gynecologist-g1232c412e_1920.jpg

Preprečimo rak materničnega vratu: ne odlašajte z rednimi pregledi

datum: 26. 01. 2022

Od 17. do 23. januarja 2022 je potekal 16. Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. Rak materničnega vratu je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka. Če je dekle cepljeno proti HPV in se po 20. letu starosti redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela s tem rakom, izjemno majhna. V Sloveniji imamo organizirani populacijski presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu (DP ZORA) že od leta 2003.

V državnem programu ZORA si želijo, da bi pregledanost presegla ciljnih 70 % v vseh slovenskih občinah. V Mestni občini Novo mesto je bila 3-letna pregledanost na dan 30. 6. 2021 71,2 %, kar je nad ciljno vrednostjo, še vedno pa seže pod slovensko povprečje. Med 212 občinami je to 120. največja pregledanost. Lansko leto je bila pregledanost v naši občini 68,2 %, kar je bila 136. največja pregledanost med vsemi občinami.

ZORA ob letošnjem Evropskem tednu boja proti raku materničnega vratu ženske poziva:

  • Ne odlašajte s preventivnim pregledom z brisom materničnega vratu pri svojem izbranem osebnem ginekologu. Če ste stare med 20 in 64 let in je od zadnjega pregleda minilo tri leta ali več, se naročite na pregled same. Odzovite se na vabilo, če ga prejmete. V Sloveniji letno odkrijemo in uspešno zdravimo okrog 1.600 predrakavih sprememb materničnega vratu visoke stopnje in s tem učinkovito preprečujemo nastanek raka materničnega vratu.
  • Še posebej k rednim presejalnim pregledom ZORA pozivamo mlade ženske v starosti 20-39 let, pri katerih so v letu 2021 odkrili okrog 6-7 % manj predrakavih sprememb materničnega vratu visoke stopnje (CIN2+) kot v času pred pandemijo. Poskrbite za svoje zdravje celostno, tudi v času pandemije, in se udeležite preventivnega pregleda kljub različnim izzivom, ki jih pred vse nas postavlja pandemija. Vaše zdravje je pomembno tako za vas, kot vašo družino in vse, ki jih imate rade.
  • Ne odlašajte s klicem izbranemu osebnemu ginekologu, če posumite, da imate znake, sumljive za raka materničnega vratu. Rak, odkrit v začetnem stadiju, je zelo dobro ozdravljiv in ženska lahko po zdravljenju živi polno življenje.

Rak materničnega vratu (RMV) je posledica okužbe s humanim papilomskim virusom (HPV), ki lahko pri majhnem deležu okuženih žensk, ki imajo hkrati še druge, ne povsem znane dejavnike tveganja, povzroči spremembo zdravih celic v rakave. Te celične spremembe potekajo počasi in postopno več let. V tem obdobju se zdrave celice najprej spremenijo v predrakave, ki imajo že nekatere rakave lastnosti, vendar se ne delijo nenadzorovano, ne rastejo invazivno in ne zasevajo. Iz njih se, če jih ne zdravimo, postopno razvije rak. Ginekolog lahko s testom PAP (brisom materničnega vratu) predrakave celice odkrije in pravočasno zdravi.

Simptomi

Zgodnjih simptomov, ki bi opozarjali na nevarnost raka, ponavadi ni. Prvi simptomi in znaki se pojavijo pozno:

krvavitev ali rjav izcedek po spolnem odnosu oz. med dvema menstruacijskima krvavitvama;

krvavitev v pomenopavzi;

dolgotrajen smrdeč izcedek iz nožnice;

boleč spolni odnos;

stalne bolečine v križu (če niso posledica sprememb v hrbtenici);

pogosto in boleče uriniranje ali krvav urin (če ni posledica vnetja mehurja).

 

 

 

nazaj