Peter_Bevc_sprejem_medalje_od_po__upana_Kramarja.JPG

Podelitev medalj veteranom vojne za Slovenijo

datum: 27. 03. 2023

V petek, 27. marca 2023, je v Kulturnem centru Janeza Trdine, potekala podelitev medalj veteranom vojne za Slovenijo. Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske, je organiziralo svečano podelitev medalje ob 30. obletnici samostojne Slovenije. Medalje sta podelila vojna poveljnika Teritorialne obrambe Dolenjske generalpodpolkovnik Albin Gutman in 21. območnega štaba TO Novo mesto, polkovnik Janez Butara, skupaj s podžupanom Urbanom Kramarjem in podpredsednikom ZVVS Slavkom Malešičem.

Vlada Republike Slovenije je odločitev o podelitvi medalj sprejela 19. maja 2021. V odloku o podelitvi so zapisali: »Medalja se ob 30. obletnici samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije v spomin za zasluge podeli živečim osebam, ki so sodelovale v pripravah, razglasitvi, obrambi in vzpostavljanju državne suverenosti v letu 1991 in jim je do 31. 12. 2021 priznan status vojnega veterana po zakonu, ki ureja vojne veterane.«

Zaradi različnih, predvsem birokratskih postopkov, so bile medalje podeljene šele sedaj. Podelitve se je udeležilo preko 240 veteranov iz osmih Dolenjskih občin. Slavnostni nagovor je imel podžupan Mestne občine Novo mesto Urban Kramar. V kulturnem programu so nastopili učenci Glasbene šole Mirana Jarca. S harmoniko sta nastopila Fran Žižek in Maks Cetina, z violončelom pa Manca Meštrič, v spremstvu Damjana Brcarja na klavirju. Za nastop sta jih pripravili mentorici Katarina Štefanič Rožanec in Ana Arh.

Slavnostni nagovor podžupana MO Novo mesto Urbana Kramarja

Po podelitvi medalj je sledil redni letni zbor območnega združenja. Ob podanih poročilih o delu v preteklem in načrtom za tekoče leto, so se podelila tudi priznanja članom združenja za dolgoletno delo v združenju. Priznanja so bila podeljena predvsem članom športnih ekip, ki so na veteranskih športnih igrah, junija 2022 v Izoli, osvojili prehodni pokal za najboljšo veteransko združenje. S tem so nadgradili prejšnje uspehe, ko so bili nekaj let zaporedoma drugi ali tretji. Srečanje se je zaključilo v prijetnem druženju, ob toplem golažu in rujnem vincu.

Pozdrav himni Republike Slovenije

Člani OZVVS Dolenjska, ki imajo status veterana vojne za Slovenijo, in se niso udeležili podelitve medalje, lahko slednjo prejmejo vsako prvo sredo v mesecu od 15. do 18. ure na sedežu združenja na Rozmanovi 10.

 

Fotografije: Marko Klinc

nazaj