DSC_8789_50.jpg

Uspešno pridobivanje evropskih sredstev tudi v novi finančni perspektivi

datum: 04. 10. 2022

Župan Gregor Macedoni je včeraj na delovnem obisku v Novem mestu gostil ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dr. Aleksandra Jevška. V ospredju srečanja je bil pregled projektov, uresničenih v iztekajoči se finančni perspektivi, v kateri je novomeška občina pridobila 40 milijonov evropskih sredstev, v novi perspektivi do leta 2027 pa si za različne, predvsem infrastrukturne projekte, obetamo približno enak znesek.

DSC_8772_50

Kot je povedal minister, je novomeška občina dokazala, da zna uspešno pridobivati evropska sredstva in jih nalagati na pravo mesto.  »Ne samo v infrastrukturo, razmišlja v smeri razvijanja znanosti, konkurenčnosti, podjetniške iniciative mladih, zelenega preboja, krožnega gospodarstva,« je še dodal minister. Poudaril je še, da »kohezija ne pomeni zgolj denarja, temveč tudi usklajen razvoj, namenjena pa je predvsem ustvarjanju dodane vrednosti. Namreč iz enega evra naj bi v sedmih letih nastalo 2,7 evra in v Novem mestu se to prav gotovo dogaja.«

V novi finančni perspektivi, ki je pred vrati, želi novomeška občina ohraniti višino pridobljenega evropskega denarja in nadaljevati uspešen razvoj občine. Kot je na srečanju izpostavil župan Gregor Macedoni, bo poudarek na izgradnji prometne infrastrukture. »Vesel sem, da je tudi v novem operativnem programu kohezijske politike ponovno vzhodna novomeška obvoznica z evropskim sofinanciranjem, v ospredju bo tudi razvoj visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti,« je še dodal župan.

nazaj