DSC_3895_2.jpg

Novi prostori v novomeškem domu starejših

datum: 11. 04. 2022

Danes je župan Gregor Macedoni na rotovžu na delovnem obisku gostil ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja. Teme pogovora so bile poleg socialne reforme paketa štirih zakonov, ki bi ob sprejemu bolj pravično in bolj življenjsko uredili socialne in družinske transferje, tudi izzivi na področju zdravstva in naložbe ministrstva v novomeški občini, med katerimi je gradnja dnevnega centra s prostori za začasno namestitev ob Domu starejših občanov Novo mesto in reševaje prostorske stiske z nadaljnjo prenovo in dozidavo doma. Obiska se je udeležil tudi minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič, ki je predstavil projekte za starejše na področju digitalizacije.

DSC_3861

Gradnja dnevnega centra s prostori za začasno namestitev in pokritim parkiriščem pospešeno poteka in bo predvidoma končana konec leta. Celotna naložba bo stala 3,6 milijona evrov, predvidenih pa je 1,4 milijona evropskega sofinanciranja. V domu predvidoma prihodnji mesec pričakujejo tudi začetek prenove in dozidave zdajšnjih prostorov, ki bo po besedah ministra Janeza Ciglerja Kralja stala približno osem milijonov evrov, pri čemur je načrtovanih šest milijonov evropske podpore, dela pa bodo zaključena do konca leta 2023.

Kot je povedal župan Gregor Macedoni, Novo mesto na področju institucionalnega varstva z dnevnim centrom in začasnimi namestitvami pridobiva prepotrebne nove prostore, ki omogočajo kvalitetnejši pristop k dolgotrajni oskrbi za starejše, z namenom, da starostniki čim dlje ostanejo doma oziroma v krogu svojih družin, hkrati pa bosta prenova in dozidava doma z zmanjševanjem števila večposteljnih sob omogočili dvig kakovosti bivanja. Izpostavil je tudi pomen pripravljenih rešitev na področju socialne in delovno-pravne zakonodaje za bolj učinkovito reševanje romske problematike, saj se z ukrepom ukinitve socialnih prejemkov v denarni obliki lahko učinkovito podpre večji učinek prekrškovnih in sodnih  postopkov ter poudari pomen obiskovanja osnovne šole s strani romskih otrok.

 

 

nazaj