IMG_8301.JPG

Novomeška knjižnica predstavlja varno uporabo spleta in zaslonov

datum: 06. 12. 2022

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto vabi starše in vse ostale zainteresirane v četrtek, 8. decembra 2022, ob 17. uri na predavanje Tilna Hočevarja iz centra pomoči pri prekomerni rabi interneta LogOut z naslovom Družinska e-pravila – varna in uravnotežena uporaba zaslonov in spleta. V nadaljevanju bodo z različnimi dogodki in delavnicami na temo varne in odgovorne uporabe spleta in zaslonov nagovarjali različne ciljne skupine.

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto so za vse, ki potrebujete pomoč pri uporabi spleta, na Študijskem oddelku vzpostavili SOS točko – Skupaj Osvojimo Splet, kjer vam nudijo osebno pomoč pri namestitvi spletnih in mobilnih aplikacij ter uporabi e-storitev. Vsak tretji torek v mesecu bodo ob 11. uri potekali tudi Digitalni torki, skupinske delavnice o uporabi spletne tehnologije na izbrano temo.

V sklopu SOS točke pa bodo opozarjali tudi na pomen odgovorne in varne uporabe zaslonov in spleta. Otroci in mladostniki, pa tudi odrasli, namreč vse pogosteje prehajamo med različnimi zasloni – od televizorja, igralnih naprav, pametnih telefonov do računalnikov. Brez uporabe sodobne tehnologije danes več ne gre, pomembno pa je, da je le-ta uravnotežena in varna. Obkroženi smo namreč s poplavo informacij, pri čemer je bistveno, da znamo med njimi prepoznati dezinformacije ter ločiti med dejstvi in mnenji. Iz omenjenega razloga bodo v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto vzpostavili projekt, v sklopu katerega bodo na temo varne in odgovorne uporabe spleta in zaslonov nagovarjali različne ciljne skupine.

Največja žrtev dezinformacij so otroci. Prvi dogodek v sklopu projekta tako namenjajo staršem, ki imajo v zgodnjem otroštvu največji vpliv na otroke in jim lahko že v sklopu vzgoje in s postavitvijo določenih družinskih pravil podajo tudi dobre temelje za zmerno in varno uporabo zaslonov in spleta. Starše in vse ostale zainteresirane v četrtek, 8. decembra 2022, ob 17. uri vabijo na predavanje Tilna Hočevarja iz centra pomoči pri prekomerni rabi interneta LogOut z naslovom Družinska e-pravila – varna in uravnotežena uporaba zaslonov in spleta, na katerem bodo med drugim izvedeli, zakaj so zasloni in splet otrokom in mladostnikom tako privlačni, kakšen vpliv imajo nanje ter kako prepoznamo, da so z njimi zasvojeni, slišali pa bodo tudi primere dobrih praks za vzpostavljanje reda in pravil v povezavi z zasloni. Po predavanju in ves mesec december si bodo lahko obiskovalci v razstavnem prostoru novomeške knjižnice ogledali tudi razstavo plakatov Vsi povezani, ki nagovarja problematiko tveganih spletnih vedenj, spletnega nasilja, prekomerne uporabe in zasvojenosti z digitalnimi napravami, s katero center pomoči pri prekomerni rabi interneta LogOut obeležuje 10. obletnico delovanja.

V nadaljevanju v novomeški knjižnici načrtujejo še okroglo mizo s strokovnjaki na področju medijske in informacijske pismenosti, ki bo namenjena predvsem strokovni javnosti, pa tudi staršem in preostali zainteresirani javnosti, ter delavnice za otroke 2. triade osnovne šole, na katerih bodo udeleženci izvedeli, kaj je medijska in informacijska pismenost, zakaj je pomembna, dobili pa bodo tudi praktične napotke, kako prepoznati lažne novice.

Več o predavanju Družinska e-pravila – varna in uravnotežena uporaba zaslonov in spleta.

nazaj