IMG_20211209_100319565.jpg

Za obisk Poljakov so se dobro pripravili

datum: 16. 12. 2021

Četrtkovo srečanje Univerze za starejše RIC Novo mesto je udeležence popeljalo kar precej let nazaj. Mednarodna izmenjava z vrstniki iz Poljske je bila za udeležence tega projekta izziv. Spoznali so, kaj vse so sošolci pripravili za goste, ki so v treh tednih spoznavali našo domovino. Kar celo leto so pripravljali program.

Spet sta združila svoje delo sestra in brat Neži But in Peter Cigler. Peter ima bogat arhiv svojih posnetkov, Neži pa je z odličnim komentarjem naredila dober dokumentarec tega projekta. 

Ko je pred osmimi leti jeseni mentorica Gabi Ogulin Počrvina povabila k sodelovanju v tem projektu, najbrž tudi sama ni pričakovala, kako veliko dela so opravili prijavljeni za to delo. Pokazalo se je, da izkušnje in želja naredijo dobre izdelke. V tem času so drug drugega prehitevali z idejami in zamislimi, kako bi svojo domovino najbolje predstavili našim vrstnikom iz Poljske.

Pripravili so mnogo zanimivih predstavitev za goste. V treh tednih so spoznali Novo mesto, Kostanjevico, Pleterje, Trško goro, … Bili so z nami na potepanju po Dolžu, na izletu pod Mangartom. Spoznavali so kulinarične dobrote naše dežele, skupaj so kuhali, oblačili so Unicefove punčke, delali z glino. Spoznali naše družabno življenje v zidanici in na domu. Zadnji večer pa so z literarnim nastopom združevali slovenski, ruski in poljski jezik. Bil je lep večer, prepleten z glasbo in besedami in lepo slovo starejših z različno kulturo.

nazaj