuditi visoko kvalitetno hrano za gurmanske užitke.

Osnovna dejavnost kmetije je prepeličarstvo, kjer z domačo rejo prepelic pridelajo veliko število prepeličjih jajčk, ki so za kupce dosegljivi na domači lokaciji, vrhunskih restavracijah, hotelih, tržnicah, sejmih in vseh bolje založenih trgovinah po celotni Sloveniji. Pomladi lahko na Kmetiji Redek dobite tudi sveže, vsakodnevno nabrane šparglje.

Več o Kmetiji Redek: https://kmetija-redek.si/

3. Gostilna Mrak

Gostilna Mrak je gostilna z več kot 160 letno tradicijo. Na Selah pri Ratežu je Taborsky, Čeh, ki je okoli sredine 19. stoletja prišel v naše kraje, s prisluženim denarjem od prevažanja pošte ter potnikov kupil precej zemlje. Verjetno je prav on na dnu doline med dvema klancema ob cesti, ki od nekdaj vodi iz Novega mesta v Šentjernej, postavil hišo in v njej odprl gostilno.

Njihova glavna ponudba je vsak dan sveže pečen odojek in jagenjček. Zraven se prilega tudi sveže pečen kruh. Poleg tega pa se obiskovalci lahko razvajajo tudi s pestro ponudbo sezonskih jedi iz lokalnih sestavin.

Več o Gostilni Mrak: https://www.gostilnamrak.si/

4. Kmetija Medle

Na kmetiji Medle se spomladi ukvarjajo s pridelavo sadik zelenjave, balkonskega cvetja, trajnic, enoletnic ter začimb. Nudijo vam domače sočne jagode in maline. Tekom poletja pa lahko pri njih kupite zelenjavo, v jeseni pa zelje in repo za ribanje, jabolka ter kislo zelje in kislo repo.

Čez zimo so dobro založeni z vloženo zelenjavo iz »Aničine špajze«. Na sami kmetiji se nahaja tudi prodajalna, v kateri vas že srčno pričakujejo.

Več o Kmetiji Medle: https://www.facebook.com/kmetija.medle/

5. Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma

Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma je šola s 130-letno tradicijo. Je pravni naslednik Kmetijske šole Grm Novo mesto, ki je bila ustanovljena leta 1886. Leta 2007 se je Kmetijski šoli Grm  Novo mesto priključila Srednja šola za gostinstvo in turizem in tako je nastal Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma.

V okviru centra deluje pet organizacijskih enot, od tega tri šole: Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija, Srednja šola za gostinstvo in turizem, Višja strokovna šola, Dijaški in študentski dom in Medpodjetniški izobraževalni center z razvojnim  raziskovalnim inštitutom. Na Grmu izobražujejo mladino in odrasle v prehranski verigi od njive do mize s poudarkom na varovanju narave in okolja in turistični ponudbi.

Več o Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma: https://www.grm-nm.si/


Projekt je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

logotipi - gonm srebrniče

nazaj