DSC_1026.jpg

Podpora dvajsetim novomeškim podjetjem

datum: 13. 12. 2022

Župan Gregor Macedoni je z 20 novomeškimi podjetniki včeraj podpisal pogodbe o subvencioniranju obrestne mere podjetniških posojil za leto 2022. Od začetka izvajanja tovrstne pomoči leta 2017 smo na občini do zdaj zanjo namenili 100.000 evrov in podprli več kot 100 podjetij, ambicioznim in prodornim podjetnikom pa pomagamo tudi z garancijsko shemo za Dolenjsko in regijsko štipendijsko shemo.

Kot je povedal župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, »je projekt subvencioniranja obresti podjetniških posojil simbolno namenjen spodbudi aktivnim podjetjem, ki investirajo in širijo oziroma ohranjajo dosežen nivo poslovanja, konkretno pa pomoči pri pokrivanju stroškov financiranja, s katerimi se srečujejo novomeška podjetja in drugi upravičenci. Ni pa to edini podporni mehanizem domačim podjetjem, saj namenjamo sredstva tudi za izvajanje garancijske sheme za Dolenjsko in regijske štipendijske sheme.«

Pomoč gospodarstvu tudi z garancijsko in regijsko štipendijsko shemo

Letos je preko regijske štipendijske sheme na novo pridobilo sredstva pet podjetij oziroma šest novih štipendistov iz Mestne občine Novo mesto, od začetka izvajanja leta 2008 pa je skupno 99 podjetij podelilo 173 kadrovskih štipendij, ki so bile polovično sofinancirane s strani države in evropskih skladov, na občini pa smo za delovanje podporne sheme namenili okoli 130.000 evrov. V okviru garancijske shema za Dolenjsko, kjer podjetjem pomagamo do posojil, je bilo letos podeljenih garancij za 1,2 milijona evrov posojil 11 podjetjem, v zadnjih sedmih letih pa je skupen obseg tako pridobljenih posojil že več kot 7,3 milijona evrov za 87 podjetij. Izvedba navedenih ukrepov je zaupana Razvojnemu centru Novo mesto, ki skrbi za celovito regijsko koordinacijo na področju razvoja podjetništva. Z vsemi tremi podpornimi instrumenti naša občina aktivno prispeva k rasti in ohranjanju delovnih mest in nadaljnjemu razvoju gospodarstva oziroma podjetniške pobude v občini in regiji.

nazaj