DSC_8807.jpg

Evropsko digitalno inovacijsko stičišče v Novem mestu

datum: 04. 10. 2022

Konzorcij SRC-EDIH, ki ga sestavljajo številni partnerji, koordinator pa je Razvojni center Novo mesto, je bil uspešen na javnem razpisu za EDIH – Evropsko digitalno inovacijsko stičišče. Evropska komisija je prepoznala potencial konzorcija SRC-EDIH za zagotavljanje naprednih storitev digitalne preobrazbe in inovacije za dvig konkurenčnosti v regijah z jasno dodano vrednostjo. Podrobnosti so predstavili na današnji novinarski konferenci v novomeški mestni hiši.

DSC_8804

SRC-EDIH kot Evropsko digitalno inovacijsko stičišče bo aktivno pospeševal digitalno preobrazbo malih in srednje velikih podjetij in javnega sektorja za dvig konkurenčnosti ter odpornosti evropskega gospodarstva in družbe z upoštevanjem stebrov trajnostnega gospodarskega, okoljskega in družbenega razvoja. Stičišče bo točka znanja, smernic in podpore za pospešitev široke uporabe ključnih digitalnih tehnologij, kot so super računalništvo, umetna inteligenca, kibernetska varnost in robotika; ter razvoj digitalno podprtih inovativnih poslovnih modelov. SRC-EDIH bo omogočil lažji dostop do prototipov in testnih okolij za pospešitev uvedbe novih digitalnih tehnologij in izboljšanje obstoječih digitalnih rešitev. Stičišče bo ponudilo še dostop do različnih izobraževalnih vsebin na področju digitalizacije in krožnega gospodarstva, podporo pri povezovanju organizacij z raziskovalci in ponudniki inovativnih digitalnih rešitev ter podporo pri iskanju evropskih in nacionalnih virov financiranja. »Projekt prinaša številne koristi za okolje in različne deležnike, saj bodo mala in srednja podjetja ter javna uprava  imeli možnost pristopiti v različna testna okolja, preizkusiti naprednejše digitalne tehnologije, kot so robotika super računalništvo, umetna inteligenca, preveriti njihovo delovanje in ugotoviti morebitne koristi za uvedbo teh tehnologij v njihovo poslovanje, praktično brezplačno ali pa po zelo znižani tržni vrednosti,« je povedala koordinatorka projekta dr. Katerina Božič.

SRC-EDIH je bil potrjen v obeh fazah postopka, prvi, izpeljani na nacionalni ravni, in drugi na Evropski komisiji, na podlagi Programa za digitalno Evropa (angl.  Digital Europe Programme  DIGITAL). Izbor za EDIH je velik uspeh za naš konzorcij, saj se je za to mesto na razpisu potegovalo 331 kandidatov iz vse Evropske unije. Projekt je vreden €2,995,799.91, izvaja pa se 36 mesecev. »Digitalizacija je nekaj, čemur ne moremo ubežati. Prej, ko se tega lotimo, lažje nam bo in verjamemo, da bomo jutri v naših podjetjih imeli bolj digitalizirano proizvodnjo, da bodo lokalne skupnosti  razvile več različnih aplikacij, s čimer bodo lajšale življenje posameznikom, občanom,« je o dodani vrednosti za okolje dejal Franci Bratkovič, direktor Razvojnega centra Novo mesto.

SRC-EDIH koordinira Razvojni center Novo mesto, konzorcij pa sestavljajo še partnerji: Mestna občina Novo mesto, Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu, Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto, Univerza na Primorskem, Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine, Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici, Univerza v Novi Gorici, Občina Ajdovščina, RIC Bela krajina, CADCAM Lab d.o.o., Koofr d.o.o., Mikrografija d.o.o.; ter pridruženi partnerji: Združenje delodajalcev Slovenije, RRA GIZ in Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina. Z razpršenostjo delovanja partnerjev smo dosegli ustrezno pokritost obeh kohezijskih regij. »Verjamemo, da je pomemben del razvojnega vidika v luči novih vizij na področju trajnosti, zelenega tudi digitalizacija in Novo mesto ima tukaj ambicijo postati vodilno mesto v Sloveniji in eno vodilnih v evropskem prostoru,« je o razlogih za vključitev v projekt povedal mag. Gregor Macedoni, župan MO Novo mesto.  

Skladno s Programom za digitalno Evropo, ki ga financira Evropska komisija, bo delovanje SRC-EDIH-a neprofitno, kar bo omogočilo nepristransko usmerjanje in izvajanje aktivnosti. EDIH bo povezan v Evropsko mrežo EDIH-ov, kar zagotavlja mednarodno ter evropsko vpetost in sodelovanje.

 

nazaj