20221017_115312-scaled.jpg

Erasmus+ teden na OŠ Otočec

datum: 18. 10. 2022

Osnovna šola Otočec v okviru mednarodnega projekta Erasmus+ z naslovom »Bad eating habits OUT, doing sports IN« gosti goste iz štirih držav, in sicer iz Poljske kot koordinatorice projekta ter iz partnerskih držav Italije, Turčije in Grčije. Namen srečanja je izmenjava pozitivnih izkušenj in dobrih praks na področju telesnega in duševnega zdravja ter na področju kulturnega udejstvovanja v šoli in zunaj nje. Včeraj so na otoški šoli v okviru projekta sprejeli 25 učencev, enega starša učenca in deset učiteljev iz štirih partnerskih držav in ob tem za goste pripravili poseben sprejem in dogodek.

Pred šolo jih je pozdravila ravnateljica Mateja Rožman z učenci, v šolski telovadnici pa so prisluhnili bogatemu kulturnemu programu. Po slovenski himni, ki jo je na trobento zaigral učenec 8. a razreda, Vid Trajkovski, je sledila še evropska himna, Oda radosti. Nato je goste nagovorila ravnateljica OŠ Otočec, prireditve pa se je udeležila tudi  v. d. direktorice občinske uprave dr. Jana Bolta Saje.

20221017_094925-scaled

Za gledališko-glasbeno-plesne nastope so poskrbeli učenci in otroci iz vrtca. Nastopili so folkloristi pod vodstvom mentorice Erike Švirt in najmlajši iz Vrtca Otočec pod vodstvom vzgojiteljice Andreje Marjanovič. Pevski zbor je pod vodstvom zborovodkinje Ditke Zupančič zapel dve pesmi: šolsko himno in Prijatelji. Športni skeč z glasbeno točko, kjer so se predstavile novomeške mažoretke na čelu s Pio Novak, državno prvakinjo za leto 2022 v kategoriji Solo Junior, sta pripravili učiteljici Barbara Pavlovič Plevanč in Maja Nose Antončič. Harmonike so raztegnili Anej Prešeren, Jaka Kramar in Urban Vršič iz 5. razreda, s plesom pa so se predstavila dekleta pod vodstvom mentorice Špele Mohar.

308335579_634010884993683_8137963431398373003_n

Na koncu so se predstavili še učitelji in učenci gostujočih šol, ki so po krajšem premoru pod vodstvom učiteljice Damjane Luzar nadaljevali s predstavitvami na temo Healthy habits and lifestyles in se razvedrili v gibalnem kvizu. Učenci so bili razdeljeni v mednarodno mešane skupine, da bi tako imeli več možnosti druženja, komunikacije v angleščini in medsebojnega spoznavanja.

Učenci so tako poleg kulturnega programa predstavili različne športne discipline,  športniki pa so z oblečenimi klubskimi majicami tujim učencem predstavili tudi novomeške klube in športna društva različnih disciplin.

Sledil je še ogled šole in po kosilu sprehod do gradu Otočec, dan pa so zaključili v Pustolovskem parku Otočec. Udeleženci so uživali v ekološko naravnanih razvedrilnih dejavnostih za zdravo preživljanje prostega časa v naravi ter se preizkusili v telesni kondiciji.

Foto: Oš Otočec

nazaj