_JU_8238.jpg

Festival Jazzinty navdušuje s kakovostnim programom

datum: 19. 08. 2022

Festival Jazzinty, ki poteka v organizaciji Zavoda Novo mesto, je v letu 2022 zastavljen ambiciozno, sodobno in na zelo visoki kakovostni ravni glasbenih nastopov ter uglednih in izkušenih mentorjev. Letošnji festival se nagiba k svetovnim glasbenim trendom današnjega časa, ki so spoj klasičnega jazza, fuzije novih glasbenih pristopov in elektronske glasbe. Letošnja delavnica je nadgrajena z odličnim konceptom »umetnik v rezidenci«, ki tokrat gosti Lionela Loueke, enega najbolj priznanih kitaristov našega časa, prejemnika nagrade Grammy, člana zasedbe legendarnega Herbieja Hancocka.

Lionel Loueke

Njegov vrhunski in virtuozni solo nastop je včeraj očaral novomeško publiko in udeležence delavnice Jazzinty. Mojster na kitari in vokalu je publiko popeljal v zibelko človeštva, v Afriko in preko nje v svet modernih jazzovskih praks.Večer sta s koncertom zaokrožila mentorja delavnice Jazzinty Jason Lindner & Panagiotis Andreou, ki tvorita svetovno znano zasedbo Now vs. Now, prav tako prejemnika nagrade Grammy.

Župan Gregor Macedoni

Župan Gregor Macedoni je v svojem uvodnem nagovoru na včerjašnjem dogodku izpostavil, da v času Jazzintyija Novo mesto postane živahna prestolnica jazza. Številni danes uveljavljeni glasbeniki so svoja prva znanja in izkušnje pridobili v Novem mestu na Jazzintyiju. Mnoge so te delavnice spodbudile k študiju jazza na tujih fakultetah. Tako se je v Sloveniji v zadnjih dveh desetletjih vzpela močna generacija jazz glasbenikov, kreativnih improvizatorjev, ki se – prvič v zgodovini – lahko kosajo s svetovno elito. Na tujih konservatorijih in akademijah, po (večinoma tujih) klubih in odrih se kali generacija mojstrov, ki lahko upravičeno vzbuja občudovanje.

Jazzinty 2022 se počasi približuje koncu, Novo mesto bo v jazz ovito samo še ta konec tedna:

Petek, 19.8. @ploščad KCJT

20.00: MAJA KEUC (Amaya) & JURE PUKL Group

ZASEDBA: Maja Keuc (Amaya), Jure Pukl, Marko Črnčec, Žiga Kožar, Tadej Kampl

21.00: FUNK FACT

ZASEDBA: Leon Firšt, Gregor Hrovat, Alen Kovše, Jaka Krušič + gostje

Sobota, 20.8. @ploščad KCJT

19.00: Zaključni koncert udeležencev delavnice Jazzinty 2022

FOTO: Davorin Pavlenič

nazaj