Prerez_traku_-_Mira_Retelj__Gregor_Macedoni__Stane_Jakopin.jpg

Prenovljena pešpot v Portovalu navdušuje Novomeščane

datum: 09. 11. 2022

V sodelovanju s Krajevno skupnostjo Drska smo včeraj uradno odprli prenovljeno pešpot v mestnem gozdu Portoval. Dvokilometrska utrjena peščena krožna pot, ki se začne pri čolnarni v Irči vasi in se konča oziroma navezuje na peščeno pot ob nogometnih igriščih športnega parka Portoval, velja za priljubljeno rekreacijsko površino Novomeščanov. Urejena je z urbano opremo, med katero izstopajo štiri kamnite skulpture.

Uradno odprtje pešpoti Portoval

Za ureditev poti smo namenili približno 200.000 evrov, opremljena je s koši za smeti, klopmi in urejenimi počivališči, ob poti iz smeri Irče vasi pa so postavljene tudi štiri kamnite skulpture, ki so jih v sklopu kiparsko-literarnega projekta Povodni mož na Krki izdelali in na odprtju predstavili ljubiteljski kiparji iz Društva likovnih ustvarjalcev v kamnu Skulpte. V sodelovanju Zavoda za gozdove Slovenije in Gozdnega gospodarstva Novo mesto bo ob poti zasajenih tudi 110 drevesnih sadik, prva drevesa pa smo na občinskih zemljiščih posadili konec oktobra.

DSC_9824

Sprehajalna pot skozi mestni gozd Portoval povezuje mestno jedro, Kandijo in športni park Portoval z največjim stanovanjskim naseljem v mestu, Drsko, ko bo zgrajena brv v Irči vasi, pa tudi z Bršljinom in s Češčo vasjo ter tamkajšnjim Olimpijskim centrom Novo mesto. S tem nadaljujemo prizadevanja v smeri trajnostne mobilnosti, s katerimi bo Novo mesto v nekaj letih v vseh smereh na voljo pešcem in kolesarjem.

Pešpot Portoval

Prenovljeno pot in skulpture so s prerezom traku uradno namenu predali župan Gregor Macedoni, predsednica sveta Krajevne skupnosti Drska Mira Retelj in predsednik Društva likovnih ustvarjalcev v kamnu Skulpte Stane Jakopin. Z glasbenim nastopom sta dogodek popestrila učenca Osnovne šole Drska Miha Vehar in Gašper Gorenc.

Ustvarjalci skulptur in člani društva Skulpte z županom in predsednico sveta KS Drska

Foto: Foto Asja, Robert Kokol

nazaj