IMG_5104__002_.jpg

Partnersko mesto Trnava se pri nas uči o krožnem gospodarstvu

datum: 08. 04. 2022

V sredo, 6. aprila 2022, je župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni na rotovžu sprejel podžupanjo in podžupana partnerskega mesta Trnava na Slovaškem, ki sta Novo mesto obiskala v sklopu študijskega obiska na temo dobrih praks krožnega gospodarstva. V italijanskem mestu Lucca si je slovaška delegacija ogledala proizvodnjo novih izdelkov iz predelanih materialov, v Novem mestu pa jo je zanimalo uspešno izvedeno prvo skupno zeleno in krožno javno naročilo iz reciklirane celuloze izdelanih papirnatih higienskih izdelkov. Po obisku na rotovžu je delegacija mesta Trnava obiskala še enoto Videk vrtca Pedenjped, ki se ponaša s številnimi projekti na področju krožnega gospodarstva in ekološko zavest srčno širi med najmlajše občane in njihove starše.

Podžupanja in podžupan mesta Trnava Eva Nemčovská in Tibor Pekarčík sta v pogovoru izpostavila, da Trnava v zadnjih štirih letih intenzivno izvaja projekte na področju trajnostne mobilnosti in uporabe tehnoloških rešitev za razvoj pametnega mesta, pri čemer si z Novim mestom lahko izmenjata številne izkušnje, še posebej zato ker sta relativno primerljivi po številu prebivalcev.  Na področju krožnega gospodarstva, v katerega članice EU usmerja tudi Evropski zeleni dogovor, pa Trnava šle začenja z aktivnejšim delom, zato sta predstavnika partnerskega mesta z zanimanjem prisluhnila, kako je MONM izvedla prvo skupno zeleno in krožnega javno naročilo, s katerim se je več novomeških javnih zavodov pridružilo skupnemu nakupu higienskega papirja, ki je izdelan iz lokalno zbrane kartonske embalaže za mleko, sokove in ostalo (KEMSO).

DSC_3767-kop

Iz reciklirane celuloze izdelani papirnati higienski izdelki se uporabljajo v občinskih ustanovah, javnih zavodih in javnem podjetju in se tako ponovno vrnejo v lokalno okolje. To je delegacija Trnave v praksi preverila v vrtcu Pedenjped, v enoti Videk, kjer so ravnateljica vrtca Meta Potočnik, vzgojiteljice in otroci slovaškim gostom pokazali tudi ostale ekološke projekte, s katerimi se ukvarjajo. Šivanje slinčkov iz odpadnih brisač in izdelava predpasnikov, nahrbtnikov, copat in didaktičnih igrač iz odpadnega jeansa so odlični primeri krožnega gospodarstva v praksi, ki so navdušili predstavnike partnerskega mesta.   

Trnava je šteje približno 65.000 prebivalcev in je sedmo največje mesto na Slovaškem. Leži okoli 50 km severovzhodno od Bratislave in 95 km od Dunaja. Ohranjeno je obzidano zgodovinsko središče mesta, ki mu zaradi obilice cerkva pravijo tudi slovaški Rim ali mali Rim. V Trnavi od leta 2006 deluje tovarna PSA-Peugeot Citroën, ki je najpomembnejša tovarna avtomobilov na Slovaškem. Leta 2009 se je v Trnavi začela izgradnja Industrijskega in tehnološkega parka s ciljem privabiti tuje investicije ne področju raziskav, razvoja, inovacij in izdelave prototipov.

nazaj