csm_2225_AGstudio_1122__A2A7179_2d8fd51345.png

3. nacionalna konferenca Europe Goes Local

datum: 06. 12. 2022

V torek, 29. novembra 2022, so se v Ljubljani srečali uslužbenci občin, pristojni za področje mladine, občinski svetniki ter predstavniki Urada RS za mladino, Mreže MaMa in Mladinskega sveta Slovenije. V uvodnem nagovoru je udeležence toplo pozdravila Katarina Gorenc, vodja Urada za mladino Mestne občine Ljubljana, prisotni so bili tudi predstavniki našega Urada za družbene dejavnosti. Izpostavljene so bile Mestna občina Novo mesto, Občina Brežice in Mestna občina Ljubljana kot prve uporabnice orodja LogBook.

Sledil je nagovor mag. Tine Kosi, v.d. direktorice Urada Republike Slovenije za mladino, ki je poudarila, da se temeljno mladinsko delo dogaja na lokalni ravni, kjer so doma mladi, dejavne mladinske organizacije, ter občine, ki razumejo pomen mladinskega dela za razvoj mladih v aktivne in angažirane posameznike. Prisotne je povabila, da pri načrtovanju podpore mladinskemu delu v svojih občinah upoštevajo potrebe in posebnosti mladih, ki jih prinaša post-pandemično obdobje ter da kot nosilci politične moči spremljajo in vrednotijo  mladinsko delo v svoji občini in rezultate uporabijo za načrtovanje potrebnih sprememb.

V nadaljevanju sta Katarina Gorenc in Vesna Kržan, svetovalka za gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj na  občini Brežice, na primerih občin Ljubljana in Brežice predstavili, zakaj in kako spremljajo in vrednotijo mladinsko delo. Obe sta pojasnili, da jim le-to pomaga ugotavljati, kako uspešni so pri doseganju ciljev, ali torej uspejo zadovoljit potrebe in želje mladih, ali uspejo nagovorit želene cilje skupine, celo ali je (finančni) vložek sorazmeren z dejanskimi učinki. S pomočjo orodja Logbook razvijajo kakovosti, hkrati pa jim omogoča spremljanje števila aktivnosti, vloženih ur v mladinsko delo in ur fasilitiranja mladih, število udeležencev in še marsikaj. Orodje jim daje oprijemljive rezultate, ki služijo tudi za predstavitev mladinskega dela odločevalcem in drugim relevantnim akterjem. S

ledila sta dva kroga izmenjave izkušenj med udeleženci. Udeleženci aktivnosti v letu 2022 so predstavili udeležbo na študijskih obiskih v Helsinkih, na Hrvaškem in v Litvi, potek izvajanja individualne podpore občinam, ki pilotno poteka v letih 2022 in 2023, primer uporabe Logbooka v praksi ter raziskavo ‘Mladinski centri in prosti čas – Kaj si želiš?’, ki so jo v občinah Brda, Maribor in Ljubljana opravili v letu 2022. V nadaljevanju je Uroš Skrinar, direktor Zavoda Movit, predstavil Bonski proces in kako Evropsko agendo o mladinskem delu uresničujemo v Sloveniji. Med drugim je omenil, da bomo prijavitelje usmerjali v prijavo projektov, ki uresničujejo cilje Strateškega načrta za mladinsko delo v Sloveniji, da bomo omogočili podporo relevantnim pobudam s strani organizacij, spodbujali bomo čezmejna sodelovanja s sosednjimi državami in z državami zahodnega Balkana, ter povečali število študijskih obiskov in tovrstnih aktivnosti znotraj pobude Euro Goes Local. Omenil je tudi YouthWiki, evropsko spletno enciklopedijo na področju nacionalnih mladinskih politik. Platforma je izčrpna zbirka nacionalnih struktur, politik in ukrepov, ki podpirajo mlade.

Udeležencem je bilo v nadaljevanju predstavljeno, kako deluje nacionalna agencija in kaj v okviru programov, strateških partnerstev in aktivnosti, ki jih upravlja Movit, je za občine najbolj smiselno.

Sledil je razmislek, kaj občine še potrebujejo za razvoj kakovostnega mladinskega dela. Izpostavili so, da je udeležba na študijskih obiskih in usposabljanjih zelo dragocena za njihovo delo, želijo pa si raziskovati še nekatere druge tematike, med drugim mentalno zdravje mladih, digitalno mladinsko delo, preventivne metode, a jih pogosto ovirata pomanjkanje časa in kadra. Njihova motivacije je velika in dogodki znotraj Europe Goes Local jim omogočajo spoznanje različnih praks, ki jih lahko prenašajo v svoje delo.

Konferenca je bila zadnja v nizu številnih dogodkov v okviru partnerstva Europe Goes Local, katerega glavni namen je dvigniti kakovost mladinskega dela na lokalni ravni, zlasti z okrepljenim sodelovanjem med različnimi deležniki, ki so dejavni na občinskih ravneh. V Sloveniji ga koordinira Movit, nacionalna agencija programov Erasmus+: Mladina in Evropska solidarnostna enota.

Vir: movit.si

Foto: Anže Grabeljšek

nazaj