119.jpg

Vse najboljše enota Labod

datum: 19. 04. 2022

15. aprila je bil za vrtec Ciciban poseben dan, praznovali so 40 let enote Labod. Ob praznovanju jubileja so se strokovni delavci in otroci zbrali na igrišču in pripravili prireditev, ob petju in zvokih glasbil pa je zbrane zgodba popeljala skozi ta poseben praznik.

166

Ob tej priložnosti so se praznovanju pridružili sodelavci novomeške občine, krajevne skupnosti in nekdanje sodelavke.

Pobudnik za izgradnjo vrtca je bila tovarna Labod, ki je podarila zemljišče za izgradnjo tako velikega vrtca in mu dala tudi ime. Bilo je leto 1981 in potrebe po vrtcih so bile v tistem času zelo velike, zato je bil zgrajen v nadstropjih, da je lahko sprejel 210 otrok. Kuhinja je bila prvotno namenjena le razdelilni kuhinji.

Danes je v vrtcu 13 oddelkov s 231 otroki in 47 zaposlenimi. Povsem spodaj je centralna kuhinja, v kateri se dnevno pripravlja obroke za vse enote vrtca. Posebnost enote je prav njen razgibani del zunanjosti, saj je igrišče na neobičajnem terenu in sicer je skoraj v celoti razprostrto po hribu.  Igrala stojijo na terasastih površinah. Razgiban teren omogoča otrokom maksimalen razvoj gibalnih spretnosti. V enoti se lahko pohvalijo z Radiem vrtec, ki otrokom omogoča učenje sproščenega nastopanja in jim nudi poslušanje glasbe ob različnih priložnostih. Obdelujejo tudi manjši vrt, na katerega otroci zasadijo sadike zelenjave, v zeliščnih gredah pa uspevajo različne dišavnice. V letošnjem šolskem letu so obstoječe igrišče povečali še za del, ki je bolj poraščen z drevesi in nudi veliko sence. Tam so si ustvarili gozdni del igrišča. V uporabi pa imajo tudi manjši del gozda v bližini vrtca, ki dodatno obogati učenje s področja gozdne pedagogike.

DSC_0043

V medetaži je na voljo večnamenski prostor oz. telovadnica, ki so jo zadnji dve leti spreminjali v igralnico, da so lahko medse sprejeli še več malčkov, ki so vrtec potrebovali.  Kot pravijo v vrtcu: »Si zdaj srčno želimo in smo v pričakovanjih, da bo ob 40 letnemu vrtcu zrastel podmladek - prizidek z novimi igralnicami in prostori, ki jih nujno potrebujemo in da bomo lahko v vrtec sprejeli prav vse otroke. Zato upam, da se dobimo v letu 2023 ali 2024 ob otvoritvi prizidka.«

Čestitke za 40 let delovanja in še na mnoga lepa leta otroškega smeha, zadovoljnih staršev ter radostnih vzgojiteljic in vzgojiteljev!

nazaj