__travberk__odkritje_2.jpg

V Štravberku odkrili obeležje v spomin na strmoglavljeni bombnik

datum: 03. 10. 2022

V soboto, 1. oktobra 2022, je v organizaciji Policijsko veteranskega društva Sever Dolenjska in Bela krajina (PVD Sever) in Mestne občine Novo mesto potekala slovesnost od odkritju spominskega obeležja v spomin na strmoglavljenje ameriškega bombnika B-24 Liberator »Moo juice«, ki je strmoglavil v gozdu nad Štravberkom, pred 78. leti, 19. marca 1944 z 10-člansko posadko. Na slovesnosti na mestu strmoglavljenega letala v gozdu nad vasjo Štravberk, kjer stoji spominsko obeležje, so spregovorili gostje, minister za obrambo Marjan Šarec kot slavnostni govornik, obrambni ataše z Veleposlaništva ZDA, podpolkovnik Ben Shaha, župan MO Novo mesto Gregor Macedoni in predsednik PVD Sever Marjan Dragan. Ob spominskem obeležju je ves čas stala Garda Slovenske vojske. Na koncu slovesnosti se je v imenu letalcev zahvalil sin preživelega letalca bombnika B-24 Liberator, Steve Nortwell in vnukinja letalca Hilary, ki sta v Slovenijo iz ZDA prišla predvsem zaradi slovesnosti v spomin na njunega očeta in dedka.

Cilj strmoglavljenega ameriškega bombnika je bilo bombardiranje tovarne Steyr-Daimler Puch v Avstriji. Med več napadenimi ameriškimi letali nad Gradcem je bil tudi bombnik »Moo Juice« z desetimi člani posadke na krovu. Sedem letalcev je izskočilo s padali in pristalo v okolici Novega mesta. Trem ni uspelo. Dvema članoma posadke od sedmih preživelih so s pomočjo domačinov uspeli rešiti partizani. Odpeljali so ju na osvobojeno ozemlje v Beli krajini in potem do partizanskega letališča pri Bosanskem Petrovcu blizu Drvarja. Od tam so šli naprej v zavezniško letalsko bazo v Italiji. Znano je, da je enega od letalcev rešil domačin Jože Dragan iz Sel pri Štravberku, ki je zaradi pomoči zavezniškemu letalcu umrl v nemškem koncentracijskem taborišču.

V imenu pobudnika in soorganizatorja dogodka je predsednik PVD Sever Marjan Dragan izpostavil pomen ohranjanja spomina na pomembne dogodke iz slovenske preteklosti, ki so prispevali k samostojnosti, od Rudolfa Maistra, partizanskega odpora okupatorjem do osamosvojitvene vojne leta 1991. Zahvalil se je vaščanom za pomoč pri postavitvi obeležja v spomin na strmoglavljenje letala v Štravberku, še posebej veteranoma vojne za Slovenijo 1991, Antonu Blažiču in Leopoldu Piletiču, kot tudi Mariji in Darku Železniku, ki sta omogočila postavitev na njihovem zemljišču. Župan Gregor Macedoni je v svojem nagovoru izpostavil, da je vsaka vojna preizkušnja našega sočutja in solidarnosti in dodal: »V borbi za preživetje je naenkrat življenje drugega manj vredno in se takrat pokaže tisto, kar je v ljudeh tako najboljše kot tudi najslabše. Zato je toliko bolj pomembno, da se spominjamo tistih dejanj posameznikov, ki so tvegali svoje življenje za pomoč sočloveku. Tako kot so ga tvegali krajani Štravberka, ki so prišli na pomoč ob strmoglavljenju letala v bližini vasi.« V svojem nagovoru se je župan zahvalil Policijsko veteranskemu društvu Sever, ki je bil pobudnik postavitve spominskega obeležja, s katerim ohranjamo spomin na pomen sodelovanja med zavezniškimi silami in odporniškim gibanjem med drugo svetovno vojno ter krajanom, ki so pomagali pri uresničitvi tega cilja. Navzoče na slovesnosti je nagovoril tudi obrambni ataše z Veleposlaništva ZDA, podpolkovnik Ben Shaha, ki se je zahvalil slovenskemu narodu, ki ohranja spomin na preživele in padle ameriške vojake, ki so v 2. svetovni vojni kot del zavezniških sil sodelovali v boju proti fašistom in nacistom. Slavnostni govorec Marjan Šarec je skozi svoj govor obudil spomine na vsa pogumna dejanja slovenskega naroda tako v 2. svetovni vojni, ko so se partizani uprli okupatorjem, kot v borbi za samostojno Slovenijo. Tako kot so takrat pri osvobajanju evropskih držav sodelovale zavezniške sile, smo danes kot Republika Slovenija del Evropske unije in NATA. V luči aktualnega dogajanja in napada na Ukrajino, je izpostavil pomen spoštovanja nacionalne integritete vsakega posameznega naroda in države ter nedotakljivosti suverenosti državnih meja.

Program so s kulturnimi vložki obogatili učenci OŠ Otočec, Martin Brancelj, Nika Blažič, Ema Blažič in Simon Bojanec ter kvintet Policijskega orkestra. Slovesnost je povezovala Carmen L. Oven.

Po zaključenem programu so prizorišče simbolno preletela letala Slovenske vojske.

 

Fotografije: Foto Asja, Robert Kokol

 

nazaj